Senatul a respins cererea de reexaminare a legii privind plagiatul. Reactia dura lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale, proiect care ajuta doctoratele plagiate si ofera autonomie universitatilor, a fost respinsa.

Senatul a respins, in sedinta plenului de luni, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educatiei Nationale 1/2011 prin care a fost reglementata functionarea scolilor doctorale si a adoptat, in calitate de Camera decizionala, actul normativ in forma initiala.

Iohannis: Decizia Senatului privind plagiatele risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor; graba e suspecta

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca decizia Senatului de luni, prin care s-a respins cererea sa de reexaminare a legii de aprobare a OUG privind plagiatul, "risca sa afecteze" verificarea impartiala a acuzatiilor in aceste cazuri si considera ca graba senatorilor de a opera modificari, fara dezbateri, este "suspecta".

"In cazurile in care exista indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate dupa criterii transparente. Decizia de astazi a Senatului risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese in ultimii ani. Este cel putin suspecta graba cu care s-a actionat pentru modificarea Legii educatiei, fara o discutie pe fond, intr-un moment in care toata lumea asteapta integritate si performanta", afirma presedintele, intr-un mesaj pe Facebook.

Citește și
Florentin Pandele, primarul orasului Voluntari, catarat pe turla catedralei
Verdictul expertilor in cazul doctoratelor lui Petre Toba si Florentin Pandele. "Este vorba de plagiat"

Legea a fost adoptata in forma initiala, trimisa in luna mai la promulgare. S-au inregistrat 90 de voturi "pentru", 12 "impotriva" si sase abtineri. Plenul Senatului si-a insusit in sedinta de luni raportul de admitere a legii in forma initiala propus de Comisia pentru invatamant din Senat. Potrivit raportului comisiei, modificarea Legii Educatiei prevede crearea unui mecanism privind desfasurarea invatamantului la nivel doctoral, clarificarea si etapizarea actiunilor de emitere a diplomelor si titlurilor la nivel universitar, stabilirea atributiilor privind procedurile si etica la nivelul invatamantului."Reanalizand legea in raport cu obiectiile prezentate in cererea de reexaminare, membrii comisiei au hotarat, cu majoritate de voturi, mentinerea legii in forma adoptata initial si respingerea cererii de reexaminare", se arata in raport.

In cererea de reexaminare, presedintele sustinea ca, desi aparent se simplifica procedura, in fapt "se elimina garantiile institutionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerintelor procedurale si de calitate prevazute in programul de cercetare stiintifica".

Seful statului mai arata ca legea transmisa la promulgare modifica organizarea scolilor doctorale (care se organizeaza prin hotararea Senatului universitar/Prezidiului Academiei Romane), dar si procedura obtinerii titlului de doctor.

Iohannis explica faptul ca, potrivit dispozitiilor in vigoare din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011, obtinerea titlului de doctor presupune parcurgerea mai multor etape: sustinerea tezei in sedinta publica in fata comisiei de doctorat; evaluarea si deliberarea comisiei de doctorat asupra calificativului pe care urmeaza sa il atribuie tezei de doctorat; propunerea de catre comisie a acordarii titlului de doctor; inaintarea propunerii comisiei de doctorat catre CNATDCU spre validare; propunerea CNATDCU adresata ministrul Educatiei de acordare a titlului de doctor si acordarea titlului de catre ministru prin ordin.

"In urma modificarilor din legea transmisa la promulgare, comisia de doctorat va propune Senatului universitar al IOSUD acordarea titlului de doctor, Senatul va acorda acest titlu prin hotarare, iar rectorul va elibera diploma. (...) Astfel, se ajunge in situatia in care structura administrativa care a stabilit cerintele de elaborare a tezei de doctorat, procedurile si standardele de calitate si etica profesionala pentru tezele de doctorat si care a acordat calitatea de conducator de doctorat prin atestate de abilitare este aceeasi care acorda si titlul de doctor", sustinea seful statului, potrivit cererii de reexaminare.

Iohannis mai spunea ca prevederile potrivit carora IOSUD anuleaza diploma in baza ordinului ministrului de retragere a titlului de doctor/atestatului de abilitare contravin art. 1 alin. (6) din Legea contenciosului administrativ 554/2004 in sensul ca anularea unui act administrativ intrat in circuitul civil poate fi dispusa numai de instanta de judecata.

O alta obiectie mentionata in cererea presedintelui Iohannis se referea la eliminarea obligativitatii publicarii tezelor pe o platforma nationala, accesibila publicului larg, incalcandu-se principiul transparentei si accesibilitatii.

Senatul a adoptat, in 9 mai, in calitate de Camera legislativa decizionala, OUG 4/2016 care reglementeaza acordarea de catre universitati a titlului de doctor. Ordonanta a fost amendata in comisia de specialitate, iar modificarile au fost aprobate de plenul Camerei superioare a Parlamentului
 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Klaus Iohannis da inapoi in cazul acuzatiilor de plagiat la adresa lui Kovesi.
Klaus Iohannis da inapoi in cazul acuzatiilor de plagiat la adresa lui Kovesi. "Credeti-ma ca urmaresc cu mare atentie"

Klaus Iohannis face un pas inapoi in scandalul legat de acuzatiile de plagiat aduse Codrutei Kovesi.

Verdictul expertilor in cazul doctoratelor lui Petre Toba si Florentin Pandele.
Verdictul expertilor in cazul doctoratelor lui Petre Toba si Florentin Pandele. "Este vorba de plagiat"

Comisia speciala de experti a constatat ca primarul din Voluntari, Florentin Pandele, si fostul ministru Petre Toba au plagiat in lucrarile de doctorat.

Recomandări
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat, luni, către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Călin Georgescu reclamă BEC şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.