Șeful unui inspectorat de muncă: angajații nu pot fi obligați să se vaccineze anti-COVID și nici să se testeze
Reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila atrage atenția angajatorilor că nu pot obliga angajații să se vaccineze anti-COVID. Și cerința de a prezenta un test negativ „este în afara cadrului legal” atrage atenția Liviu Arhire.
Dacă s-ar lua o asemenea măsură, aceasta ar fi "abuzivă", susține șeful ITM Brăila, Liviu Arhire, într-un comunicat preluat de Agerpres.
„Într-un comunicat anterior, am atras atenţia angajatorilor asupra legalităţii măsurilor care pot fi luate la întoarcerea lucrătorilor la locul de muncă, în urma infectării cu SARS-Cov2. Prin urmare, vă informăm că nu există cadru legal cu privire la faptul ca angajatul să fie condiţionat de către angajator să se vaccineze anti-COVID pentru a-şi desfăşura activitatea la locul de muncă", a declarat Liviu Arhire.
Potrivit inspectorului şef ITM, obligarea angajaţilor să se vaccineze este "o măsură abuzivă din partea angajatorului", Liviu Arhire precizând că doreşte să fie informat dacă apar astfel de situaţii în judeţ.
„Aşa după cum a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu, iar statul vrea să convingă populaţia să se vaccineze, printr-o informare corectă şi transparentă. Nu se va merge pe vaccinarea obligatorie, se merge pe vaccinarea voluntară şi pe convingere", a adăugat șeful ITM Brăila.
Liviu Arhire le-a mai atras atenţia angajatorilor asupra faptului că este o "măsură excesivă" şi condiţionarea salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă, după infectarea cu COVID-19, de a efectua şi prezenta un test negativ SARS-CoV-2", o astfel de impunere fiind "în afara cadrului legal".
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccinare, vaccinare obligatorie, campanie de vaccinare,
Dată publicare:
22-01-2021 12:27