Șefii ASF știau de trei ani de problemele de la Euroins. Justificările din fața senatorilor: „Nu aveam voie să îi oprim”
Chemaţi luni în Parlament, şefii Autorităţii pentru Supraveghere Financiară au recunoscut că problemele de la Euroins erau cunoscute de trei ani.
Știau că emite polițe la prețuri nesustenabil de mici, dar şi că banii din reasigurări erau ținuți în conturi din insule exotice.
Cu toate acestea, nu au făcut nimic, pentru că legea nu le-ar fi permis. Cel puţin asta pretind responsabilii ASF, angajați ai statului român, cu salarii notabile. La rândul lor, reprezentanții Euroins consideră că singurii vinovați pentru șocul de pe piața asigurărilor, sunt cei din conducerea ASF.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
16 milioane de lei amendă, plus trei plângeri penale și o lege care nu le-a permis să facă mai mult. Astfel și-au justificat activitatea în fața senatorilor cei din conducerea ASF, în frunte cu președintele Nicu Marcu. Fuseseră chemați la Parlament pentru a da explicații despre insolvența Euroins. Au confirmat că sunt trei ani de când investighează modul în care funcționa compania.
Parlamentar: După ce ați constatat treaba asta au mai vândut polițe RCA?
Cristian Roșu, vicepreședinte ASF: „Da. Păi nu aveam voie să îi oprim. Aveau 40% din piață. Trebuia să le dăm răgaz să-și refacă indicatorii”
Daniel Zamfir, senator PSD: Care-i gaura lui Euroins?
Cristian Roșu, vicepreședinte ASF: „Undeva în jur de 250 de milioane de euro”
Pentru ca piața asigurărilor să nu fie bulversată de acest nou scandal, ASF a propus Ministerului de Finanțe ca prețul polițelor pentru toate companiile să revină la valorile din martie 2022.
Florin Cîțu, senator PNL: „Propuneți unor companii care sunt sănătoase să suporte costurile unui alt faliment”
Cristian Roșu, vicepreședinte ASF: „Pe medii, pentru că ne e greu să analizăm punctul - sunt mii de prețuri, am făcut niște simulări, mai avem cu câteva lucruri de compensare a eventualelor pierderi. Am convenit ca în perioada celor șase luni de zile să analizăm care vor fi eventualele pierderi sau nerealizări de business și să facem o ieșire controlată din acest proces. Prețurile se vor duce înapoi fără rata inflației.”
Sunt 2 milioane și jumătate de români care au asigurări la Euroins și care vor rămâne valabile în următoarele 9 luni, estimează ASF. Totuși, asigurații care doresc pot să renunțe la aceste polițe și să își recupereze banii de la Fondul pentru Garantarea Asiguraților.
Chiar dacă politicienii se feresc să folosească termenul de plafonare în cazul prețurilor RCA, o decizie prin care guvernul impune firmelor un anumit tarif poate veni cu sancțiuni asupra României.
Salariile ASF, chiar și de 12.000 de euro lunar, plus indemnizații si bonusuri
Euroins este al patrulea lider de piaţă care s-a prăbușit. Două dintre aceste scandaluri au fost în mandatul actualei conduceri a autorității. USR a cerut demiterea șefilor ASF, care sunt numiți de Parlament pe o perioadă de 5 ani și au printre cele mai mari lefuri din rândul bugetarilor.
Conform siteului ASF, președintele autorității câștigă aproximativ 12.000 de euro lunar, plus o indemnizație de participare la ședințe. Vicepreședinții încasează aproape 7.000 de euro. Pe lângă aceste sume, mai primesc bani de vacanțe, plus alte bonusuri.
Pe de altă parte, Compania Euroins a anunțat luni după-amiază că va ataca în instanță decizia ASF și va cere despăgubiri.
Assen Christov, preşedinte Eurohold: „Preţul falimentului, aşa cum au calculat ei, se ridică la aproape 2 miliarde, deci, prin urmare, decizia luată de ASF obligă contribuabilii români să achite această valoare. Având în vedere faptul că noi suntem complet convinşi că licenţa a fost retrasă fără just temei, este firesc ca noi să dăm în judecată pentru recuperarea investiţiei făcute de noi, de 270 de milioane de euro. Această sumă reprezintă valoarea companiei, conform bilanţului."
Înainte de acțiunea în instanță însă, cei de la Euroins vor încerca să convingă ASF să îi lase să funcționeze, caz în care vor renunța la pretenții și își vor continua activitatea. Dar pentru că o astfel de răsturnare de situație e puțin probabilă, specialiștii din asigurări au întocmit un ghid pentru cei care au polițe Euroins.
Ce trebuie să facă șoferii cu polițe Euroins, sau păgubiții
♦Dacă denunţaţi poliţa şi nu aţi avut daune în perioada de valabilitate, pentru perioada rămasă aveţi dreptul să vă recuperaţi diferenţa de primă de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Va trebui să completaţi astfel o cerere şi să o transmiteţi către aceştia.
♦ATENŢIE! Dacă nu vă exercitaţi dreptul de denunţare a poliţei, aceasta rămâne valabilă, conform prevederilor legale: - până la data la care lichidatorul judiciar numit de instanță, o dată cu deschiderea procedurii falimentului, denunță poliţele de asigurare - sau până la data de valabilitate a asigurării prevăzută în poliţă, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment
♦Dacă sunteţi vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale şi/sau vătămări corporale, terţul păgubit va fi despăgubit în baza acestei poliţe de către Fondul de Garantare. Şi tot fondul de garantare se va ocupa să gestioneze dosarul de daună în cazul în care sunteţi victima unui accident rutier produs de un şofer cu o poliţă Euroins.