Sibiul intră în carantină începând de luni. Oamenii s-au înghesuit să-și facă provizii
Punctul zero al infectărilor cu Covid-19, municipiul Sibiu a vibrat sâmbătă în forfota oamenilor care și-au făcut provizii și s-au plimbat prin centrul orașului.
Abia de luni orașul intră în carantină, deși locuri în spitale abia dacă se mai găsesc. Și Alba Iulia a demarat procedurile de închidere a orașului, pentru că numărul infectărilor crește tot mai mult. La nivelul întregii țări au fost înregistrate 9.460 de noi îmbolnăviri cu coronavirus.
426 de noi bolnavi s-au adăugat listei de infectați în județul Sibiu. Totalul a ajuns la 9.961.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În municipiul Sibiu, situația e dramatică: rata de infectare a ajuns la 12,44 la mia de locuitori.
„Nu mai vorbim de un simplu focar, ci de o transmitere intensă", după spusele lui Raed Arafat. Și-așa declarată târziu, după bâjbâieli și demisii ale autorităților locale, carantina începe abia de luni. Așa că, sâmbătă, oamenii s-au înghesuit în magazinele cu mâncare și în piețe, ca să-și facă provizii.
Bărbat: „Sigur că facem, că trebuie, că dacă e cu pandemia asta și e închis peste tot, automat trebuie să facem cumpărături. Fructe, legume, ceapă, morcovi, cartofi, tot ce e nevoie."
Femeie: „Poate că trebuiau impuse aceste măsuri și restricții de acum două săptămâni. Nu știu, mă gândesc!"
Femeie: „Nu mai ieșim, numai când avem nevoie la farmacie sau la piață, cumpărături și strictul necesar acum."
Comerciant legume: „Cumpără mai mult decât de obicei, se aprovizionează. La sac, la kilogram, oricum și-au luat mai multe kilograme decât își iau ei în mod normal."
Din păcate, și în Centrul Vechi al orașului, oamenii au ieșit la plimbare în număr mai mare decât de obicei. În timp ce spitalele din oraș sunt în alertă: 425 de pacienți cu Covid se roagă pentru însănătoșire, iar 22 dintre ei sunt în terapie intensivă.
Constantin Roșca, șeful UPU Sibiu: „Capacitatea de absorbție a spitalului este aproape la limită. Facem eforturi deosebite să găsim soluții la spitalele suport din jur, să deschidem noi paturi pe secțiile noastre. Noi facem eforturi, aici, supraomenești, lucrăm 24 din 24 în condiții inumane, dar trebuie și sprijinul populației. Din păcate, dacă până în perioada de vară vorbeam de o transmitere în comunitățile restrânse, la momentul acesta avem o transmitere în toată comunitatea. Un pacient pozitiv poate infecta 15-20 de oameni în jur. Asta e realitatea pe care trebuie să o înțelegem."
De luni Sibiul se închide. Localnicii pot ieși din casă doar în baza declarației pe proprie răspundere sau adeverinței de serviciu. Între orele 10 și 13 doar cei peste 65 de ani vor putea să-și facă aprovizionarea. În weekend, magazinele nealimentare și mall-urile vor fi toate închise, iar în timpul săptămânii se închid la ora 20.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI.: „Măsurile ce le luăm au două ținte: reducerea mobilității neesențiale și reducerea contactelor neesențiale. Asta poate să ducă la stopare și la revenire, la o situație mai bună. Cred că lumea înțelege și în ceasul al 12-lea să facă ceva."
Împreună cu municipiul Sibiu, intră în carantină, de luni, și orașele Cisnădie și Tălmaciu, dar și comuna Șelimbăr.
Cele mai infectate județe sunt, pe lângă Sibiu, și Cluj, Timiș și Alba.
Și comuna Ciorogârla aflată la doar 20 de km de Capitală a intrat în carantină. 52 dintre cei 6.500 de locuitori sunt infectați cu Covid-19, iar rata de infectare e aproape de 8 la mia de locuitori. Intrările și ieșirile din localitate sunt verificate de polițiști, iar organizarea evenimentelor în spații închise sau deschise este strict interzisă.