Sima: Sunt in Islanda. Am plecat de frica. Am primit amenintari de cand a inceput referendumul

×
Codul embed a fost copiat

Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, a sustinut vineri seara intr-o emisiune TV, unde a intrat in direct, ca este in Reykjavik, Islanda.

Acesta a spus ca a plecat de frica din tara, intrucat i s-ar fi cerut sa isi cedeze toate activele pe care le are dupa ce a pierdut banii clientilor sai.

"La sfartitul lunii septembrie, in ultima vineri, am plecat in Elvetia, pentru ca altfel ar fi trebuit sa semnez ca cedez toate activele. Am multe participatiuni, case, apartamente... Eu o sa va spun toata povestea. De cand am inceput sa scriu, nu v-am spus nicio minciuna. Totul se refera la bani si la putere", a declarat Sima, potrivit Mediafax, care citeaza Realitatea TV.

El a mai spus ca nu poate spune cine i-a cerut sa cedeze tot ce are pentru ca apoi "sa o poata lua de la capat".

Intrebat daca i s-a cerut intr-un "mod gansteros", sau doar pentru acoperirea pierderilor, Sima a spus ca este "ceva la limita".

Citește și
cristian sima
Explicatiile lui Cristian Sima pentru disparitia din Romania. Pagubitii fac luni plangere penala

Totodata, el a negat ca amenintarile vin din "plan politic" sau de la concurentii sai.

Intrebat daca se simte amenintat de unii clienti, el a confirmat. El a mai spus ca a avut clienti "foate puternici si foarte bogati" din Romania, iar faptul ca el se afla in Islanda il face sa se simta mai protejat.

Totodata, Sima a aratat ca nu are incredere sa intre intr-un program de protectie a martorilor in Romania.

"Daca eram in America aveam incredere. Intr-o tara ca Islanda este foarte greu sa faci nenorociri si sa nu fii gasit, si riscul e mult mai mare decat in Romania. As fi putut sa raman in Elvetia sau sa ma intorc in Elvetia, macar acolo nu trebuia sa platesc o alta chirie. Aveam deja una platita si puteam sa stau la mine. Dar acea adresa era cunoscuta de toata lumea", a adaugat el.

Sima a mentionat ca in Islanda sta intr-o casa inchiriata pentru doua luni.

"Am plecat din cauza unei presiuni mari asupra mea. Pesiunea ajunsese la maximum. Am tranzactionat prost si am pierdut banii. Imi este frica fizic. Imi este frica pentru ca atunci cand pierzi banii clientilor, ei se pot razbuna. Am pierdut banii. Eu am facut tranzactiile riscante de capul meu. Am incercat sa ma salvez din zi in zi", a mai spus Sima.

El a mai aratat ca a primit "telefoane de amenintare puternice de cand a inceput referendumul" si ca "a inteles de la inceput ca trebuie" sa vanda Hotnews, pentru ca altfel nu mai putea face afaceri in Romania.

"Am avut amenintari sa vand (...) Hotnews, Sibex, si pierderile facute de mine sunt legate una de cealalta", a mai spus Sima.

Fostul sef al bursei de la Sibiu a mai afirmat ca a plecat pentru ca nu mai avea timp sa se ocupe atat de WBS Holding, "de facut jocuri de culise la Sibex", "sa negocieze cu SIF-urile" si sa recupereze banii pierduti.

"O sa ma intorc, nu stiu cand. Nu stiu nici ce fac maine", a spus el, cu voce tremuranda.

Referitor la mail-ul transmis unuia dintre directorii Sibex in care anunta ca i-au fost furate laptopul si telefoanele, Sima a spus ca era necesara o astfel de informare "pentru ca nu trebuiau sa vada altii de unde sun si unde sunt".

"Banii clientilor i-am pierdut in ultimele luni, cand am fost acuzat cu tot felul de chestii (...) Eu puteam foarte frumos sa cedez nervos ca am pierdut banii clientilor si sa-mi iau viata, si spuneau cu totii ca a fost un escroc care a fugit cu banii", a mai afirmat Sima.

