Silaghi: Am citit la DNA instiintarea de urmarire penala, nu am vazut probele
Ovidiu Silaghi a declarat joi, la iesirea de la DNA, ca a citit instiintarea de urmarire penala din dosarul in care este cercetat pentru trafic de influenta, dar deocamdata nu a vazut probele.
Intrebat daca procurorii mentin acuzatia ca a primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu functii de decizie din CNADNR in sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a spus ca acuzatia este nefondata, pentru ca este absurd sa primeste bani ca sa rezreziliezi un contract care deja era reziliat.
Intrebat daca a discutat cu procurorii despre o eventuala imunitate de care ar beneficia, Silaghi a raspuns: "Sunt membru al Parlamentului European din 5 septembrie, dar drept dovada, sunt aici cu dumneavoastra si dau declaratii".
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Fostul ministru al Transporturilor a precizat ca a venit la DNA pentru ca doreste sa clarifice problema, pentru a termina "cat mai repede aceasta poveste".
Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a solicitat in 6 septembrie presedintelui aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Ovidiu Silaghi.
Presedintele Traian Basescu a transmis, in 8 septembrie, ministrului Justitiei cererea de urmarie penala pentru Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, fapte care ar fi fost savarsite cand acesta era ministru al Transporturilor. Cererea a fost transmisa DNA de procurorul general al Parchetului instantei supreme in 9 septembrie.
Seful DNA a cerut procurorului general sa sesizeze presedintele cu cererea de incepere a urmaririi penale impotriva fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, in conditiile in care acesta si-a dat demisia din Parlament si avizul nu mai putea fi dat de Camera Deputatilor, asa cum se solicitate in cererea din 19 august.
In 3 septembrie, liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat. Hotararea Camerei Deputatilor privind constatarea incetarii mandatului de deputat a lui Ovidiu Silaghi a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 568 din 6 septembrie.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, declara, in 3 septembrie, ca Ovidiu Silaghi si Eduard Hellvig au demisionat din Camera Deputatilor pentru a merge la Parlamentul European, ei completand astfel locurile vacantate de Cristian Busoi si Ramona Manescu.
Autoritatea Electorala Permanenta a transmis catre Parlamentul European notificarile pentru ocuparea de catre liberalii Eduard Hellvig si Ovidiu Silaghi a locurilor vacante de europarlamentari, inainte ca demisiile din Camera Deputatilor sa fie publicate in Monitorul Oficial, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale. Cel mai probabil cei doi vor fi validati in functii la nivelul Parlamentului European la sedinta de luni, 9 septembrie, potrivit surselor citate.
Potrivit procurorilor, exista indicii si date temeinice potrivit carora, in cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. Silaghi i-ar fi promis in schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil.
"Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.
In acest dosar, in 5 septembrie, Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala fata de Remus Vasile Span, pentru complicitate la trafic de influenta, fiind acuzat ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Silaghi sa pretinda si sa primeasca 200.000 de euro si servicii de la Nelu Iordache, pentru a sprijini interesele firmei Romstrade in contractul cu CNADNR.
Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaratie la DNA, in dosarul lui Ovidiu Silaghi, in care a sustinut ca i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, si ca fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptarilor.
"Cand am ajuns la Silaghi Ovidiu acasa, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, stia ca urmeaza sa vin la el si stia si de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade si CNADNR - n.r.). Inca inainte de a incepe discutia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. Dupa ce i-am spus pentru ce am venit, si i-am zis ca am banii la mine, precizandu-i si cuantumul sumei, mi-a zis ca este ok si m-a pus sa pun banii pe o masa din camera. In continuare, ne-am mutat in alta camera, unde era si SR (Remus Span, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus ca va lua legatura cu PM a doua zi dimineata pentru anularea rezilierii si am baut un pahar de vin. Intalnirea a durat aproximativ 40 minute", le-a declarat Iordache procurorilor anticoruptie.
Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor ca extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia Adrian Stef, in contextul candidaturii acestuia la sefia Consiliului Judetean Satu Mare.
Fostul ministrul al Transporturilor Ovidiu Silaghi a fost in 21 august la DNA, insa nu pentru a da o declaratie in dosarul privind traficul de influenta, ci pentru a fi audiat in cazul plangerii facute de senatorul Valer Marian, in legatura cu presupuse fapte de coruptie privind referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Silaghi declara atunci, la iesirea de la DNA, ca denuntul lui Nelu Iordache "frizeaza logica", dar a admis ca s-a intalnit cu omul de afaceri, pe care l-a adus Remus Span, "pe nepusa masa".
Silaghi a adaugat ca, pus in fata faptului implinit, in conditiile in care Nelu Iordache era la usa lui, nu a putut sa nu-i primeasca pe cei doi, dar a reafirmat ca Nelu Iordache nu a avut cu el nicio suma de bani.
Intrebat ce a vrut concret de la el Nelu Iordache, Silaghi a confirmat cele aratate de omul de afaceri in denunt, respectiv ca dorea anularea rezilierii contractului, dar ca acest lucru nu se mai putea face dupa ce se indeplinse procedura.
Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat in iulie pentru functia de ministru al Transporturilor, post ramas vacant dupa demisia lui Relu Fenechiu, in urma condamnarii sale, in 12 iulie, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.
Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai pana in decembrie 2012.