Sicriul Regelui Mihai, adus miercuri seara la București. Românii îi pot aduce un ultim omagiu
Deşi accesul publicului a fost interzis, miercuri, pe domeniul regal de la Peleş, sute de români s-au adunat la Sinaia, pentru a-şi lua rămas bun de la Majestatea Sa, Regele Mihai I.
Bătrâni, tineri, copii au format un cordon viu care marginea drumul cortegiului funerar către castel. Cu ochii în lacrimi, oamenii au adus flori şi au aprins candele la intrarea pe aleea către Castelul Peleş.
Regele Mihai a copilărit la Sinaia, iar localnicii l-au putut vedea, în mod firesc, la plimbare în şaua calului, prin pădurile din apropierea Peleşului, la schi sau la săniuş. Bătrânii şi-au depanat amintirile despre Majestatea Sa în faţa celor mai tineri şi, în aproape toate casele de aici, s-a păstrat ascunsă câte o fotografie cu regele, din anii domniei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marian Nedelcu: „Acum trei ani, tot în acest loc, regele ne-a făcut cu mâna din maşină. Am venit să îl conducem pe ultimul drum.”
Localnic: „Respect deosebit pentru cel care a fost regele nostru.”
Femeie: „Îmi pare rău că s-a terminat, am pierdut 50 de ani în comunism. Dacă aveam norocul să trăim în ţară cu rege, eram departe acum. Cum să nu ai lacrimi în ochi când pierzi ceva ce nu se întoarce?”
La Sinaia au venit şi oameni din toată ţara. Un bărbat din Ploieşti vrea să-i ceară iertare Majestăţii Sale.
Gheorghe Mihai: „Suntem trecuţi de 70 de ani. Am aflat adevărul doar acum. Am învăţat că a fost hoţ şi a furat lingouri de aur, practic a plecat sărac. Om simplu, de o modestie... Un om aproape de popor, simţea omul se aplecă în faţă la oricine.”
Un cuplu din Bucureşti şi-a adus copiii de nouă şi șapte ani să asiste la un eveniment care va rămâne în istoria ţării.
Robert Ionescu: „Am venit să îl întâmpinăm la ultima intrare în reşedinţa sa, iar copiii să trăiască pe viu. E prima dată când copiii mei îl văd pe Regele Mihai sunt emoţionaţi.”
Rebeca Ionescu: „E ultimul rege al României. Am venit să ne luăm adio.”
Mulţi dintre cei prezenţi simt remuşcări pentru modul în care a fost tratat Regele Mihai de propriul său popor. Se alină cu gândul că Majestatea Sa va odihni pe pământ românesc şi spera că istoria îi va face dreptate.
Miercuri seară, Regele Mihai va fi adus la Bucureşti, la Palatul Regal, şi aşezat pe catafalc în Sala Tronului.
Sunt aşteptaţi apoi, după ora 21.00, toţi românii, să vină la Palatul Regal şi să depună flori şi să îşi ia rămas bun de la monarhul nostru, cu un destin atât de dureros.
Este o zi încărcată de emoție și de o tristețe apăsătoare. S-a simțit asta de când Regele Mihai a ajuns, pentru totdeauna, acasă. Oamenii au venit, rând pe rând, la Palatul Regal de pe Calea Victoriei. Cei mai mulți au mărturisit că vor rămâne acolo până la 21.30, iar după aceea va avea loc o ceremonie de primire intimă, în prezența Familiei Regale.
Cei care vor să își ia adio o pot face miercuri seara, de la 21.00 la 24.00, iar joi și vineri - toată ziua.
Toți cei care vor fi prezenți sunt regați să respecte solemnitatea unui asemenea eveniment: să poarte haine închise la culoare, să nu filmeze și fotografieze în incinta Palatului Regal, să nu aibă bagaje sau genți voluminoase și să aibă un act de identitate.
Cei care vor să îi aducă flori, trebuie să știe că nu le pot depune personal la catafalc, ci în grădină sau pe trotuar. În această zi tristă, sunt lumânări și flori, semn că amintirea Regelui va rămâne vie pentru toți cei care l-au prețuit.
Sursa: Pro TV
Etichete: regele Mihai, funeralii regele mihai, inmormantare regele mihai,
Dată publicare:
13-12-2017 17:15