Sfaturi pentru soferii care risca sa ramana blocati din cauza gerului. Totul despre antigel, baterie si lichidul de parbriz
Daca porniti la drum, nu uitati sa va pregatiti masinile pentru gerul crunt care se lasa de marti seara. Mecanicii va sfatuiesc sa verificati starea antigelului, lichidul de parbriz si bateria, ca sa nu aveti neplaceri.
Iar pentru ghinionistii care-si gasesc masina inghetata dimineata, avem cateva ponturi. Aveti grija la concentratia antigelului folosit pentru autoturisme. Unele ingheata la temperaturi de minus 10 sau 15 grade, altele insa au rezistenta potrivita.
"Avem aici un refractometru. Cu el se verifica la ce temperatura ingheata antigelul. Acesta este la minus 27 de grade", a explicat mecanicul auto Mircea Viciu.
Iar lichidul pentru parbriz se schimba, nu se completeaza peste cel de vara, altfel o sa inghete. Gerul afecteaza si bateria masinii, mai ales daca nu mai este noua. Cel mai sigur e sa parcati masina intr-o pozitie astfel incat sa puteti incarca bateria de la un alt autoturism, bineinteles cu ajutorul cablurilor electrice care nu trebuie sa va lipseasca din portbagaj.
Reporter: Urmeaza temperaturi de minus 25 de grade, cum va protejati masina?
Sofer: Cu absolut nimic.
Reporter: Ati umblat la aditivi...?
Sofer: Absolut nimic.
Reporter: Aveti incredere?
Sofer: Da.
"Are cauciucuri de iarna, are lichid de parbriz de iarna, acum o curat bine, maisna mea da, pentru altii...", a spus o femeie.
Daca nu parcati in panta, mecanicii va recomanda sa nu trageti frana de mana. "Ingheata acel cablu si se blocheaza sabotii. Nu mai poti sa pleci, rotile raman infranate", a spus seful unui service auto.
Cei care conduc masini diesel ar trebui sa foloseasca pe timp de iarna motorina aditivata. "Prin esenta, dieselul se aprinde prin compresie, nu prin scanteie simpla ca la benzina si la minus 15 grade apar problemele la aceasta aprindere", a spus mecanicul auto Sorin Mitoi.
Si nu uitati, seara luati racleta din masina, daca o lasati in portbagaj nu o sa aveti cu ce sa inlaturati zapada a doua zi, mai ales daca va ingheata si incuietorile.
Mecanicii auto va recomanda si anumite sprayuri. Unele va ajuta sa va dezghetati mai repede masina. Pulverizati peste gheata si intr-un minut ar trebui sa se topeasca, iar altele mai mici previn inghetarea usilor si a incuietorilor.
Cand porniti la drum verificati ca aerul conditionat sa nu fie setat pe recirculare, altfel toate geamurile vi se vor aburi pe interior.