Sefa DNA cere retinerea si arestarea deputatului Adrian Gurzau. Parlamentarul este acuzat in dosarul Carpatica Asig
Laura Kovesi a transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea si referatul pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Adrian Gurzau.
Dupa ce a petrecut luni seara cateva ore bune la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, deputatul Adrian Gurzau a primit o veste proasta. Procurorii DNA au cerut Parlamentului, respectiv Camerei Deputatilor, din care face parte politicianul, incuviintarea retinerii si arestarii preventive.
El este acuzat de trafic de influenta, dupa ce procurorii ar fi strans probe, conform carora in urma cu mai bine de un an de zile ar fi protejat interesele celei care a ocupat ultima data functia de presedinte al societatii Carpatica SA.
In schimb, ar fi primit la nivelul unei firme pe care o controla un contract de sute de mii de euro.
Gurzau s-a aratat consternat de faptul ca este vizat de suspiciuni de coruptie si afirma ca nu a facut altceva decat sa discute cu niste persoane, fara sa-si asume ca ar fi comis vreo infractiune.
Va reamintim faptul ca, in primavara, cand si-a botezat unul dintre copii, nasa de botez a fost Elena Udrea, iar la eveniment s-a aflat si fostul presedinte Traian Basescu.
Conform unui comunicat de presa al DNA, deputatul este acuzat de trafic de influenta in dosarul Carpatica.
"In perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru si incepand cu data de 2 iulie 2015, presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. CARPATICA ASIG SA, i-a promis inculpatului Gurzau Adrian, deputat in Parlamentul Romaniei si administrator in fapt al unei firme, care a si acceptat promisiunea, intocmirea unui contract de prestari servicii intre firma respectiva, in calitate de prestator si S.C. CARPATICA ASIG SA, in calitate de beneficiar.
Contractul susmentionat a fost incheiat in data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea si in complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului il constituia furnizarea, de catre firma controlata de deputat, a unor servicii specializate de ”relatii clienti, info-line, contact center vanzare si marketing”, pe o durata minima de 5 ani. Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilita la suma de 10.000 de euro + TVA, platita de S.C. CARPATICA ASIG SA lunar, urmand ca pentru urmatoarele 60 de luni, valoarea contractului sa fie de 4.000 de euro+TVA, pe fiecare luna. Asadar, valoarea totala a contractului pe perioada preconizata este de 270.000 de euro+TVA. Contractul incheiat a fost pagubos pentru CARPATICA ASIG SA, in contextul in care, la momentul incheierii, societatea de asigurari avea un departament compus din patru angajati ai societatii, care desfasurau activitati similare, la costuri mult mai scazute.
In schimbul acestor promisiuni si, ulterior, in schimbul incheierii contractului, incepand cu 8 aprilie 2015 si pana in 14 martie 2016, inculpatul Gurzau Adrian a sustinut ca isi exercita influenta pe care o avea asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel incat sa fie influentat votul din Consiliul A.S.F. pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu Angela in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. CARPATICA ASIG SA si pentru ca aceasta sa nu fie sanctionata pentru nereguli constatate in activitatea anterioara.
Totodata, deputatul Gurzau Adrian, prevalandu-se de calitatea de demnitar si de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor, si-a traficat influenta asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel incat membrii Consiliului A.S.F. sa aprobe prelungirea perioadei de redresare pe baza de plan a S.C. CARPATICA ASIG S.A., desi prin adresa Directiei de supraveghere si control - Sectorul asigurari-reasigurari din 14.07.2015, se propusese Consiliului A.S.F. constatarea starii de insolventa a S.C. CARPATICA ASIG S.A." - se arata in comunicatul procurorilor anticoruptie.
In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au dispus retinerea, pentru 24 de ore, a inculpatilor Toncescu Angela, Hosu Dan si Tatu Ion-Sorin, care sunt prezentati la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Luni, Dan Hosu a fost retinut dupa ce procurorii l-au acuzat ca a profitat de functia pe care a ocupat-o, fost sef la crima organizata, ca sa-l convinga pe cel care i-a urmat la comanda, sa ii ofere informatii confidentiale din baza de date a politiei.
Comisarul a fost rugat sa caute victimele unor accidente rutiere si pe rudele lor. Cu aceste informatii, Hosu ar fi contactat oamenii si le-ar fi propus sa ii reprezinte in procese pentru obtinerea unor daune, in schimbul unui procent din suma obtinuta.
In urma cu doua luni, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis sa retraga autorizatia de functionare a CARPATICA si a deschis procedura de faliment. Practic, nu mai putin de 1 milion de soferi care aveau aici polite de asigurare au ramas descoperiti.
In acest dosar, a dat explicatii, in calitate de martor, si vicepresedintele ASF, Mircea Ursache.
Tot martor a fost si Cristian Rosu, director general al Fondului de Garantare a Asiguratilor, care nu a facut insa nicio declaratie.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, deputati, Parlament, coruptie, laura kovesi, carpatica, Adrian Gurzau,
Dată publicare:
27-09-2016 12:24