Serialele turcesti i-au cucerit pe romani. Cu cat a crescut numarul celor care s-au inscris la cursuri de limba turca
Serialele turcesti i-au cucerit pe romani, dovada ca la Constanta, de exemplu, la Centrul Cultural Turc, numarul elevilor care vor sa invete limba turca, s-a dublat in ultimul an.
Au varste cuprinse intre 15 si 70 de ani si vor sa urmareasca filmele fara traducere.
Claudia are 43 de ani si a inceput cursurile de limba turca in urma cu 5 luni. E la clasa de incepatori si inca nu stapaneste conversatia, insa reuseste sa urmareasca telenovelele fara sa citeasca traducerea.
"E diferita fata de limbile europene, e grea, dar devine din ce in ce mai intersanta. Incerc sa nu citesc traducerea, ma uit!", spune Claudia Vranceanu.
Moda serialelor turcesti a adus-o la cursuri si pe o alta doamna. Este de nationalitate tatara, dar a reusit sa invete limba turca odata cu aparitia telenovelor. Are aproape doi ani de cand studiaza si deja, urmareste serialele preferate direct la canalele turcesti: "Ma uit si la canalele romanesti ca sa vad daca este buna traducerea."
Cele mai multe care frecventeaza aceste cursuri sunt doamnele, dar in ultima perioada si barbatii au inceput sa se inscrie.
Cursant: "Prefer sa ma uit la seriale pe programele turcesti pentru ca astfel nu ma influenteaza traducerea."
Profesorii spun ca numarul cursantilor a crescut simtitor in ultimele luni. Daca anul trecut de exemplu, nu erau mai mult de 90 de elevi, acum numarul lor a ajuns la 200.
Orkan Demir, profesor de limba turca: "Suntem foarte multumiti. De cand se dau filme turcesti la televizor au inceput sa vina mai multi cursanti."
Suliman Suzai, reprezentant Centrul Cultural Turc din Constanta: "Aceste seriale prezinta anumite zone ale Turciei din partea de est. Anumite obiceiuri, anumite traditii dinfamilie de asta sunt asa de interesante."
Pentru cursurile de limba turca, elevi platesc 50 de euro pe semestru. La final, obtin un atestat de cunoastere a limbii.