El a adaugat ca vina ii apartine, ca are "raspunderea morala" si ca va incerca sa despagubeasca clientii.

"Faptul ca am riscat si din banii unor clienti care au spus sa risc foarte putin este greseala mea. Voi raspunde pentru ea", a afirmat el.

Fostul sef al Sibex a afirmat ca s-a intanit cu deputalul PSD Viorel Hrebenciuc de doua ori si spune ca are SMS-uri drept dovezi. Anterior, intr-o scrisoare transmisa vineri de Sima, el spunea ca ar fi ajuns la Hrebenciuc apeland initial la ajutorul fostului ministru al Justitiei Catalin Predoiu.

Sima i-ar fi spus lui Hrebenciuc ca are "nevoie sa inceteze atacurile SIF-urilor la Sibex" si ca are probleme cu firma WBS Holding din cauza unor retrageri masive.

"A sunat la Gabriela Anghelache, care era cu Paul Miclaus in birou la CNVM, si la Dorina Mihailescu care era la Frankfurt cu Mugur Isarescu, dar se intorcea a doua zi la sedinta si le-a cerut oficial sa amane AGA pana cand se va vedea ce se intampla acolo cu concertatii, textual 'iti cer oficial sa amanati AGA pentru ca am senzatia ca acolo se intampla golanii'. Sedinta CNVM de a doua zi a inceput la AGA la 11 a.m. si s-a terminat la 3 a.m., cand am primit faxul ca se amana AGA", se arata in scrisoare.

Sima anunta in scrisoare ca mai are 2.500 de franci si trei carti de credit blocate, iar avionul care traverseaza Atlanticul ii creeaza o ciudata senzatie de pace.

Ulterior, el a mai transmis o alta scrisoare in care dadea unele informatii despre unii clienti de-ai sai, iar in a treia sustinea ca nu a fugit si nu se ascunde, iar ca daca toti clientii de la WBS Holding si-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de doua milioane euro si circa doua milioane dolari.

Ulterior publicarii scrisorilor de la Sima, comisarul CNVM Dorina Mihailescu sustine ca nu a discutat cu Hrebenciuc despre amanarea sedintei AGA la Sibex, in care urma sa se voteze revocarea administratorilor, ci a avut cu acesta discutii in alte circumstante, pe teme legate de completarea legislatiei privind inclusiv actiunile concertate.

Totodata, Hrebenciuc a declarat pentru Gandul ca nu intelege de ce numele sau apare in scrisorile trimise de Cristian Sima, sustinand ca acesta "fabuleaza".

Sima nu mai pututse fi contactat de la 1 octombrie, iar in piata de capital au circulat suspiciuni ca el ar fi fugit cu banii clientilor unei firme de-a lui prin care tranzactiona pe pietele externe, WBS Holding, sau ca a pierdut banii acestora.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Presedintia: Traian Basescu nu a primit nicio analiza economica si nu a fost consiliat de Sima
Presedintia: Traian Basescu nu a primit nicio analiza economica si nu a fost consiliat de Sima

Presedintele Traian Basescu nu a primit nicio analiza economica si nu a fost consiliat in niciun fel de catre Cristian Sima, iar consilierii prezidentiali nu i-au prezentat sefului statului materiale pe care le-ar fi primit de la acesta.

Explicatiile lui Cristian Sima pentru disparitia din Romania. Pagubitii fac luni plangere penala
Explicatiile lui Cristian Sima pentru disparitia din Romania. Pagubitii fac luni plangere penala

Cristian Sima, fostul director al bursei din Sibiu, dat disparut dupa ce ar fi pierdut banii clientilor, rupe tacerea.

Textul integral al scrisorii atribuite lui Cristian Sima: Daca maine voi trai, voi continua sa scriu
Textul integral al scrisorii atribuite lui Cristian Sima: Daca maine voi trai, voi continua sa scriu

Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, care nu a mai putut fi contactat de la 1 octombrie, sustine intr-o scrisoare pe care ar fi trimis-o joi noaptea ca mai are 2.500 de franci si 3 carti de credit blocate. 

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.