Senatorii vor sa reduca calatoriile CFR gratuite pentru studenti dupa numai trei saptamani: "Deocamdata e o intentie"

×
Codul embed a fost copiat

Senatorii vor ca studentii sa circule gratuit cu trenul doar intre localitatea de domiciliu si orasul unde invata.

Ordonanta de Urgenta 2/2017, care a stabilit ca studentii vor putea calatori gratuit cu trenul in orice directie si ori de cate ori doresc incepand de la 1 februarie, ar putea sa fie in curand modificata. Actul este in prezent in lucru in comisiile permanente ale Senatului, unde s-au propus 2 modificari substantiale.

Astfel, in comisia de Bugetn senatorii Eugen Teodorovici (PSD) si Florin Citu (PNL) au propus ca gratuitatea se se aplice doar "pe distanta dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care se afla unitatea de invatamant la care frecventeaza cursurile". O alta modificare propusa in aceeasi comisie a fost ca masura sa li se aplice si elevilor din clasele IX-XII. Ambele amendamente au fost admise.

De asemenea, in comisia pentru munca, familie si protectue sociala s-a adoptat o modificare prin care de gratuitate beneficiaza doar studentii "cu varsta de pana la 35 de ani" (in textul initial nu exista nicio limita de varsta). Ordonanta mai trebuie sa treaca si prin comisia de invatamant a Senatului.

Ulterior, senatorul PNL Florin Citu a anuntat pe Facebook, ca renunta la amendamentul prin care gratuitatea la calatoriile cu trenul pentru studenti este restransa doar la calatoriile de la localitatea de domiciliu in orasul in care isi fac studiile. Citu sustine ca amendamentul sau a fost admis de catre PSD doar ca sa mascheze alte ”cheltuieli faraonice” prevazute in bugetul pe 2017.

Citește și
cfr
CFR va introduce primele vagoane pentru masini, pana la Salonic. Cat va costa un bilet dus-intors
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

”Din datele analizate am constat ca din 100% numar de studenti din Romania doar o mica parte, sub 30%, se deplaseaza in alte destinatii cu trenul decat destinatia pentru care a fost gandita aceasta facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta insemna ca, de fapt, aceasta promisiune a PSD-ului pentru studenti a avut doar un scop electoral. Suma care afecteaza bugetul de stat este nesemnificativa relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD”, a scris Citu. El acuza ca PSD i-a intins o capcana prin admiterea amendamentului sau la dezbaterea OUG 2/2017 in comisia de buget-finante a Senatului. ”N-am sa cad in capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restrictionarea acestor subventii, pentru ca pur si simplu nu cred ca merita. De aceea renunt la amendament”, precizeaza liberalul.

Citu considera insa ca PSD ia masuri discriminatorii intrucat de gratuitatea la calatoriilor cu trenul nu beneficiaza tinerii care nu sunt studenti sau pensionarii, Citu afirmand ca aceasta chestiune este o ”intrebare importanta pentru PSD-isit si cei care cred in subventii de la stat”.

Reactia organizatiilor studentilor

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) precizeaza, potrivit News.ro, ca limitarea gratuitatilor la transportul pe CFR doar la calatoriile intre centrul universitar si localitatea de domiciliu, decisa in Comisia de buget-finante a Senatului, este deocamdata doar o intentie, parcursul legislativ fiind abia la inceput. ANOSR avertizeaza ca se va folosi de toate mijloacele de care dispune pentru a se asigura ca aceasta intentie nu se va materializa, adresand deja Parlamentului o solicitare de respingere a amendamentelor prin care gratuitatile sunt limitate si le recomanda studentilor sa nu se panicheze.

"Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) solicita Parlamentului Romaniei sa respinga cele doua amendamente la Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 2/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, precum si modificarea si completarea unor acte normativ formulate si avizate de Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital, respectiv de Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport ale Senatului Romaniei, si sa nu accepte niciun amendament care isi propune sa restranga dreptul studentilor de a calatori gratuit cu mijloacele de transport feroviar. Cele doua amendamente au fost adoptate contrar spirtului in care Guvernul Romaniei a legiferat, respectiv contrar Planului de Guvernare 2017-2020 propus de aceeasi coalitie politica ce detine majoritatea si in Parlamentul Romaniei", spun reprezentantii studentilor, cerand mentinerea actului normativ in forma initiala.

Ei argumenteaza ca, "in perioada studentiei, in cadrul tuturor ciclurilor de studii, studentii au ocazia sa ia parte la diferite manifestari artistice, culturale, sportive sau stiintifice, desfasurate in diverse colturi ale tarii, principalul impediment in calea participarii acestora la respectivele evenimente fiind de ordin financiar. Aceasta problema a disparut in cele mai multe cazuri prin introducerea transportului feroviar gratuit pentru studenti, indiferent de ruta, costurile de deplasare fiind eliminate, iar acest status trebuie mentinut, nu ingreunat iarasi", criticand atat limitarea destinatiilor catre care se pot deplasa, dar si limita de varsta de 35 de ani impusa beneficiarilor.

