Romanii ar putea avea parte de cel mai rece Revelion din ultimii 50 de ani. Cum a accentuat racirea "Efectul Albedo"

Ultima actualizare: 02-01-2015 08:29

Am scapat de viscol, insa iarna continua sa-si arate cea mai urata fata a ei. Ninsoarea a fost inlocuita de un ger naprasnic venit de la Polul Nord, care va continua sa inghete tot ce intalneste in cale in urmatoarele 3 zile.

Va fi atat de frig incat avem mari sanse sa induram cel mai inghetat Revelion din ultimii 50 de ani, atrag atentia meterologii, pentru ca in unele zone termometrele vor arata sub MINUS 25 de grade.

Sub un soare cu dinti, timisorenii au inghetat marti la -16 grade. Zeci de muncitori au spart gheata pe strazile principale pentru ca oamenii sa nu alunece.

La Craiova gerul naprasnic i-a facut pe politistii sa-i caute pe cei fara adapost ca sa le ofere un ceai fierbinte si sa-i sfatuiasca sa mearga la adaposturile primariei.

"Noi veniram sa va oferim un pahar de ceai pe frigurle astea, dupa care mergem, daca vreti, cu acordul dumneavoastr, sa va internam intr-un centru. Mergem la caldura", le-au spus politistii.

Om al strazii: Friguri din astea, atat de naprasnice.

Reporter: Cum va pregatiti?

Om al strazii: Nu stiu, foarte prost, foarte prost.

De altfel, in intreaga tara temperaturile au inceput sa scada vertiginos. De la o noapte la alta am ajuns sa avem diferente de 14, chiar 15 grade. Au fost insa si cazuri, in nordul Olteniei, unde s-au inregistrat minus 25 de grade, fata de minus 1, cat era temperatura cu 24 de ore inainte.

Totul se intampla din cauza unei mase de aer arctic ce a intrat in Romania prin nord vestul tarii si a acoperit intregul teritoriu. Aerul rece a ajuns sa isi arate intreaga forta prin efectul cunoscut cu numele de ALBEDO - masura in care o suprafata reflecta energia luminoasa.

Cand zapada acopera pamantul, iar cerul este senin, soarele nu mai reuseste sa incalzeasca. Razele sunt reflectate si trimise in atmosfera in proportie de 90%. Asa ca gerul se instaleaza rapid.

22 de grade. In Capitala, aceasta este diferenta intre temperatura inregistrata in urma cu o saptamana si cea de marti. In doar 7 zile am trecut prin 3 anotimpuri, de la 17 grade cu plus, la -5 de marti. Si va fi si mai frig, pentru ca in noaptea de Revelion o sa avem -15 grade.

"Categoric vorbim despre unul dintre cele mai reci sfarsituri de an din 1961 si pana in prezent. In ultimele decenii temperaturile n-au coborat sub -15 grade", a spus Florentina Georgescu.

Dar nu e exclus sa avem si minime de -30 de grade. Nu exista nicio zona din Romania care sa scape de frigul arctic ce va dura cel putin 72 de ore incepand de marti seara.

Nici ziua nu va fi mai cald, caci ajungem la -8, -10 grade. Atentionarea de ger valabila de marti seara expira in a doua zi a lui 2015.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO