Facturile pot creste si cu 50% in conditiile actuale de frig. Cum se incalzesc romanii in cele 3 zile de ger crunt
Gerul crunt care impresoara tara pentru 3 zile inseamna si costuri de incalzire mai mari cu pana la 50 la suta, spun specialistii.
Cei care n-au grija banilor vor regla centrala ca sa nu simta frigul, in timp ce altii se vor refugia intr-o camera, singura pe care o vor incalzi bine.
Pentru a pastra aceeasi temperatura in casa cand afara temperatura scade la minus 15 grade sau mai jos, caloriferele ori sobele trebuie sa duduie. Oamenii stiu asta foarte bine, iar cei care au centrale de apartament vor vedea cum contorul de gaze se invarte mai repede.
Specialistii spun ca o centrala dintr-un apartament de 60 de metri patrati intr-un bloc izolat, cu temperatura interioara de 21-22 de grade, consuma gaze de 200 lei intr-o luna de iarna normala. Daca temperatura scade mult, factura de gaze urca la 250 de lei.
In cazul unui apartament similar, dar intr-un bloc vechi, neizolat, consumul lunar de gaze creste de la 300 de lei intr-o luna de iarna obisnuita, LA 450 DE LEI intr-o luna geroasa.
Cresterea cu un grad a temperaturii la termostatul de camera, inseamna un consum cu 17% mai mare, potrivit distribuitorilor de gaze.
Cresterea costurilor o vor simti si cei legati la incalzirea centralizata, care insa au dezavantajul ca NU pot decide singuri cat de fierbinte sa fie caloriferul.
Problema este aceeasi si pentru cei care care trebuie sa arda lemne in soba.
Din cauza gerului, la inceputul acestui an, in luna ianuarie, consumul de gaze a atins un nivel record in randul populatiei, iar facturile au fost mai mari cu 20% fata de luna decembrie 2013.