Cristian Tudor Popescu, despre „lovitura de stat” din SUA. Seamănă cu mineriadele

07-01-2021 08:01

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat, miercuri seară, în direct la Știrile ProTV, evenimentele din Washington, care sunt "o lovitură de stat", în opinia jurnalistului.

 

Gazetarul a făcut o paralelă între situația fără precedent din Statele Unite și mineriada din 1991 care a zguduit România.


Cristian Tudor Popescu: Donald Trump i-a instigat în mod evident pe cei pe care vedem acum năvălind, distrugând templul democrației americane, Capitoliul”.

-Vă așteptați la o astfel de desfășurare a evenimentelor?


-Da, având în vedere că de două luni și jumătate, am repetat până m-a luat capul, acest ins este capabil de orice și iată că asta se întâmplă, că poate recurge la orice mijloace.
Este o lovitură de stat. Cum să nu fiu lovitură de stat în acești indivizi...

-Chiar dacă nu are sprijinul armatei?

-O lovitură de stat, firește că are o definiție. E vorba de sprijinul armatei, a unor organizații de forță, modalității de forță, și aici aş spune un lucru. Cum a fost posibil să pătrundă aceşti indivizi în Capitoliu. Vorbim de America, țara care luptă cu terorismul pe tot globul, și acești teroriști au pătruns în templul democrației americane, nestingheriți.

-Cum vă explicați?

-Aici e problema. Probabil că printre forțele, printre instituțiile de forță ale Statelor Unite, poliție, Garda Națională... Aceste instituţii care ar fi trebuit să nu permită așa ceva, păi este echivalentul lui 9/11. Numai că acum avioanele pornesc din interiorul Statelor Unite. Practic, am spart citadela democrației americane, Capitolul.

-Este democraţia SUA în pericol?

-Sigur că este! E vorba de cea mai grea lovitură pe care o primeşte America, ideea de America, stat de drept, model pentru întreaga lume, de la războiul civil încoace, pentru că este o lovitură venită din interior. Vi-l amintiți pe Ion Iliescu când spunea minerilor, vrem să mergeți ...

-Seamănă și cu vremea mineriadelor...

-Sigur că da.
Tot așa, s-au dus pe trepte, au dat foc, au spart ferestrele, dar în Palatul Victoria nu au pătruns. În schimb, au pătruns în Palatul Parlamentului din Dealul Mitropoliei.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO