Categoriile de persoane care vor avea prioritate la vaccinare. Când ar putea începe etapa a III-a

22-01-2021 08:32


Guvernul schimbă strategia de vaccinare anti-Covid-19. De acum încolo, în etapa a II-a, vor avea prioritate vârstnicii și cei cu boli cronice.

Pentru angajații din domenii esențiale vor fi alocate doar un sfert din locurile disponibile. În plus, au fost adăugate în etapa aflată în derulare persoanele cu handicap, cele cu imunitatea scăzută și cele fără adăpost.

În plus, vor fi imunizați lucrătorii din magazinele alimentare, agricultorii și angajații din primării și consilii județene.

În câteva zile se va schimba strategia de vaccinare pentru etapa II. Platforma va aloca 75% din locurile disponibile pentru vârstnici și bolnavi cronici și 25% pentru angajații din domenii esențiale.

În plus, au fost adăugate noi categorii profesionale care au acces la etapa a doua.

Au fost trecuți casierii și lucrătorii din magazinele de retail alimentar, personalul navigant și cei de pe platforme maritime.

Vor fi însă vaccinați și angajații statului din administrația locală, cum ar fi primării sau consilii județene, nu doar cei esențiali. În plus, agricultorii, cei de la asistență socială, unii sportivi, diplomații sau angajații de la pompe funebre.

Iar la ministere, agenții, companii de stat, BNR, Avocatul Poporului sau Curtea Constituțională, șefii trebuie să facă lista cu angajații cheie. Și doar aceștia ar urma să primească vaccin în etapa a II-a.

În tot acest timp, în majoritatea zonelor rurale însă vaccinul n-a ajuns până acum la cei vulnerabili. Comuna Bivolari se află la 50 de kilometri de Iași. Locuitorii nu au niciun centru de vaccinare în apropiere. Primăria a găsit două spații, dar încă n-a primit aprobări.

Bărbat: „Avem spital aici. Ar putea să facă aici. Cum s-a făcut pentru votare să facă și pentru vaccinare.”

Bărbat: „M-aș vaccina, dar aștept să vină vaccinarea aici.”

Reporter: „Au șanse pacienții să ajungă la vaccinare în oraș?”

Florin Moldovan, medic de familie comuna Bivolari: „Unii dintre ei au și chiar am început să-i vaccinăm în oraș, dar acești pacienți sunt destui de puțini, cei care au mașini. În condiții de iarnă este foarte dificil să ajungă în centre.”

Lucrurile nu stau bine nici în muncipiul Constanța. La 300.000 de locuitori pot fi vaccinați doar 120 în fiecare zi.

Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța: „În momentul acesta vorbim despre un singur centru, cel de pe stadionul portul spitalul militar modular. Acolo sunt mai multe fluxuri de vaccinare.”

Primăria a promis că va mai deschide un centru în pavilionul expozițional. Decoamdată se licitează amenajarea.

În Brașov au fost vaccinați împotriva SARS-CoV-2 40 de oameni fară adăpost. Direcția de Asistență Socială a prelucrat acordurile, iar înscrierea pe platformă a fost făcută de centrul de vaccinare.

Bărbat: „Au venit, ne-au anunțat și am coborât pe rând. Am zis din start, da.”

Bărbat: „Mi s-a dat prospectul medicamentului. Am fost de acord, deoarece am crezut că este o oportunitate acum, că cine știe mai încolo cum o să fie, aglomerație.”

Gabriela Mitrofan, asistent social: „În cadrul centrului nostru s-a deplasat o echipă mobilă. Organizarea a decurs normal și foarte rapid.”

Următoarea etapă a vaccinării, adresată populației, ar putea începe, cel mai devreme, în luna martie.


VIDEO PROTVPLUS.RO