PSD insistă cu legea privind dublarea alocaţiilor copiilor, respinsă de Iohannis

Ultima actualizare: 23-11-2020 12:54
Robert Cazanciuc
Agerpres

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunţat că a convocat Biroul permanent al acestui for legislativ pentru luni, la ora 13,00, iar pe ordinea de zi se află proiectul privind dublarea alocaţiilor copiilor.

 

"Astăzi, pentru ora 13,00, am convocat Biroul permanent al Senatului din nou, în încercarea de a-i convinge pe colegii noştri că trebuie să vină la serviciu. Colegii de la PNL şi USR lipsesc de o lună, blocând Senatul. Astăzi avem pe ordinea de zi o lege extrem de importantă, aşteptată de milioane de români, şi anume legea privind dublarea alocaţiilor copiilor. După cum ştiţi, printr-un cinism de nedescris, Guvernul Orban, printr-o ordonanţă de urgenţă, a blocat dublarea alocaţiilor pentru copii. Preşedintele Iohannis, cu acelaşi cinism, a respins legea prin care Parlamentul spunea nu ordonanţei Guvernului. Astăzi avem pe ordinea de zi cererea preşedintelui de reexaminare şi, evident, vrem să respingem această cerere pentru a putea dubla alocaţiile", a declarat Cazanciuc, la sediul central al PSD, potrivit Agerpres.

El a adăugat că se pot găsi bani în bugetul de stat pentru dublarea alocaţiilor pentru copii.

"Am auzit multe discuţii despre sumele necesare pentru această mărire, că nu ar fi. Aş vrea să spun că, printr-o rectificare bugetară făcută în august, Guvernul a găsit 2,2 miliarde de lei pentru a-i da primarilor PNL. Acum, la rectificarea bugetară, au pus din nou un miliard de lei. Practic, această sumă este mai mult decât necesară pentru a dubla alocaţiile. Noi nu găsim resurse să dublăm alocaţiile, dar găsim resurse să îi plătim pe chiulangii. De o lună, PNL şi USR nu vin la serviciu, dar găsim resurse să îi plătim pe aceşti oameni. Vin fără niciun fel de jenă să ia banii de la casierie, dar nu au decenţa să vină să voteze pentru această lege", a susţinut Robert Cazanciuc.

El a afirmat că lângă Bucureşti, în Ilfov, în Giurgiu, "sunt copii care se aşteaptă unii pe alţii de la şcoală ca să îşi schimbe încălţămintea: fratele mai mare îl aşteaptă pe cel mai mic sau invers să vină la prânz acasă, să ia ghetele unii de la alţii".

"Ştiu cei doi (preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban - n.r.) ce ţară guvernează astăzi? De unde atâta cinism faţă de acest popor? Îi aştept astăzi din nou la Parlament pe colegii de la PNL şi de la USR, sperând că în al doisprezecelea ceas o să înţeleagă că nu se poate guverna aşa o ţară şi că sunt milioane de oameni care aşteaptă o decizie din partea Parlamentului", a spus el.

Cazanciuc a arătat că pe ordinea de zi a Biroului permanent de la Senat se mai află şi un acord cu Banca Mondială pentru a finanţarea sistemul public de sănătate.

CCR a respins sesizarea Guvernului privind dublarea etapizată a alocațiilor

 

Curtea Constituţională a României a decis, recent, respingerea sesizării Guvernului referitoare la Legea de respingere a OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

De mai bine de 9 luni, dublarea alocației se plimbă între Parlament, Guvern și Curtea Constituțională.

Alocațiile copiilor au fost dintodeauna monedă electorală, o promisiune care aduce voturi și un cartof fierbinte pasat de la un Guvern la altul, de la putere la opoziție și invers.

Guvernanții susțin că o dublare a alocației acum ar însemna un efort bugetar de 7 miliarde lei pe an. Cum bani nu prea sunt, copiii și părinții nu trebuie să își facă prea multe planuri și speranțe.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO