ONG-urile atrag atentia asupra masacrului ciocarliilor din Romania. Noua lege a vanatorii ar putea duce la decimarea lor
"Zecii de mii de ciocarlii sunt ucise in fiecare an in Romania". Este mesajul alarmant pe care mai multe organizatii de protectia mediului l-au lansat.
ONG-urile vor sa atraga atentia asupra noii legi a vanatorii, care, daca va fi adoptata, ar putea duce la decimarea ciocarliilor din tara noastra. Vanatorii italieni sunt cei interesati de aceste mici pasari care, in bucataria lor, sunt considerate delicatese.
Printr-un clip tulburator, organizatiile de protectia mediului au lansat campania "Opreste barbaria, salveaza ciocarlia" si au deja sustinerea a aproape 4.000 de oameni. Toti le cer alesilor sa respinga legea vanatorii. care permite masacrarea nu doar a ciocarliilor, ci si a multor alte specii de pasari rare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Se vaneaza sub aceasta umbrela multe alte specii, fara niciun control", a spus Alida Barbu, Societatea Ornitologica Romana.
Dramatic este, sustin specialistii, ca vanatorii ar avea voie sa le impuste inclusiv in perioada ianuarie si februarie, cand pasarile isi clocesc ouale. Textul noii legi prevede ca numarul pasarilor care pot fi ucise an de an va fi stabilit doar printr-un ordin de ministru, fara ca administratorii zonelor protejate sau organizatiile de conservare a mediului sa poata avea vreun cuvant de spus. Practic, 600 de mii de ciocarlii ar putea fi impuscate anual.
"Cotele de recolta nu sunt sustenabile cu supravietuirea speciei pe termen lung", spune Ciprian Fantana, Societatea Ornitologica Romana.
Ciocarliile sunt cele mai mici pasari cantatoare de la noi, tocmai de aceea vanatorii prefera mai mult sa le asculte. Le vaneaza insa italienii, mai ales in zone din sudul tarii, si le prefera pentru ca la ei sunt delicatese. Si mai pretuit este pateul din limba de ciocarlie. Doar ca pentru o singura portie trebuie sa vaneze cel putin 100 de pasari.
In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana nu este permis vanatul ciocariilor. Politia a prins de mai multe ori vanatori italieni cu masinile pline de pasari ucise. Pe forumuri, vanatorii scriu ca stoluri intregi sunt decimate.
"Mama ce le-au mai b**** italienii anul asta. La noi in Ialomita au fost puzderie si inca mai sunt. Ai nostrii nu prea au treaba cu ciocarlia", scrie un vanator.
"Aproape 3 cutii de cartuse trase si doar 10 ciocarlii. Maine sunt pe ele din nou, dar de la 08.30. Pana nu fac 100-200 de pasarele nu ma las", scrie alt vanator.
Iar unul dintre vanatori se lauda chiar ca a insotit un grup de italieni si a postat imagini cu ciocariile ucise.
"Stiu ca exista vanatori italieni care vaneaza si prin vanatoare la ciocarlie se aduc niste venituri in Romania, de aceea e si acest interes", spune Ovidiu Ionescu, Facultatea de Silvicultura Brasov.
Legea vanatorii a fost adoptata in luna februarie, dar presedintele Iohannis a trimis-o inapoi pentru a fi reexaminata. Senatorii au respins deja cererea, iar deciza a ramas acum la mana deputatilor.