Sidicatul ''Europol'' îi acuză pe unii șefi de inspectorate că și-au trimis pilele la examene
Noua structură a Poliției Române, ''Direcția de Pregătire Profesională'', care caută instructori pentru polițiști, este în centrul unui scandal.
Sidicatul ''Europol'' îi acuză pe unii șefi de inspectorate că și-au trimis pilele la examene, iar rezultatele au fost dezastruase.
De exemplu, în unele locuri, niciun candidat nu a fost avizat ca instructor pentru pregătire sportivă și autoapărare. Reprezentanții IGPR neagă o astfel de practică și susțin că polițiștii care nu au luat probele sunt bine pregătiți, inclusiv fizic, dar nu au stofă de profesori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-un clip de prezentare se arată tipurile de probe pe care trebuie să le treacă acei polițiști care doresc să devină instructori pentru colegii lor. Pregătire sportivă și autoapărare, tragere cu arma, condus defensiv și tactică.
Noua Direcție a Poliției Române, înființată acum două luni, trebuie să găsească între 4 și 7 instructori pentru fiecare inspectorat județean. Una dintre etapele de selecție s-a desfășurat la Câmpina, iar din 74 de candidați, au fost avizați 20 de polițiști instructori.
Sindicatul Polițiștilor Europol susține că mulți polițiști au fost desemnați pentru aceste funcții pe alte considerente decât cele profesionale.
Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol: "Recomandările Inspectorului General a fost că inspectorii șefi să identifice în rândul personalului, polițiști care au astfel de aptitudini și au un istoric în aceste specialități, însă, din păcate foarte mulți inspectori au găsit o oportunitate să își numească apropiații și pilele pe aceste funcții importante."
Iar acest lucru s-ar fi văzut la probele sportive și de autoapărare, unde din 10 candidați nu a fost avizat niciunul, iar la tragerea cu arma, doar 2 polițiști au fost selecționați ca instructori.
Georgian Drăgan: "Faptul că nu au trecut aceste probe nu înseamnă că nu sunt buni polițiști și că nu își îndeplinesc atribuțiile corespunzător, înseamnă doar că cei 10 polițiști, care și-au dorit să fie instructori nu au abilitățile necesare. Fac precizarea că aceste probe au avut drept scop identificrea polițiștilor care cunosc subiectul specializării și care au abilitați didactice."
Europol atrage atenția conducerii Poliției Române și că unele inspectorate nu iau în serios pregătirea polițiștilor.
Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol: "La nivelul inspectoratelor de poliție județene existau unu sau doi polițiști care se ocupau de pregătire, însă aceasta se făcea doar pe hârtie, prin semnarea unor tabele că au luat la cunoștință că au fost pregătiți fizic și așa mai departe."
Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că probele pentru selectarea instructorilor vor continua.