Severin se vede coleg de suferinta cu fostul sef FMI. “E vorba despre manevre absolut asemanatoare"
Europarlamentarul Adrian Severin a declarat, luni, dupa audierea in Comisia JURI, ca doreste clarificarea cazului sau, acuzand "manevre absolut asemanatoare si de inscenari absolut din aceeasi familie" ca in cazul lui Dominique Strauss-Kahn.
Severin a fost audiat, luni, in Comisia JURI (Afaceri Juridice) din PE (Parlamentul European), care dezbate ridicarea imunitatii sale. "A fost importanta aceasta intalnire pentru ca a fost prima mea ocazie dupa doua luni de zile sa ma adresez colegilor mei, constituiti intr-o structura oficiala, pentru a le spune ca avem de-a face cu o minciuna si pentru a le demonstra ca nu este vorba despre un act ilegal, ci despre incercarea de a provoca un fapt ilegal. Si nu este vorba despre dovedirea unui fapt ilegal de catre cineva, ci este vorba despre o inscenare", a declarat Severin.
Intrebat ce probe le-a prezentat colegilor europarlamentari din Comisia JURI, Severin a explicat ca este vorba despre un e-mail trimis de falsa companie de lobby care atesta faptul ca suma de 12.000 de dolari nu i-a fost oferita pentru introducerea unui amendament, ci pentru a face parte dintr-un consiliu de experti.
Intrebat daca i s-ar parea mai corect sa fie anchetat de colegii din PE decat sa de catre autoritatile romane, Severin a spus ca, principial, problema ar trebui anchetata la nivel european.
"Eu nu am nicio teama personala. Insa trebuie demontata pentru opinia publica, care a fost inselata. Pentru ca aici victima principala este opinia publica, eu sunt victima colaterala. Dar opinia publica este cea care este victima. As indrazni sa spun ca si in cazul domnului Strauss-Kahn. Este vorba despre manevre absolut asemanatoare si de inscenari absolut din aceeasi familie", a spus Severin.
Intrebat daca totusi in cazul lui Strauss-Kahn victima a fost alta, si nu opinia publica, Severin a spus ca in cazul fostului sef FMI, publicul nu a fost victima in atat de mare masura deoarece "acolo (in Franta, n.red.) a fost si o presa mai vigilenta si mai ales mai putin fericita de faptul ca un compatriot este in situatie dificila". "In ceea ce priveste presa romana, mi-e teama ca cea mai mare parte a ei a facut dovada unei bucurii nesfarsite ca, iata, un roman este terfelit in strainatate", a spus Severin.
La data de 21 martie 2011, in urma unor materiale date publicitatii de The Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu. Reporterii de la Sunday Times au inregistrat o discutie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana. Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati - un roman, un sloven si un austriac - sa plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine. Cei trei deputati au acceptat, a relatat atunci AFP.
Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".
Citeste si:
O mama si-a alaptat bebelusul in Parlament. Cum au reactionat alesii
Consumul de carne rosie e asociat cu cancerul. Cat trebuie sa mancam ca sa nu ne imbolnavim