Seful ITM Timis acuzat de coruptie, condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare

Cornelia Corescu

Inspectorul sef al ITM Timis, Cornelia Corescu, trimis in judecata pentru trafic de influenta, a fost condamnat de Tribunalul Timis, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Timis, Lavinia Biris, a declarat, miercuri, ca magistratii acestei instante au decis condamnarea Corneliei Corescu la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, in timp ce Vasile Medesan, fostul secretar executiv PDL, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

Biris a spus ca decizia Tribunalului Timis poate fi atacata in termen de zece zile de la pronuntare.

Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Timis, Cornelia Corescu, si fostul secretar executiv al PDL, Vasile Medesan, arestati preventiv pentru trafic de influenta, au fost deferiti justitiei, la inceputul lunii octombrie, de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Timisoara, dupa ce au cerut unui membru de partid sa depuna 10.000 de lei drept donatie pentru partid, ca sa nu amendeze firma acestuia.

Cornelia Corescu a fost trimisa in judecata pentru trafic de influenta si doua fapte de instigare la fals intelectual in scopul ascunderii comiterii infractiunii de trafic de influenta, iar Vasile Medesan, pentru trafic de influenta.

Citește și
Mascati
Perchezitii la ITM Timis. Directorul institutiei dusa la audieri. Este suspecta de fapte de coruptie

DNA arata ca in cursul lunii iulie Corescu, in calitate de inspector sef al ITM Timis, impreuna cu fostul secretar executiv al PDL, Vasile Medesan, i-au cerut 10.000 de lei unui denuntator, administrator al unei societati comerciale, indicandu-i ca banii sa fie achitati cu titlu de donatie pentru organizatia judeteana a PDL, din cei trei faceau parte.

In schimb, Corescu a lasat sa se inteleaga ca va uza de influenta pe care o are asupra subordonatilor sai, inspectori de munca, pentru ca acestia sa aplice sanctiuni mai blande decat cele care se impuneau firmei administrate de denuntator, societate care fusese verificata anterior pe linia respectarii legislatiei muncii.

Initial, notau procurorii, in conditiile in care denuntatorul s-a angajat ca va achita suma pretinsa, Corescu a dispus ca o angajata din subordine sa intocmeasca doua anexe la actul de control, in care sa constate aspecte nereale, care sa atraga sanctiuni mai blande societatii administrate de denuntator.

Ulterior, insa, dupa ce denuntatorul a achitat doar 1.000 de lei din suma pretinsa, inspectorul sef al ITM a dispus aceleiasi subordonate sa revina asupra actului de control astfel incat sa ii fie aplicata denuntatorului amenda corespunzand neregulilor descoperite in timpul controlului.

Pe fondul unor discutii ulterioare, mai aratau procurorii, Corescu a conditionat renuntarea la sanctiunile aplicate, de depunerea de catre denuntator a intregii sume de bani pretinse initial. In acest context, femeia a dispus inregistrarea, in evidentele institutiei, a unei contestatii antedatate, in vederea anularii procesului-verbal care atragea aplicarea sanctiunii.

Contestatia antedatata a fost facuta astfel incat sa apara ca fiind formulata de denuntator, in termen legal. Cu toate acestea, remiterea intregii sume de bani pretinse de inculpata nu a mai avut loc, mai aratau anchetatorii.

In 16 septembrie 2011, Tribunalul Timis a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a inculpatei Corescu Cornelia Gheorghina, iar in 22 septembrie, Curtea de Apel Timisoara a admis recursul procurorilor DNA si a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile si a inculpatului Medesan Vasile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis. Secretarul executiv al PDL Timis Vasile Medesan s-a autosuspendat din partid dupa ce a fost declansata cercetarea sa sub acuzatia de trafic de influenta.

Seful ITM Timis, Cornelia Corescu, a cerut, la acea vreme, magistratilor Curtii de Apel Timisoara, sa fie cercetata in libertate deoarece nu reprezinta pericol public si doreste sa se intoarca la familie si "la persoanele nevoiase" de care se ocupa.

