Sibiul intră în carantină pentru două săptămâni începând de luni, 16 noiembrie

Ultima actualizare: 13-11-2020 17:21

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că municipiul Sibiu va intra în carantină începând de luni, 16 noiembrie, ora 00:00, această măsură fiind dispusă pentru o perioadă de două săptămâni.

Aceeaşi măsură se aplică şi în cazul oraşelor Tălmaciu, Cisnădie şi a localităţii Şelimbăr, a precizat Raed Arafat. El a arătat că în zilele de weekend se vor închide şi mall-urile, cu excepţia magazinelor care vând alimente, farmaciilor şi a magazinelor care vând alimente pentru animale.

 "Având în vedere incidenţa şi faptul că în continuare avem un număr mare de cazuri, astăzi peste 400 de cazuri în judeţul Sibiu, în urma discuţiilor care au avut loc inclusiv cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a ajuns la următoarele concluzii şi măsuri suplimentare: în primul rând, instituirea măsurii de carantinare a municipiului Sibiu, la un loc cu localitatea Şelimbăr şi cartierul Arhitecţilor, măsură de carantinare a localităţii Tălmaciu şi măsura de carantinare a localităţii Cisnădie, începând cu ziua de luni. O excepţie va fi acest week-end şi în fiecare week-end după asta, pe durata măsurii de carantinare, este închiderea magazinelor şi a mall-urilor pe toată durata weekendului şi anume, sâmbătă, duminică, cu excepţia magazinelor, pieţelor agro-alimentare, magazinelor care vând alimente, farmaciilor, bineînţeles, şi cele care vând materiale esenţiale cum ar fi alimentele pentru animale", a declarat Raed Arafat.

Potrivit lui Raed Arafat, pe durata carantinei, "magazinele se vor închide la orele 20:00, în loc de 21:00, (...) terasele se vor închide pe toată durata carantinei, magazinele pot să aibă înăuntru o persoană maxim la opt metri pătraţi, respectând toate regulile de sănătate publică".

Între orele 10:00 şi 13:00, procurarea de alimente şi de materiale necesare va fi rezervată persoanelor peste 65 de ani.

"Pentru ieşire pe durata perioadei de carantină, de la domiciliu, de la localităţile carantinate sau intrarea în ele, există excepţii care vor fi anunţate", a menţionat Arafat.

El a mai anunţat că slujbele religioase se vor desfăşura doar în aer liber, în următoarele două săptămâni.

Decizia a fost luată vineri, într-o şedinţă de urgenţă, la care a participat şi vicepremierul Raluca Turcan.

Conform GCS, judeţul Sibiu se situează pe primul loc în ţară în ce priveşte rata de infectare, situată vineri la 7,78 la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua precedentă, când s-a înregistrat 7,4 la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Sibiu au fost confirmate pozitiv un număr de 470 de persoane. Incidenţa de infectare în municipiul Sibiu a depăşit 11 persoane la mia de locuitori.

Ministrul Sănătăţii spune că decizia de carantinare a unor localităţi ţine cont şi de capacitatea spitalelor de a trata pacienţi

 

 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat, vineri, că decizia de carantinare a unei localităţi ţine cont şi de capacitatea unităţilor medicale de a trata pacienţi, nu doar de incidenţa cazurilor de infectare.

"Nu doar incidenţa de şase (la mia de locuitori - n.r.) este cea care dă carantinarea, sunt mai multe punctaje care se fac, inclusiv colmatarea sau suprapopularea spitalelor sau unităţilor medicale. În momentul în care vedem că nici sistemul medical nu face faţă, atunci sunt mai multe criterii, pe punctaje, care indică carantinarea. Sunt cele pe care le face Spitalul de Sănătate Publică, reevaluarea se face periodic, se lasă un timp de 48 de ore în care se vede şi evoluţia şi efectiv potenţialul unităţilor medicale, care sunt cele care la un moment dat dau şi răspunsul la ce se întâmplă în acea comunitate", a declarat Nelu Tătaru, la Sfântu Gheorghe.

În legătura cu situaţia din municipiile Sibiu sau Alba Iulia, ministrul Sănătăţii a spus că ele sunt evaluate, în acest moment, "din punct de vedere medical".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO