Simulatorul de la Constanța pe care se pregătesc militarii NATO. Sunt doar 3 în toată lumea
Militarii pe care NATO îi are în Europa vor învăţa la Constanța cum să supravieţuiască în cazul prăbuşirii unui elicopter în mare.
La centrul pentru pregătirea personalului din transporturi navale a fost adus un simulator care reconstituie condiţiile unui astfel de accident. Deocamdată, aici se pregătesc echipajele care zboară spre platformele petroliere, dar după extinderea bazei NATO de la Mihail Kogălniceanu, vor veni şi soldaţii. Astfel de simulatoare mai există doar în Statele Unite şi Asia de Sud Est.
Dispozitivul, format dintr-o capsulă care se scufundă într-un bazin şi se roteşte la 360 de grade, simuleză prăbuşirea unui elicopter în mare. Simulatorul le permite celor care participă la cursuri să invețe cum să iasă din epavă şi să se salveze.
Cursanţii învaţa în simulator să găsească rapid căile de evacuare din elicopter în urma prăbuşirii.
Cristian Iancu, instructor Ceronav: "Pot să exerseze în mediul simulat partea asta de evacuare din elicopter, mai ales cu răsturnare la 180 de grade care pune problemele cele mai grele din cauza dezorientării."
Simulatorul a costat 1,5 milioane de euro şi a fost construit de o companie acreditată de Pentagon.
Experţii militari sunt de părere că achiziţia dispozivului are legătură cu extinderea bazei militare de la Mihai Kogălniceanu
În zonă urmează să apară o copie a unităţii Ramstein din Germania, cea mai mare bază militară nord-americană şi NATO în afara graniţelor SUA. Nouă bază va adăposti aproape 10.000 de militari americani care vor fi însoţiţi de familiile lor.
Ovidiu Cupșa, director Ceronav: "Ne pregătim de anul acesta să pregătim inclusiv militari NATO. Aşa cum ştiţi, în Europa sunt campaţi militari atât americani cât şi din alte naţiuni NATO. Vom avea unul dintre cele trei centre la nivel mondial... În momentul ăsta există un centru la nivel mondial în SUA şi un centru în Asia de Sud Est. Vom fi primul centru din Europa care va pregăti militari NATO în domeniul salvării şi supravieţuirii pe mare."
Cât priveşte bază militară de la Mihai Kogălniceanu, aici sunt găzduiţi acum câteva sute de militari americani şi piloţi NATO implicaţi în misiunea de poliţie aeriană deasupra Mării Negre. Investiţiile care urmează să fie făcute pentru extindere au fost estimate la 12 miliarde de lei.