Seful DIPI, audiat la DNA si anuntat ca este urmarit penal. Ce legaturi ar avea cu dosarul "Audi + jacuzzi" al lui Oprea


Ultimul update: Joi 01 Septembrie 2016 07:13
Data publicarii: Luni 29 August 2016 09:19
Categorie: Stiri actuale

Un nou dosar penal zguduie din temelii serviciul secret al ministerului de Interne.

Rares Vaduva, numit in fruntea departamentului, de numai 6 luni, este urmarit penal de procurorii DNA pentru mai multe infractiuni, inclusiv favorizarea faptuitorului. Potrivit anchetatorilor, ''ar fi incercat prin orice mijloace sa ascunda faptul ca banii pentru misiuni erau cheltuiti pe masini, cabine de dus si bauturi fine'', in mandatul fostului ministru Gabriel Oprea. Drept urmare, seful guvernului a dispus inlocuirea lui Vaduva.

Tacut si innegurat, seful Departamentului de Informatii si Protectie Interna MAI a intrat in sediul Directiei Nationale Anticoruptie fara sa scoata o vorba.

Vizita, in prezenta unui avocat, a fost extrem de scurta: cat sa i se aduca la cunostinta acuzatiile. 7 la numar printre care: abuz in serviciu, obstructionarea justitiei, delapidare si favorizarea infractorului.

Dosarul in acest caz a fost disjuns din cel numit si "Audi + Jacuzzi", in care sunt urmariti penal Gabriel Oprea si Gheorghe Nicolae.

Citeste si: Gabriel Oprea, urmarit penal de DNA in dosarul "Audi + jacuzzi". Fostul ministru a venit la DNA cu trei garzi de corp

Odata ce a preluat conducerea, Rares Vaduva ar fi facut tot posibilul pentru a ascunde destinatia reala a banilor folositi, chipurile pentru misiuni. Si aici ne referim, printre altele, la deja la celebrul autoturism de 90 de mii de euro folosit de fostul ministru Gabriel Oprea, trimis in judecata alaturi de fostul sef DIPI, Gheorghe Nicolae.

Acesta din urma a sustinut in fata procurorilor ca "ministrul era tinta unui serviciu de informatii strain care avusese mai multe tentative de spionajm dar si ca Oprea ar fi fost amenintat pe retelele de socializare." Dar nu a putut demonstra in ce masura puteau fi inlaturate actiunile de spionaj prin folosirea autoturismului, mai ales ca nu a fost dotat cu protectie blindata, ci cu scaune cu masaj si sistem performant audio.

Procurorii mai notateaza ca sefii DIPI au incercat practic sa il acopere pe Oprea. "Persoane din conducerea institutiei au dispus clasificarea unor informatii (...) desi divulgarea lor nu ar fi fost de natura sa produca daune securitatii nationale."

Mai exact alaturi de Vaduva, alti 5 fosti sefi DIPI au fost pusi sub acuzare.

O persoana din conducerea DIPI a refuzat declasificarea inscrisurilor retinute ca proba in dosarul lui Oprea

Procurorii DNA efectueaza cercetari in legatura cu refuzul unei persoane din conducerea DIPI de a incepe procedura de declasificare a inscrisurilor retinute ca mijloace de proba in dosarul in care era anchetat fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

"Dupa constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 la Directia Nationala Anticoruptie, una dintre persoanele din conducerea DIPI a refuzat, cu incalcarea legii, sa inceapa procedura de declasificare a inscrisurilor retinute ca mijloace de proba in dosar, astfel incat sa fie excluse o serie de probe ce ar fi sustinut acuzatiile aduse de procurori, in respectiva cauza penala. Fiind avertizata asupra consecintelor faptei sale, persoana respectiva a refuzat sa puna la dispozitia procurorului o serie de inscrisuri, a caror predare fusese dispusa conform Codului de procedura penala, in dosarul mentionat", arata DNA, intr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Tags: dipi, rares vaduva, dna,

VIDEO PROTVPLUS.RO