Surse din PDL Timis declarau, in 15 septembrie, ca denuntatorul in cazul sefului Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Timis, Cornelia Corescu, este Aurel Grindis, secretar executiv al PDL Varias, care este asociat la o firma de constructii - SC "Relu si Andreea" SRL. Sursele citate afirmau ca in evidentele PDL Timis exista "o donatie derizorie" de 1.000 de lei, facuta de Aurel Grindis catre partid.

Presedintele PDL, Emil Boc, a solicitat o investigatie interna a situatiei de la filiala Timis, concluziile urmand sa fie publicate, se arata intr-un comunicat al partidului legat de cazul sefului ITM Timis, democrat-liberalii afirmandu-si increderea intr-o atitudine corecta a justitiei.

"Consideram ca modul in care actioneaza astazi justitia, fara sa tina cont de apartenenta politica a persoanelor pe care le cerceteaza, reprezinta o cucerire importanta a statului nostru de drept. Reamintim tuturor cetatenilor romani ca aceasta atitudine corecta a justitiei nu era de imaginat in timpul regimului Nastase si, cu atat mai putin, ar putea fi de imaginat intr-un regim care ar avea la conducere tandemul Ponta-Antonescu", se arata in comunicatul PDL.

Sursa mentiona ca presedintele PDL a solicitat structurilor interne abilitate o investigatie a situatiei de la filiala Timis. Cornelia Corescu era membru in Biroul Politic Judetean al PDL Timis si conducea de sapte ani Inspectoratul Teritorial de Munca Timis.

In 2008, ea a candidat din partea PDL pentru un post de senator, insa a pierdut alegerile. Corescu a fost suspendata din partid pe durata derularii anchetei in dosarul in care a fost arestata pentru fapte de coruptie.

In septembrie 2007, ministrul Muncii de la acea vreme Paul Pacuraru a destituit-o din functie pe Cornelia Corescu pe motiv ca a prejudiciat imaginea ITM Timis. Corescu a fost contestata atat de directorul adjunct al institutiei, cat si de angajati, fiind acuzata de o atitudine necorespunzatoare si netransparenta cu acestia.

Mai mult, ITM Timis a trebuit sa plateasca mii de euro unei angajate pe care directoarea a dat-o afara din ITM, dar angajata a castigat procesul.

Paul Pacuraru declara la acea vreme ca la Ministerul Muncii exista cateva dosare cu reclamatii, decizii, contestari de decizii in cazul Corneliei Corescu, iar aceasta a adus "un prejudiciu de imagine unei institutii care lucreaza cu mii de oameni, de angajatori, cu public cat se poate de larg", prin "scandalul permanent" de la ITM Timis.

Cornelia Corescu a contestat in instanta decizia de demitere si a castigat, revenind, in 2009, la sefia ITM Timis In 2010, ea anunta ca urma sa fie numita secretar de stat in Ministerul Muncii, condus la acea vreme de Mihai Seitan, insa decizia de numire nu a fost semnata de premierul Emil Boc. Dupa declansarea actiunii penale impotriva sa, Cornelia Corescu si-a inaintat demisia din functia de sef al ITM Timis.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
DNA: Seful ITM Timis a cerut 10.000 de lei drept donatie pentru PDL
DNA: Seful ITM Timis a cerut 10.000 de lei drept donatie pentru PDL

Seful ITM Timis, Cornelia Corescu, retinuta pentru trafic de influenta, este acuzata de DNA ca a cerut suma de 10.000 de lei de la administratorul unei firme indicand ca banii sa fie donati pentru organizatia judeteana a Partidului Democrat Liberal.

Perchezitii la ITM Timis. Directorul institutiei dusa la audieri. Este suspecta de fapte de coruptie
Perchezitii la ITM Timis. Directorul institutiei dusa la audieri. Este suspecta de fapte de coruptie

Sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Timis este perchezitionat, marti dimineata, iar directorul institutiei, Cornelia Corescu, suspectata de fapte de coruptie, a fost ridicata de anchetatori din institutie si dusa la audieri la DNA.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale
Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale

Românii au declarat la ANAF anul trecut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale de peste 700 de milioane de lei.

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.