Sfaturile psihologului pentru cei aflaţi în izolare. Raţiunea şi copiii, cele mai valoroase resurse
Persoanele aflate în izolare sunt sfătuite să accepte realitatea și să nu creadă în diverse teorii ale conspirației. Psihologul Jeni Chiriac a vorbit pe larg la Ştirile ProTV despre emoţiile pe care le trăim în această perioadă.
”Ar trebui să ne adaptăm foarte rapid, pentru că folosim rațiunea ca resursă. (…) Dar mulți dintre noi rămân în faza de negare. Alții sunt în faza de furie, pentru că ne simțim îngrădiți. Toate aceste emoții negative duc la sabotarea și la prelungirea procesului de adaptare”, spune psihologul Jeni Chiriac.
”Să ne orientăm spre spațiul personal și să ne creăm o rutină care să aibă în vedere atât nevoile fizice, cât și pe cele psihice. Să ne facem un program regulat de masă, un program regulat de somn, să nu stăm în pijamale toată ziua, în fundul patului, ronțăind în neștire și uitându-ne la filme, dar uitând de noi înșine”, mai spune psihologul.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Pentru aceasta, izolarea la domiciliu poate fi privită și ca o șansă de a petrece timp în familie și îi îndeamnă pe părinți să fie inventivi în alegerea unor activități precum ora de lectură, ora de teatru sau ora de mimă.
”Copiii sunt o resursă. Dacă înțeleg care sunt limitele, se adaptează destul de repede, atât timp cât noi avem o atitudine echilibrată, evităm să fim nervoși în prezența lor și să-i tratăm ca pe niște poveri”, a spus Jeni Chiriac, într-un interviu acordat pentru Pro TV.
Oamenii, mai ales cei aflați singuri în izolare la domiciliu, sunt îndemnați să socializeze cât mai mult..
”Cei singuri pot să reactiveze contactele telefonice, să iasă la mișcare pe balcon, în fața geamului, să facă exerciții fizice, în măsura vârstei și a posibilităților. Și niște exerciții de respirație sunt binevenite”, consideră psihologul.
Aceasta are o recomandare și pentru folosirea mijloacelor de informare.
”Să nu ne neglijăm nevoia de a fi la current cu ceea ce se întâmplă, fără a exagera, să încercăm să rămânem constanți pe o anumită sursă și să luăm de acolo ceea ce ne este util, ceea ce ne ajută să ne liniștim și să ne adaptăm la situația prezentă”, a încheiat Jeni Chiriac.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, carantina, familie, Psihologie, emotii, izolare,
Dată publicare:
29-03-2020 12:57