Sezonul estival s-a încheiat, iar Delta Dunării s-a umplut de turiști. Ce îi atrage în această perioadă
Sezonul estival s-a încheiat, dar cum mai frumos că toamna nu este nicicând, Delta Dunării s-a umplut de turiști. Oamenii se bucură de locuri spectaculoase, mâncare gustoasă și temperaturi, de peste 25 de grade.
În Jurilovca, poarta de intrare în această lume magică, oaspeţii pot face o mulţime de plimbări atât pe apă cât şi pe uscat.
Canalele spectaculoase, mâncarea delicioasă, păsările și liniștea îi atrag acum pe turiști.
Deși toamna, Delta este, de regulă, a pescarilor, la Jurilovca, lângă Gura Portiței, pensiunile au un grad de ocupare la fel de mare ca în timpul sezonului estival. Cele mai căutate sunt casele tradiționale, vopsite în alb și albastru, unde o noapte de cazare costă 180 de lei.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Marius Lazăr, proprietarul unei pensiuni din Jurilovca: “Dacă în vară veneau pentru plajă pentru Gura Portiței, acuma mai degrabă ne abordează temerarii de excursii, cei care vin cu biciclete, avem mulți turiști străini care fac diverse circuite în Deltă."
În liniștea în care pisicile torc, frumusețea curților și a camerelor tradiționale te farmecă.
Corina Davidov, purtător de cuvânt Asociația Delta Dunării: "Încă mai vin familii cu copii, timpul ne ajută, e frumos, e verde în Deltă, totul este frumos din primăvară până în toamnă, dar prețurile au scăzut și cu 30%."
La Jurilovca ai și Deltă și mare
De aici se pot face excursii cu barca până la Gura Portiței, unde apele leneșe ale Deltei se întâlnesc cu Marea Neagră.
Turist: "Nu am mai fost niciodată. Oamenii foarte primitori, ne-au ajutat foarte mult să luăm bărci. Până acum este foarte, foarte frumos, casele acoperite cu stuf sunt superbe."
Pe lângă zilele petrecute într-o oază de liniște, oamenii pot savura în tihnă și bunătăți preparate din aurul Deltei, peștele. Storceagul din sturion, saramura de crap sau carasul proaspăt prăjit își împrăștie, din bucătării, aromele.
Liliana Bejinaru, bucătar: "Aici aveam un storceag făcut de sturion/deosebit de ciorbă de pește normală este bătut cu smântână, peștele care este deosebit, nu e crap, se face numai din pește de mare și ou cu smântână."
Cei care își doresc însă o altfel de experiență se pot caza în bungalow-uri amplasate pe canalele lacului Razelm. Camerele au toate condițiile unui hotel de patru stele, inclusiv jacuzzi și şezlonguri cu priveliște spre canale și lacuri. Aici, o noapte de cazare costă o mie de lei, iar preparatele din pește sunt pregătite de chefi. De pildă, rapăne, celebrii melci de mare, gătiți la temperatură scăzută, multe ore, în vid.
Loren Manoiu, chef: "Aceste rapăne sunt deosebite. Datorită timpului lung de pregătire fibra lor devine mai soft, mai moale, mai ușor de mestecat față de celelalte rapăne care se gătesc tradițional pe plită."
În această perioadă din cele zece mii de locuri de cazare disponibile în toată Delta Dunării peste 50% sunt ocupate.