Este anchetă în Bistrița-Năsăud, după ce polițiștii au descoperit în portbagajul unei mașini, la un control de rutină, un urs împușcat și tranșat.

Printre cei care ar fi participat la vânătoarea ilegală s-ar afla și un cadru militar, dar și alți bărbați pasionați de astfel de trofee, din Oradea și Bihor. Toți sunt acum cercetați pentru braconaj și uz de armă fără drept.

Grupul de persoane vânători ar fi avut doar o autorizație pentru mistreți, nicidecum pentru a împușca urși în pădure, susțin autoritățile.

Emil Anca, administrator de fond de vânătoare: „Un braconaj la urs, în fondul de vânătoare Cușma, pentru urs nu există autorizații, am făcut solicitări că avem un surplus de urși, avem circa 26 de urși în evaluare. Paznicul de vânătoare știu că a fost chemat și el la cercetări, că s-ar fi aflat în zonă, nu știu dacă este sau nu este implicat în toată activitatea asta”.

Oamenii din zona fondului de vânătoare au auzit focuri de armă dar s-au gândit că ar fi vorba despre un eveniment organizat legal.

Potrivit, anchetatorilor, indivizii au reușit să pună la pâmânt ursul care cântărea câteva sute de kilograme, ajutați de un paznic de vânătoare. Un alt individ de 49 de ani ar fi trecut imediat la tranșarea animalului.

IPJ Bistrița-Năsăud: „Luptătorii pentru acțiuni speciale au oprit in trafic un autoturism ce se deplasa spre Bârgăului. În autoturism erau trei bărbați între 31 și 52 de ani, trofeul și carnea tranșată din specia urs”.

Radu Magdea, medic veterinar la DSV Bistrița-Năsăud: „Ofițerul de serviciu a recepționat mai multe porțiuni de cadavru. Nu am primit încă actele ca să putem derula examenul necropsic pentru a vedea ceea ce a dus la decesul animalului. Ca și greutate, estimăm undeva la 250 de kilograme, animal adult”.

Braconierii sunt cercetați acum sub control judiciar.