Kovesi dupa demisia lui Gabriel Oprea: In situatii similare, s-a cerut aviz de la presedinte
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat, luni, ca este prematur sa spuna cum vor proceda procurorii anticoruptie dupa anuntul fostului vicepremier Gabriel Oprea privind demisia din Senat.
Kovesi a mai spus ca, in cazuri similare, s-a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale de la presedintele Romaniei.
"Este prematur sa discutam despre ce vom face, pana cand aceasta demisie nu-si va produce efectele. Deocamdata procedura demisiei a fost initiata prin ceea ce a facut domnul Oprea astazi, asteptam ca demisia sa fie citita in plen, sa fie publicata, asa cum scrie in lege si asa cum se face si putem vorbi despre efectele ei numai din momentul publicarii. In schimb, pot sa va spun ca in situatii similare s-a cerut aviz de la presedinte", a declarat Kovesi la TVR 1, citat de Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intrebata daca e nevoie de administrarea unor noi probe pentru a se putea cere avizul presedintelui, sefa DNA a raspuns ca legea nu prevede acest lucru, urmand ca procurorul de caz sa aprecieze daca se impune acest lucru. Ea a explicat si motivele pentru care acuzatia de ucidere din culpa din acest dosar este anchetata de DNA, desi nu este vorba de o fapta de coruptie.
"As reaminti ca aceasta investigatie in prima faza a vizat o infractiune de abuz in serviciu (...) pentru care a fost invinuit la vremea respectiva, noi primind aviz in acest sens. Ulterior, procurorul a mai administrat probe in cauza, a facut audieri, a dispus mai multe expertize care erau necesare pentru a lamuri cauza sub toate aspectele si a ajuns in punctul in care a constatat ca este necesara efectuarea urmaririi penale si pentru ucidere din culpa. Infractiunea de abuz in serviciu este o infractiune data in competenta DNA. Ca atare, in acest dosar avem o infractiune care este de competenta DNA, ceea ce inseamna ca orice alta infractiune (...) in legatura cu aceasta se investigheaza de catre DNA. Acest lucru este prevazut in lege foarte clar", a precizat sefa DNA.
Ea a adaugat ca, deocamdata, nu se poate aprecia daca administratorul drumului sau firma care executa lucrari pot fi acuzate pentru accidentul in care a murit politistul Bogdan Gigina, in conditiile in care inca nu s-a putut incepe urmarire penala in acest caz.
"Noi, neputand incepe direct urmarirea penala, a trebuit sa solicitam acest aviz de la Parlament, in momentul in care acest aviz ar fi fost obtinut si noi am fi inceput urmarirea penala, am fi administrat probe atat in acuzare, cat si in aparare. (...) Ce se intampla cu aceasta acuzatie pana la finalul urmaririi penale, ramane de vazut, pentru ca este o etapa intermediara. Abia cand vom finaliza dosarul, abia cand vom administra toate probele in acuzare si in aparare, inclusiv cele propuse de persoanele care sunt suspecte in dosar (...), abia atunci vom sti exact care este finalitatea intr-un dosar si abia atunci vom putea stabili culpa tuturor celor implicati in dosar. (...) Deci, este prematur sa vorbim despre raspunderea unei persoane sau a unei persoane, pana nu este finalizata urmarirea penala", a mai spus Laura Codruta Kovesi.
Demisia din Parlament a fostului vicepremier Gabriel Oprea, incepand cu data de 1 octombrie, a fost inregistrata luni la Senat. Senatorii au votat pe 19 septembrie impotriva cererii DNA privind urmarirea penala a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina.