Posibil dezastru ecologic în inima Deltei Dunării. Sute de kilograme de pești morți, găsiți în plase de pescuit
Sute de kilograme de pești morți au fost descoperiți pe un canal în inima Deltei Dunării de voluntarii unei asociații care luptă împotriva braconajului.
Peștii erau prinși în plase întinse pe toată lățimea canalului, ca să nu poată fi evitate. Situația a fost anunțată poliției. Peștii aflați în stare de putrefacție nu au fost scoși încă din apă și există pericolul unui dezastru ecologic.
Plasele pline cu pești morți au fost descoperite de voluntarii Asociației Naționale de Combatere de Braconajului și Poluării pe canalul Șontea Mare, de lângă Crișan, în inima Deltei Dunării. Potrivit lor locul era împânzit de astfel de capacane.
Daniel Pricop, șef ANCBP Tulcea: „Este o plasă care închidea pur și simplu canalul pe toată lățimea lui dintr-un capăt în altul. O plasă de vânat de prins crustacee, raci. Pur și simplu acea plasă de tip crustacee traversa canalul. Obturase canalul din stânga în dreapta”.
Voluntarii de la Asociația Națională de Combatere a Braconajului susțin că niciunul dintre parii în care erau prinse plasele nu erau marcați așa cum cere legea.
Șef ANCBP Tulcea: „Putem vorbi despre un dezastru ecologic în zonă”
Sorin Condratov, turist care a însoțit voluntarii ANCBP:
„Sunt foarte multe scule ascunse îmbâcsite cu pește. La o asemenea împuțiciune pot să apară și boli în randul peștilor”.
Daniel Pricop, șef ANCBP Tulcea: „Peștele era din diferite specii. 90 la sută era sub dimensiunile legale. Putem vorbi despre un dezastru ecologic în zonă. Vă dați seama, acel pește alterat poate distruge și celălalt pește din zonă”.
Situația de pe canalul Șontea Mare a fost comunicată Poliției. Instituția a transmis că pentru a putea face anchetă are nevoie de un răspuns de la Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării, singura abilitată să stabilească dacă este vorba de braconaj.
Instituția a transmis că a analizat imaginile filmate de voluntari, iar plasele care apar în acele secvențe sunt legale.
Maran Mihalcea, inspector ARBDD: „Pescarul dacă nu se duce la câteva ore adica la 12-13 ore peștele moare din cauza lipsei de oxigen și a căldurii foarte mari și intră în putrefacție”.
Totuși, cercetările nu au fost închise în acest caz.