Sindicalistii din primarii si consilii locale intra in greva generala de o zi. Care sunt nemultumirile angajatilor

Bani, lei

Mii de angajati din primarii si consilii judetene intra, marti, incepand cu ora 8.00, in greva generala de o zi, dupa ce negocierile de la Ministerul Muncii au esuat.

Sindicalistii reclama ca acordul pe care urmau sa il incheie, vineri, 8 iulie, cu ministrul Dragos Pislaru a fost redactat intr-o alta forma decat cea convenita pentru a suspenda protestele, niciuna dintre revendicarile angajatilor din administratie, printre care cresteri salariale de cel putin 25% si vouchere de vacanta, nefiind prevazuta, News.ro

Angajatii din administratia publica locala care se afla in greva sunt obligati, potrivit legii, sa vina la locul de munca, insa nu vor asigura relatiile cu publicul. Greva de o zi organizata marti de Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) va fi urmata, peste o saptamana, pe 19 iulie, de o greva generala pe termen nelimitat, potrivit FNSA.

“Fiecare sindicat si fiecare institutie gestioneaza cum vrea activitatea in ziua de greva. Recomandarea noastra este, avand in vedere ca sunt servicii care tin de latura umana, cum ar fi decesele, sa se asigure totusi aceste servicii, pentru ca nu ai cum sa nu servesti omul care trece printr-un astfel de moment, plus ca nu au nicio vina cetatenii”, a declarat, luni, Bogdan Schiop, secretarul general al FNSA, pentru News.ro.

El a mai precizat ca in foarte multe dintre institutiile publice locale sunt angajati care nu sunt membri de sindicat, dar care doresc sa participe la greva. Liderul sindical a explicat ca acestia pot protesta, intrucat legislatia prevede si greva de solidaritate.
“Ei pot participa, dar nu mai mult de o zi, la greva de solidaritate. Deci ei pot sa faca greva maine (marti, n.r.), dar din 19 iulie nu mai pot participa la greva generala”, a explicat Bogdan Schiop.
Vicepresedintele FNSA Pompiliu Wan Buzduga a precizat ca, in Capitala, va fi organizata si o actiune stradala in fata Primariei Municipiului Bucuresti. La protestul programat sa inceapa la ora 10.00 vor participa si angajati din primariile de sector.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

FNSA precizeaza ca actiunile de protest continua in contextul in care negocierile de vineri de la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice au esuat.
Sindicalistii spun ca, dupa ce au convenit asupra formei finale a acordului, acesta a fost trimis spre printare, pentru a fi semnat de catre toate partile implicate in negociere, insa in momentul in care le-a fost returnat pentru a fi semnat, acesta nu mai continea nicio referire la cele convenite, lipseau termenele clare de finalizare si angajamentele ferme.

“In schimb, a fost introdus un angajament al reprezentantilor Guvernului Romaniei de formare a unui grup de lucru care sa analizeze posibilitatea acordarii drepturilor solicitate”, sustine FNSA.

Ministerul Muncii a anuntat, sambata, ca, dupa discutiile purtate in 27 iunie si 8 iulie, “nu a rezultat, in cele din urma, un acord privind suspendarea actiunilor de protest anuntate”.
Presedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, sambata, pentru News.ro, ca discutiile de la Ministerul Muncii s-au incheiat vineri, in jurul orei 22.00, fara niciun rezultat.

Valer Suciu a precizat ca ministrul Muncii le-a comunicat ca vrea sa caute solutii la cererile sindicalistilor si sa le discute si cu reprezentantii Ministerului Finantelor, pana la sfarsitul lunii iulie, situatie care nu a fost acceptata de sindicalisti.

Liderul sindical a precizat ca actiunile de protest vor continua asa cum au fost anuntate. El a precizat ca marti 12 iulie vor opri activitatea cei peste 30.000 de functionari publici din primarii si consiliile judetene din toata tara, membri ai FNSA, carora li s-ar putea alatura si alti angajati care nu sunt afiliati federatiei sindicale.

In 5 iulie, sindicalistii FNSA au fost in greva timp de o ora, intre 08.00 si 09.00 fiind oprita total activitatea la toate ghiseele din primarii si consilii judetene.

Revedicarile FNSA sunt: acordarea normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanta, majorarea cu 25 la suta a salariilor de baza ale functionarilor publici si ale personalului contractual din administratia publica locala, precum si eliminarea in totalitate a Articolului 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Greva generala in iulie. Sindicalistii din primarii si consilii locale, nemultumiti de salarii
Greva generala in iulie. Sindicalistii din primarii si consilii locale, nemultumiti de salarii

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) anunta greva generala in iulie "ca urmare a refuzului Guvernului Romaniei de a solutiona revendicarile salariatilor din primariile si consiliile judetene".

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.