Senatul a respins limitarea calatoriilor gratuite pentru studenti. Florin Citu acuza PSD ca i-a intins o capcana
Limitarea calatoriilor cu trenul pentru studenti a fost respinsa de Senat marti.
Plenul Senatului a votat, marti, proiectul de lege privind adoptarea ordonantei de urgenta 2/2017 care acorda, printre altele, calatorii gratuite cu trenul pentru studenti, respingand amendamentul introdus in comisia de buget prin care calatoriile studentilor erau limitate intre localitatea de domiciliu si cea in care studiaza.
Eliminarea amendamentului prin care calatoriile studentilor erau limitate a fost propus de senatorii Eugen Teodorovici (PSD) si Florin Citu (PNL) in cadrul comisiei de buget. Ulterior adoptarii amendamentului, liberalul Florin Citu a anuntat ca renunta la aceasta propunere, sustinand ca amendamentul sau a fost admis de catre PSD doar ca sa mascheze alte ”cheltuieli faraonice” prevazute in bugetul pe 2017.
El a acuzat ca PSD i-a intins o capcana prin admiterea amendamentului sau la dezbaterea OUG 2/2017 in comisia de buget-finante a Senatului. ”N-am sa cad in capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restrictionarea acestor subventii, pentru ca pur si simplu nu cred ca merita. De aceea renunt la amendament”, preciza liberalul.
Comisia de buget-finante a Senatului a dat, marti, aviz favorabil, cu amendamente, proiectului de Lege de aprobare a OUG 2/2017 care prevede ca studentii beneficiaza de gratuitate la calatoriile cu trenul ale companiei CFR.
Un alt amendament, propus de Eugen Teodorovici si Stefan Mihu (PSD), stipuleaza ca de acelasi tratament preferential vor beneficia si elevii de liceu. Acesta a fost insa respins atat de plenul Senatului, unde a fost sustinut de UDMR, cat si de comisia de munca.
In cadrul dezbaterilor din plenul Senatului asupra legii de aprobare a OUG 2/2017, PNL, PMP si UDMR au sustinut si majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene. Argumentele lor au fost ca functionarii publici din administratia locala au ajuns sa aiba salarii mai mari decat conducatorii institutiilor, considerand aceasta stare de fapt drept un lucru anormal.
De asemenea, USR a sustinut si majorarea salariilor directorilor de teatre cu 50%, la fel ca cele ale actorilor.
Ambele propuneri au fost insa respinse prin vot de catre majoritatea PSD – ALDE.
Legea de aprobare a OUG 2/2017 va merge la Camera Deputatilor, care este decizionala in acest caz.
Salariile artistilor si cele din administratia publica au fost majorate de Guvern prin OUG 2/2017. De asemenea, punctul de pensie a crescut la 1.000 de lei, alocatia pentru bursele studentilor a fost majorata de la 83 de lei la 201 per student, iar pensia minima a fost majorata de la 400 la 520 de lei. Tot prin OUG 2/2017 a fost introdus transportul gratuit pe calea ferata pentru studenti.
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat luni, la reuniunea Adunarii Generale a Asociatiei Comunelor din Romania, ca a crescut salarizarea in randul functionarilor, urmand sa se majoreze si veniturile primarilor, afirmatie ce a fost urmata de un val de aplauze venite din partea celor din sala.
„Vreau sa exprim respectul meu pentru ceea ce faceti, pentru faptul ca rezistati si tineti vie aceasta flacara a sperantei in comunitatile pe care le conduceti (...). Salarizarea in randul functionarilor a crescut, urmeaza salarizarea primarului”, a subliniat presedintele PSD.
Referitor la legea salarizarii unitare, Liviu Dragnea a afirmat ca, in doua-trei saptamani, se va veni cu ea in Parlament pentru a putea sa intre in vigoare la 1 iulie.
La randul sau, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a criticat actuala "filosofie" a salarizarii, in care primarii sunt mai prost platiti decat angajatii lor, promitand ca se va iesi din acest "populism", iar veniturile lor vor creste si le vor depasi pe cele ale directorilor din subordine, dar si ca vor primi sporuri pentru absorbtia fondurilor europene si chiar si pentru vechime in functie.