Cristian Tudor Popescu, despre „lovitura de stat” din SUA. Seamănă cu mineriadele

Ultima actualizare: 07-01-2021 09:13

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat, miercuri seară, în direct la Știrile ProTV, evenimentele din Washington, care sunt "o lovitură de stat", în opinia jurnalistului.

 

Gazetarul a făcut o paralelă între situația fără precedent din Statele Unite și mineriada din 1991 care a zguduit România.


Cristian Tudor Popescu: Donald Trump i-a instigat în mod evident pe cei pe care vedem acum năvălind, distrugând templul democrației americane, Capitoliul”.

-Vă așteptați la o astfel de desfășurare a evenimentelor?


-Da, având în vedere că de două luni și jumătate, am repetat până m-a luat capul, acest ins este capabil de orice și iată că asta se întâmplă, că poate recurge la orice mijloace.
Este o lovitură de stat. Cum să nu fiu lovitură de stat în acești indivizi...

-Chiar dacă nu are sprijinul armatei?

-O lovitură de stat, firește că are o definiție. E vorba de sprijinul armatei, a unor organizații de forță, modalității de forță, și aici aş spune un lucru. Cum a fost posibil să pătrundă aceşti indivizi în Capitoliu. Vorbim de America, țara care luptă cu terorismul pe tot globul, și acești teroriști au pătruns în templul democrației americane, nestingheriți.

-Cum vă explicați?

-Aici e problema. Probabil că printre forțele, printre instituțiile de forță ale Statelor Unite, poliție, Garda Națională... Aceste instituţii care ar fi trebuit să nu permită așa ceva, păi este echivalentul lui 9/11. Numai că acum avioanele pornesc din interiorul Statelor Unite. Practic, am spart citadela democrației americane, Capitolul.

-Este democraţia SUA în pericol?

-Sigur că este! E vorba de cea mai grea lovitură pe care o primeşte America, ideea de America, stat de drept, model pentru întreaga lume, de la războiul civil încoace, pentru că este o lovitură venită din interior. Vi-l amintiți pe Ion Iliescu când spunea minerilor, vrem să mergeți ...

-Seamănă și cu vremea mineriadelor...

-Sigur că da.
Tot așa, s-au dus pe trepte, au dat foc, au spart ferestrele, dar în Palatul Victoria nu au pătruns. În schimb, au pătruns în Palatul Parlamentului din Dealul Mitropoliei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO