Explicatiile lui Cristian Sima pentru disparitia din Romania. Pagubitii fac luni plangere penala

×
Codul embed a fost copiat

Cristian Sima, fostul director al bursei din Sibiu, dat disparut dupa ce ar fi pierdut banii clientilor, rupe tacerea.

Acesta a trimis 3 email-uri prin care incearca sa isi explice gestul, considerat de multi, scandalos.

Brokerul sustine ca din conturile celor care au avut incredere in el, ar lipsi aproximativ 3,5 milioane de euro, dar da de inteles ca ar putea sa acopere gaura. Cu o conditie, sa ii mai dea cineva un milion si jumatate, ca sa riste iar.

Pentru a potoli speculatiile ca ar fi furat o avere, Sima se plange ca are in buzunar doar 2500 de franci care spera sa-i ajunga in urmatoarele doua luni ca sa apuce sa scrie tot ce a facut.

Avocatii pagubitilor anunta ca luni vor depune plangere penala pentru inselaciune, delapidare si frauda.

Citește și
cristian sima - grafic
Cum a ajuns "mintea diabolica" Cristian Sima sa puna mana pe Bursa de la Sibiu

Vineri, ora 1 dimineata. 2 jurnalisti si cantaretul Tudor Chirila primesc cate un mail care pare a fi din partea lui Cristian Sima. Brokerul sustine ca a compus intr-un avion scrisoarea prin care isi explica disparitia. Nu precizeaza incotro se indreapta ci doar ca este deasupra oceanului.

"Avionul care traverseaza Atlanticul imi da o ciudata senzatie de pace si liniste, toata lumea a adormit brusc lasandu-ma parca sa-mi hotarasc singur sfarsitul. Decizia finala e luata."

Cristian Sima scrie de parca zilele ii sunt numarate.

"Ma obsedeaza o fraza a lui Tudor Chirila de acum cativa ani: "Nu murim cand vrem noi",dar oare putem muri cum vrem noi?"

Brokerul spune ca nu a fugit cu zeci de milioane de euro. Ar avea la el doar 2500 de franci, 3 carti de credit blocate si 10 mii de euro.

"Moral sunt responsabil in totalitate de pierderile clientilor desi au semnat ca isi asuma riscul,dar oare moral sunt responsabil si de cistigurile de pina acum?"

Radu Soviani este unul dintre cei care a primit scrisoarea.

"Este un email generalist, fara nume si prenume, cu cifre si cu litere, o adresa alfa numerica. Am un grad de certitudine ridicat ca ii apartine lui Sima. In urmarea parcurgerii acestei scrisori sentimentul meu este ca cea mai mare parte din bani s-a pierdut.", spune Radu Soviani.

Sima sustine in document ca la WBS Holding au participat cu bani 60 de investitori. Exista speculatii ca Sima ar fi grav bolnav. Unul dintre prietenii sai neaga.

"Nu, nu-i adevarat. Eu cred ca se va intoarce, nu acum, dar se va intoarce. E un tip foarte inteligent, asta va pot spune.", a declarat Cezar Georgescu.

Intr-un alt document acelasi Sima sustine ca Daniel Daianu a investit la WBS Holding 200.000 de euro, iar Irina Schrotter 100.000 .

''Cred ca am pierdut un amic si un om cu care imi facea mare placere sa ma sfatuiesc. Nu-i port pica, sincer, imi pare foarte rau pentru situatia in care se afla. Imi placea sa aiba curaj si sa stea fata in fata cu noi. ", spune Irina Schrotter.

In ultimul e-mail trimis celor care au avut incredere in el, Sima sustine ca din conturile clientilor ar lipsi aproximativ 3,5 milioane de euro. Ca sa acopere paguba, spune ca are nevoie doar de 1.5 milioane de euro, pentru ca restul pierderilor ar putea fi compensate cu bunurile imobiliare pe care le detine.

