Organizatiile pentru protectia animalelor ii cer lui Iohannis sa nu accepte transformarea Romaniei in paradisul vanatorilor
Mai multe organizatii pentru protectia animalelor ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea vanatorii.
Biologii spun ca vor fi omorate tot mai multe pasari cantatoare, iar extinderea perioadelor de vanat pentru gaste si rate salbatice ar masacra anumite specii. In plus, daca legea ar intra in vigoare, vanatorii ar putea sa intre pe terenul oricui, fara sa mai ceara acceptul, iar asta ar incalca dreptul la proprietate.
16 asociatii de mediu ii cer presedintelui Iohannis sa nu promulge noua lege a vanatorii, pe motiv ca incalca normele europene si pune in pericol mai multe specii de pasari.
"Modifica perioadele de vanatoare, modifica modul de atribuire in gestiune. Municipiile nu sunt incluse in fondurile de vanatoare, in rest toata tara e inclusa si dreptul de utilizare a terenului pentru foisoare, observatoare, goana cu caini si asa mai departe este acordat prin aceasta lege", spune Cristina Sut, expert in legislatie.
In plus, vanatorii pot impusca nu mai putin de 600 de mii de ciocarlii pe an, de exemplu. Un vanator are o cota de 100 de exemplare pe zi. Asta in conditiile in care vanatul acestei specii cantatoare este strict interzisa in tarile din jurul nostru.
"Aceasta nu este o specie de interes pentru vanatorii autohtoni, ea este vizata in special de vanatorii italieni. Perioadele de vanatoare pentru specii acvatice, cum ar fi ratele, s-au modificat, respectiv pentru speciile de gaste s-au prelungit cu doua saptamani in luna februarie", spune biologul Sebastian Bugariu.
Iar asta inseamna un pericol pentru pasarile aflate in perioada de dupa reproducere, cand isi construiesc cuiburile. In Bulgaria, de exemplu, multe din speciile la care noi am prelungit perioadele de vanat sunt protejate de lege.
"Sezonul de vanatoare in special pentru speciile acvative, de gaste si rate, este deschis pana la sfarsitul lunii ianuarie. Fiecare vanator poate impusca maximum 3 gaste pe zi", a spus Emil Todorov, presedintele Bulgarian Society for the Protection of Birds.
Or la noi, un vanator poate ucide cate gaste vrea. Pasionatii de vanatoare nu vad insa nicio problema in noile reguli:
"Nu incalca protectia animalelor. Este doar o ajustare a vechii legi spre o mai buna gestionare a fondului de vanatoare", a spus Nelu Petre, presedintele AJVPS Brasov.
Votul din Parlament pe aceasta lege a fost unul cu un scor zdrobitor in favoarea actului normativ - 303 "pentru" si doar 11 "impotriva". Naturalistii sustin ca daca legea intra in vigoare, Romania ar putea deveni un paradis pentru vanatori si mai ales pentru strainii care au exterminat multe specii in tarile lor.