Sfatul fostului șef al NATO pentru oficialii Uniunii Europene: Nu vă sabotați singuri relația cu Donald Trump
Jens Stoltenberg a vorbit recent despre posibilitatea ca Donald Trump să revină la Casa Albă. El le-a recomandat liderilor UE să nu-și saboteze relația cu fostul președinte și să mențină dialogul cu acesta.
O posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile din noiembrie duce la noi speculații legate de relația pe care SUA o va avea cu Europa începând cu 2025, dar și rolul pe care aceasta îl va avea în NATO.
În acest context, Jens Stoltenberg, fostul secretar general al alianței, explică că relațiile cu administrația republicană ar trebui să se desfășoare la fel cum s-au desfășurat din 2016 și că revenirea la putere a republicanului nu va însemna un sfârșit al alianței, notează The Guardian.
„Am lucrat cu el timp de patru ani”, a adăugat Stoltenberg.
„Cred că este important să nu creăm profeții care se îndeplinesc singure, în sensul că presupunem că o nouă administrație în Statele Unite va însemna sfârșitul NATO. Au existat preocupări în acest sens și în 2016. Realitatea a fost că NATO este mai puternică după patru ani ... mai multe trupe, pregătire ridicată”, a adăugat fostul secretar general al alianței atunci când a fost întrebat dacă Trump s-a schimbat.
Îngrijorările liderilor europeni sunt alimentate și de faptul că Trump a decis să facă echipă cu JD Vance la alegerile din noiembrie și de rolul pe care acesta îl va juca în politica externă a viitoarei administrații prezidențiale.
El a fost unul dintre principalii opozanți ai noului pachet de ajutor american pentru Ucraina, blocat timp de luni de zile, dar aprobat în cele din urmă în primăvară.
Stoltenberg a declarat într-un interviu recent că rămâne optimist în ceea ce privește viitorul alianței nord-atlantice și a subliniat că atunci când și-a început mandantul, în 2014, doar două state își respectau obligațiile legate de ținta de minim 2% din PIB destinată cheltuielilor pentru apărare.
El a precizat că, în prezent, 23 din cei 31 de membri își respectă angajamentele și că declarațiile lui Trump legate de statele europene care nu-și respectau obligațiile au fost justificate.
„Motivul pentru care mă aștept ca Statele Unite să rămână un aliat puternic ... este că principala critică din partea președintelui Trump, dar și din partea candidatului la funcția de vicepreședinte, JD Vance, nu a fost în primul rând împotriva NATO. A fost în primul rând împotriva aliaților NATO care nu cheltuiesc suficient pentru NATO în domeniul apărării și acest lucru se schimbă”, a mai adăugat Stoltenberg.
„Ceea ce am decis în 2016 a fost, bineînțeles, să discutăm cu noua administrație, nu în ultimul rând pentru că existau dubii dacă (n.r. SUA) sprijină NATO, așa că am discutat, ne-am așezat la masă, iar realitatea a fost că unele dintre mesaje erau foarte valide”, a adăugat acesta.
Revenirea lui Trump la Casa Albă a fost una dintre principalele preocupări ale liderilor europeni reuniți la reuniunea CPE, pe fondul temerilor că el ar putea pune capăt sprijinului primit de Ucraina și că ar putea face presiuni asupra lui Volodimir Zelenski să accepte un plan de pace care să â-i lase țara fără o parte din teritoriu.
Sursa: The Guardian
Etichete: SUA, NATO, donald trump, Jens Stoltenberg, alegeri sua,
Dată publicare:
19-07-2024 17:27