Petre Toba si-a depus demisia: "Resping acuzatiile aduse de DNA". Ziua in care va fi aflat numele noului ministru de Interne

×
Codul embed a fost copiat

Actualul ministru de Interne, Petre Toba, este acuzat de favorizarea faptuitorului si ar putea fi urmarit penal. Cererea a fost trimisa deja catre procurorul general si presedintele Romaniei. Joi seara, el si-a dar demisia de la conducerea MAI.

UPDARE 21:00 Ministrul demisionar al Afacerilor Interne, Petre Toba, afirma, intr-o postare pe Facebook, ca a fost atacat permanent inca din primele zile ale mandatului, dar nu pentru ceea ce a facut in plan profesional, "ci din alte considerente, de natura politica". "Subliniez ca nu am facut politica si nu voi face nici in viitor, nu am urmarit ca functia de ministru sa devina o trambulina pentru a accede in viata politica, ci voi fi dedicat muncii profesionale, voi fi permanent in slujba tarii si a cetateanului, asa cum o fac de peste 26 de ani. (...) In aceasta perioada am rezistat tentatiei de a abandona, deoarece am avut permanent alaturi de mine sprijinul colegilor din Ministerul Afacerilor Interne din toate armele si de aceea, inca o data, va multumesc", le-a transmis Toba, joi seara, colegilor din minister.

 

UPDATE 19:45 Premierul Dacian Ciolos a acceptat demisia lui Petre Toba din functia de ministru al Afacerilor Interne. "Prim-ministrul Dacian Ciolos a acceptat demisia domnului Petre Toba din functia de ministru al Afacerilor Interne. Pana luni, 5 septembrie, premierul va inainta presedintelui Klaus Iohannis propunerea de inlocuire la conducerea Ministerului Afacerilor Interne", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Citește și
Bogdan Olteanu - stiri
Bogdan Olteanu, eliberat din inchisoare si plasat in arest la domiciliu. Decizia ICCJ este definitiva
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

UPDATE 19:30 Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a anuntat ca a decis sa isi prezinte demisia din functie pentru a evita implicarea MAI intr-un scandal public in prag de alegeri. "Am decis sa-mi prezint demisia primului-ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne intr-un scandal public in prag de alegeri. Resping cu tarie acuzatiile aduse si sunt la dispozitia organelor de ancheta pentru clarificarea oricarei situatii. Mentionez ca toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentarii cauzei, inclusiv la cele clasificate 'secret de stat'", afirma Petre Toba intr-o declaratie de presa.

Procurorii anticoruptie il acuza pe Petre Toba ca a refuzat sa declasifice informatiile necesare in dosarul politistilor de la DIPI. Acestia sunt banuiti ca au deturnat fonduri operative si au cumparat, printre altele, casute de papusi, carti de joc si tobogane din banii nostri.

Premierul Dacian Ciolos a afirmat ca ar fi "cel mai bine" ca ministrul de Interne, Petre Toba, sa isi dea demisia: "Un lucru este clar, indiferent despre cine ar fi vorba in Guvern, cineva care are semnatura mea sau propunerea mea pentru a fi numit sau demis, evident ca in aceste conditii trebuie sau sa isi dea demisia sau, daca nu, o sa cer eu sa plece. (...) Este evident ca, in aceste conditii, este cel mai bine si pentru dansul si pentru Guvern ca dansul sa plece".

"In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, in vederea sesizarii presedintelui Romaniei, pentru a aprecia asupra exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, respectiv Petre Toba, ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului, in perioada in care a detinut functia ministeriala", se arata intr-un comunicat al DNA.

Solicitarea referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de Toba are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca, in 1 aprilie 2016, in contextul in care, la DNA se afla in instrumentare dosarul 20/P/2016 (n.r - prin care au fost trimisi in judecata Gabriel Oprea si alte persoane), acesta, in calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente.

"Solicitarea procurorilor, formulata in conformitate cu prevederile Codului de procedura penala si cele din domeniul informatiilor clasificate, viza cateva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a caror incalcare a fost retinuta in sarcina functionarilor acuzati penal in legatura cu gestionarea fondurilor operative. Concret, in prezenta cauza, s-a constatat ca ministrul Afacerilor Interne Toba Petre a refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare a unor normative a caror incalcare vizeaza continutul constitutiv al infractiunilor de abuz in serviciu si deturnare de fonduri, adica intr-o situatie in care este exclusa protectia informatiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protectia informatiilor clasificate, intrucat ar conduce la ignorarea art. 10 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzatiei penale)", precizeaza DNA.

Totodata, necesitatea declasificarii normativelor mentionate are la baza, conform DNA, si prevederile art. 137 din Constitutia Romaniei, potrivit carora gestionarea si controlul fondurilor institutiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi.

"Lipsa de transparenta in administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea in derizoriu a destinatiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securitatii nationale. Din probele cauzei a reiesit ca au fost cumparate bunuri care nu au nicio legatura cu interesul general de maxima importanta pentru care au fost alocate fondurile operative (casute de papusi cu nisipar si tobogan, in valoare de 7.000 lei, carti de joc, darts cu sageti, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei in valoare de circa 4.000 lei, banda de alergare, in valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, in valoare de circa 17.000 lei, stilouri in valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, carti in editii de lux, legate in piele, pe comanda, mese festive ale ofiterilor neoperativi ai DIPI)", sustin procurorii.

Sursa citata precizeaza ca, in situatii absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protectia martorilor si, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Toba a procedat complet diferit: a declasificat normativele MAI in dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor in dosarul nr. 20/P/2016.

"Astfel, ministrul Toba a dat curs, in luna ianuarie 2016, solicitarii DNA si a declasificat normele privind administrarea si controlul fondurilor pentru protectia martorilor, gestionate de o structura a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului National pentru Protectia Martorilor (ONPM), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de ONPM fiind o categorie speciala de fonduri operative", se spune in comunicat.

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii DNA, precum si un numar de 9 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Gabriel Oprea ar putea fi urmarit penal pentru ucidere din culpa in cazul mortii politistului Gigina, la cererea DNA
Gabriel Oprea ar putea fi urmarit penal pentru ucidere din culpa in cazul mortii politistului Gigina, la cererea DNA

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, cere sesizarea Senatului pentru inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier si ministru de Interne, pentru o noua fapta, respectiv ucidere din culpa.

Bogdan Olteanu, eliberat din inchisoare si plasat in arest la domiciliu. Decizia ICCJ este definitiva
Bogdan Olteanu, eliberat din inchisoare si plasat in arest la domiciliu. Decizia ICCJ este definitiva

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis joi ca fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu sa fie eliberat din arest preventiv si plasat in arest la domiciliu.

DNA: 18 angajati din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna al MAI, urmariti penal. Acuzatiile aduse
DNA: 18 angajati din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna al MAI, urmariti penal. Acuzatiile aduse

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale fata de 18 angajati din cadrul MAI - Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI).

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze
Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze

Un caz îngrozitor de sclavie a fost descoperit de DIICOT. Timp de aproape 12 ani, o familie din Covasna a dus peste graniță, în Ungaria, zeci de tineri sărmani, pentru a-i exploata cumplit într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. 

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.