"Nu vreau sa ma scuz ca am pierdut banii, nu caut sa-mi spal imaginea care va fi terfelita si daca miine as veni cu 4 milioane cash, nici nu vreau sa spun ati semnat, v-ati asumat riscul, am pierdut asta e, desi asta ar fi calea cea mai usoara si comoda pentru mine", sustine Sima in asa zisele scrisori.

Intr-unul dintre paragrafe Sima povesteste despre prima sa intalnire cu Marie Rose Mociornita si despre faptul il fascineaza inteligenta acesteia.

"Am invitat-o la masa, la pranz, la Trattoria Roma. Dupa 5 minute m-a intrebat daca imi iubesc sotia. Imi este jena sa va relatez raspunsul meu taios, dar nicidecum badaran. A devenit clienta."

Marie Rose Mociornita sustine insa ca Sima doar se foloseste de numele sau si ca nu ii este clienta.

Sima face referire si la cantaretul Tudor Chirila, pe care il considera unul dintre putinii sai prieteni.

"Am ramas profund surprins ca are dubii asupra mea. Am ramas surprins si ca v-a spus ca s-a retras din bursa uitand sa spuna daca a castigat sau pierdut si cum"

Artistul spune pe blog ca nu va comenta relatia sa personala cu fugarul Cristian Sima.

Intre timp cei de la comisia de valori mobiliare au declansat o ancheta. Problema este ca tranzactiile s-au desfasurat pe WBS Holding, firma din insulele virgine nu prin WBS Romania, firma asupra careia ar avea jurisdictie.

"Nu avem nicio posibilitate de control. Ei nu au sediu social aici, nu au angajati aici", spune Alexe Gavrila.

In acte afirmatia este adevarata. Insa toti clientii WBS Holding stiu ca daca vor sa ia legatura cu cineva, se duc la Sediul WBS Romania.

In acelasi loc se afla si inspectorii Comisiei de valori de mai bine de 48 de ore.

Pana acum nu au reusit sa dovedeasca vreo leagtura dintre cele doua firme. Asa ca de fata cu vicepresedintele comisiei facem un experiment.

Sunam la numarul de fix al WBS Romania, sa vedem daca putem obtine informatii despre WBS Holding, teoretic o companie complet diferita. Pretindem ca suntem ruda unuia dintre pagubiti.

Reporter: Am o ruda care are actiuni la WBS Holding. puteti sa-mi faceti legatura cu cineva de acolo?
WBS Romania: Incerc.
Reporter: Sa sune pe numarul asta.
WBS Romania: OK, atunci o sa rog sa va contacteze tot pe numarul asta, e in regula?
Reporter: Da, sa sune.

Nici consilierei vicepresedintelui nu-i vina sa creada ce aude.

"Si v-au trimis la WBS "Holding"? Astia nu sunt sanatosi la cap"

Nimeni de la CNVM nu s-a gandit insa pana acum sa faca acest simplu demers. Vicepresedintele suprins dupa ce a auzit cu propriile urechi conversatia spune ca se va autosesiza.

Politia asteapta in continuare ca pagubitii sa depuna plangere pentru a lua masuri in acest caz.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Textul integral al scrisorii atribuite lui Cristian Sima: Daca maine voi trai, voi continua sa scriu
Textul integral al scrisorii atribuite lui Cristian Sima: Daca maine voi trai, voi continua sa scriu

Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, care nu a mai putut fi contactat de la 1 octombrie, sustine intr-o scrisoare pe care ar fi trimis-o joi noaptea ca mai are 2.500 de franci si 3 carti de credit blocate. 

Cum a ajuns
Cum a ajuns "mintea diabolica" Cristian Sima sa puna mana pe Bursa de la Sibiu

Cristian Sima este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri de la bursa.

Maharu a fost deconspirat de Sensual. E un romantic incurabil
Maharu a fost deconspirat de Sensual. E un romantic incurabil

Nicu Maharu, fostul iubit al Simonei Sensual, povestea la sfarsitul saptamanii trecute cum s-a desfasurat noaptea in care a facut-o femeie pe Simona Sensual, aceasta fiind virgina.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.