Serviciul la care apelează tot mai mulți români, de frică. Statisticile sunt îngrijorătoare
O treime dintre incendiile din România sunt provocate de coșurile de fum defecte sau necurățate, arată statisticile. Anul trecut, au fost, în medie, 18 incendii pe zi, în toată țara, soldate cu peste 200 de morți.
Tocmai de aceea, cei de la ISU au pornit o campanie de prevenție, iar efectele se văd. În această perioadă, hornarii sunt extrem de solicitați.
Hornarii spun că față de alți ani oamenii încep să conștientizeze pericolul neglijenței și le solicită ajutorul.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Tania Georgiu: „Să fim în siguranță pentru că avem și copii și pe perioada rece folosim foarte mult șemineul, încălzim și partea de sus cu el pentru că are turbină”.
În ultimele săptămâni, hornarii sunt ocupați zi-lumină. Și lucrează performant, cu ajutorul unor camere de luat vederi și a unei aplicații pe telefonul mobil.
Fiecare coș de fum trebuie verificat pe toată lungimea lui, înainte ca proprietarii să facă iarăși focul în sobă sau în cămin.
Prețul unei astfel de lucrări este de 600 de lei sau mai mult, în funcție de contrucție.
Ciprian Marec, hornar: „Ar fi foarte indicat ca persoanele care au problem la coșurile de fum să apeleze la niște coșari profesioniști care pot să vină să vadă despre ce e vorba să detecteze problema și să o și remedieze în același timp”.
Cei de la ISU atrag insistent atenția asupra prevenției.
Marius Rus, purt.cuv. ISU BN: „Curățarea și verificarea coșurilor de fum periodic permite nu doar o funcționare în parametrii optima a mijloacelor de încălzire ci și asigură îndepărtarea funinginii care poate provoca incendii sau intoxicații cu monoxid de carbon”.
În primele nouă luni, doar în județul Bistrița-Năsăud, mai bine de 40% dintre incendii au fost provocate de coșurile de fum necurățate sau neprotejate față de materiale care se pot aprinde ușor.