"Nu va panicati, deocamdata limitarea dreptului studentilor de a calatori gratuit cu trenul e doar in stadiul de INTENTIE, nu e nimic adoptat si mai e cale foarte lunga si multe etape de parcurs pana acolo, iar reprezentantii ANOSR fac tot ce tine de ei ca acest lucru sa nu se intample!", transmit reprezentantii ANOSR studentilor.

Ei prezinta intreg parcursul in Parlament al OUG 2/2017, prin care studentii beneficiaza de gratuitate la transportul pe calea ferata. De asemenea, precizeaza ca modificarea prin care gratuitatea se limiteaza doar la calatoriile catre localitatea de domiciliu a fost introdusa in Comisiile reunite de buget-finante si de invatamant ale Senatului, acestea trebuind doar sa dea aviz, comisia care intocmeste raportul de fond fiind Comisia de munca. Ulterior, proiectul legii de adoptare a OUG va fi dezbatut in plenul Senatului, iar la Camera Deputatilor va avea loc o procedura similara.

"Niciunul dintre amendamente nu este inca in vigoare si nici nu va fi prea curand! Procesul legislativ va continua (detalii mai jos) si va dura inca cel putin doua luni. Pana atunci, gratuitatea la transportul feroviar pentru studentii inmatriculati la forme de invatamant cu frecventa in institutii de invatamant superior acreditate ramane in vigoare si se acorda fara restrictii, indiferent de varsta sau de rutele calatoriilor!", isi anunta ANOSR membrii.

"Ne vom folosi de toate mijloacele de care dispunem ca sa ne asiguram ca niciun amendament care sa restranga drepturile studentilor nu va fi adoptat. Am cerut deja public Parlamentului Romaniei acest lucru, vom monitoriza fiecare etapa, vom participa la sedinte unde este cazul, le vom scrie si vom vorbi cu parlamentari si le vom cere sa nu adopte astfel de amendamente, va vom informa constant despre ce se intampla si vom reactiona ori de cate ori va fi cazul", anunta asociatia.

Reactia Guvernului

Ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea, afirma ca nu este de acord cu amendamentele din Senat care limiteaza transportul gratuit al studentilor cu trenul. "Am vazut amendamentele din Senat cu privire la transportul gratuit al studentilor si nu sunt de acord cu ele. Programul de guvernare specifica foarte clar ca studentii vor beneficia de gratuitate pe tren. De aceea consider ca forma adoptata si asumata de Guvern este cea dorita de studenti si asa trebuie sa ramana", spune Gabriel Petrea, referitor la amendamentele aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 2/2017.

Ministrul Gabriel Petrea a declarat, pentru AGERPRES, ca nu trebuie restransa gratuitatea in privinta transportului studentilor. "Impreuna cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, cu cei de la CFR, am stabilit niste principii pe care trebuie sa le respectam, (...) pe care noi, in sedinta de Guvern, cand am adoptat acea hotarare de Guvern, ni le-am asumat", a spus Petrea, referindu-se la hotararea ce vizeaza aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilitatilor de transport intern feroviar si cu metroul pentru elevi si studenti.

Potrivit lui Petrea, in acea hotarare se specifica foarte clar faptul ca studentii din Romania, indiferent de forma de invatamant, de varsta si de distanta pe care se deplaseaza, au gratuitate la transportul cu trenul.

"Nu e normal sa-mi schimb punctul de vedere ca acum a ajuns OUG-ul in Parlament. (...) Mai mult decat atat, studentii beneficiaza de mobilitate, de programe de internship, de practica, de vizite de studiu. Si ele fac parte din planul de invatamant si trebuie incluse in aceasta gratuitate", a aratat Petrea.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Studentii din Romania vor putea calatori gratuit cu trenul in orice directie, nelimitat. Ce conditie trebuie sa indeplineasca
Studentii din Romania vor putea calatori gratuit cu trenul in orice directie, nelimitat. Ce conditie trebuie sa indeplineasca

Studentii din Romania vor putea calatori gratuit cu trenul in orice directie si ori de cate ori doresc, incepand de miercuri, 1 februarie.

CFR va introduce primele vagoane pentru masini, pana la Salonic. Cat va costa un bilet dus-intors
CFR va introduce primele vagoane pentru masini, pana la Salonic. Cat va costa un bilet dus-intors

 Din acest an, CFR Calatori vrea sa introduca primele vagoane pentru masini. Deocamdata pasagerii vor putea sa-si ia autoturismele cu ei de la Bucuresti la Salonic, in Grecia.

Explicatiile CFR pentru conditiile in care isi transporta calatorii.
Explicatiile CFR pentru conditiile in care isi transporta calatorii. "E iarna" si "depinde ce inteleg prin frig si cald"

Sunt zile in care nu iti doresti sa fii pasager in unele trenuri CFR. Garniturile au acumulat intarzieri de ore, iar calatorii s-au plans ca in vagoane a fost la fel de frig ca afara.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.