Senatul a votat legea alocaţiilor modificată. Cu cât vor creşte de la 1 ianuarie
Senatul a adoptat, miercuri, în plen, cu amendamente, OUG 123/2020 care vizează creşterea etapizată a alocaţiilor de stat pentru copii, ca urmare a reexaminării solicitate de preşedintele Klaus Iohannis.
UPDATE 18:50 Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că Guvernul nu a luat nicio decizie cu privire la mărirea alocaţiilor, acest lucru rămânând la latitudinea Parlamentului, dar a menţionat că a votat ca senator un proiect prin care alocaţiile se măresc în 2021 cu 20%.
"În ordonanţa adoptată astăzi (miercuri - n.r.) nu este prevăzut nimic în ceea ce priveşte alocaţiile. A fost o ordonanţă adoptată de Guvernul precedent, a fost o lege de respingere a ordonanţei în Parlament, această lege de respingere a fost retrimisă de preşedintele României în Parlament la reexaminare, din ce înţeleg astăzi la Senat se vota, nu ştiu dacă a fost aprobată, legea de aprobare a ordonanţei cu modificări, cu o creştere a alocaţiilor în 2021 de 20%. Este ceea ce eu ştiam, nu ştiu dacă a trecut la Senat sau nu această formă, eu am fost sunat şi am votat această formă, dar nu ştiu care a fost votul final", a spus Cîţu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
El adăugat că în acest moment, pe construcţia bugetară pe care Guvernul o ia în calcul pentru 2021 este sustenabilă o creştere a alocaţiilor cu 20%.
"Dar repet, nu este o decizie a Guvernului. Eu am votat ca senator. Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte alocaţiile, am lăsat la latitudinea Parlamentului, în Parlament a fost făcută această modificare. Dacă ea trece până la momentul în care avem bugetul poate să fie luată în considerare, dacă nu, vom merge pe legislaţia în vigoare care are acele creşteri. (...) Astăzi Guvernul merge pe legislaţia în vigoare care arată o creştere de 40% a alocaţiilor în 2021", a menţionat premierul.
S-au înregistrat 75 de voturi "pentru" şi 56 "împotrivă".
Comisiile juridică şi de muncă ale Senatului au acordat, miercuri, raport de admitere cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru reexaminarea Legii de respingere a OUG 123/2020 şi au propus plenului o lege de admitere a Ordonanţei.
Ordonanţa vizează la alin 3, art 3 că "începând cu 1 august 2020 cuantumul alocaţiei de stat se majorează cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul prevăzut la alin. (1) şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020".
.
Plenul şi-a însuşit miercuri amendamentele aduse OUG 123/2020 de senatorii din cele două comisii, astfel că alin (4) şi (5) ale articolului 3 din OUG 123/2020 prevăd că "pentru anul 2021, majorarea prevăzută la alin. 3 se aplică începând cu drepturile aferente lunii ianuarie. Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei".
În forma Guvernului, alin (4) şi (5) ale articolului 3 stipulau că "în perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, majorarea prevăzută la alin. (3) se aplică de două ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie şi drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an. Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei".
Pe 19 august, Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, Ordonanţa 123/2020, care modifică şi completează articolul 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. Ulterior, Guvernul a atacat la CCR acest act normativ, însă Curtea a respins sesizarea.
Pe 13 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea Legii privind respingerea ordonanţei menţionate. În cererea de reexaminare, şeful statului arată că, prin această ordonanţă, Guvernul a stabilit o aplicare treptată a majorării alocaţiilor impuse de Parlament prin Legea 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019, identificând resursele necesare acordării de la 1 august 2020 a unei creşteri de 20% din mărirea preconizată, cuantum de natură să poată fi acoperit prin efortul financiar al statului în contextul actual.
Cererea de reexaminare a ordonanţei va fi dezbătută şi votată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis, senat, alocatii, vot, dublare alocatii,
Dată publicare:
30-12-2020 18:51