Ședință CGMB: Capitala va cere 1,5% din PIB pentru propriul buget

×
Codul embed a fost copiat

Consilierii municipali se întrunesc în şedinţă miercuri, pe ordinea de zi figurând realizarea Spitalului Metropolitan, o rectificare bugetară, dar şi solicitarea de acordare a a 1,5% din PIB pentru bugetul Capitalei.

Iată cele mai importante hotărâri ale Consiliului General al Municipiului București:

UPDATE ora 17:30: Realizarea unui monument dedicat câinilor de serviciu, în Parcul Regele Mihai I, aprobată

CGMB a aprobat realizarea unui monument dedicat câinilor de serviciu, denumit "Max, câinele erou", care să fie amplasat în Parcul Regele Mihai I al României, zona Expoflora.

În referatul de aprobare al proiectului, semnat de consilierii generali ALDE Tudor-Tim Ionescu şi Claudiu Daniel Catană, se arată că iniţiativa se doreşte să fie o recunoaştere a importanţei câinilor de serviciu.

Citește și
firea
Gabriela Firea: Primim lecții doar de la primarii Parisului sau Londrei
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

„Max, câinele erou, era un ciobănesc german, născut la 4 iunie 2009 şi decedat la 9 septembrie 2015, Bucureşti, fiind câinele de luptă al Armatei Române (Forţele Terestre), care era una dintre principalele vedete ale defilărilor pe sub Arcul de Triumf în 2012 şi 2013, alături de Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei Române şi cel de tehnică militară aviatică”, se arată în referatul de aprobare.

UPDATE ora 15:45: CGMB solicită Guvernului 1,5% din PIB pentru bugetul Capitalei

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) solicită Guvernului 1,5% din PIB pentru bugetul Capitalei, pe motiv că resursele bugetare ce i-au fost alocate sunt „insuficiente pentru a asigura o dezvoltare urbană conform angajamentelor luate”.

O hotărâre în acest sens a fost adoptată în şedinţa de miercuri a CGMB cu 28 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 3 abţineri.

În referatul de aprobare, semnat de primarul general, Gabriela Firea, se stipulează că această solicitare se face având în vedere: atribuţiile Municipiului Bucureşti privind investiţiile şi serviciile publice oferite cetăţenilor Capitalei; faptul că impozitele şi taxele pe proprietate datorate de bucureşteni se fac venit doar la bugetele subdiviziunilor administrativ-teritoriale, fără ca Municipalitatea să beneficieze de o cotă din acestea; resursele bugetare alocate Municipiului Bucureşti de la bugetul de stat sunt insuficiente pentru a asigura o dezvoltare urbană conform angajamentelor luate.

Totodată, se menţionează că Municipiul Bucureşti a contribuit anul trecut cu cel puţin 25% din PIB-ul la nivel naţional, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

„În 2018, Municipiul Bucureşti a încasat efectiv 3,6 miliarde lei, cu peste 400 milioane lei mai puţin faţă de suma aprobată de 4,017 miliarde lei. Această tendinţă a continuat şi în primele 11 luni ale anului 2019, când se constată încasări din cotele defalcate din impozitul pe venit în scădere cu peste 420 de milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018”, se arată în raportul de specialitate.

Totodată, au crescut semnificativ sumele necesare pentru finanţarea serviciilor publice. Începând cu 2018, STB a devenit operator regional şi a realizat o dublare a liniilor de transport, inclusiv în Ilfov. Parcul auto al STB a crescut cu peste 80%. În acest an, subvenţia pentru serviciul de transport public este de 1,2 miliarde lei, în creştere cu peste 45% faţă de 2018.

În ceea ce priveşte serviciul de furnizare a energiei termice, se menţionează că în ultimii 3 ani au fost reabilitaţi aproximativ 180 de km de conductă primară şi secundară şi se face referire la programul de reparaţii şi înlocuiri de subansamble tehnice din 2019. Este amintită creşterea preţului la gazele naturale. În acest an, subvenţia pentru termoficare este de 1 miliard de lei, în creştere cu 33% faţă de 2018.

UPDATE ora 14.45. Toţi operatorii de taxi vor avea obligaţia să asigure cel puţin o maşină adaptată transportului persoanelor cu handicap care utilizează fotoliul rulant.

Nerespectarea obligaţiei se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 200 şi 1.000 de lei.

UPDATE ora 14.40. Un proiect privind reabilitarea a 105,9 kilometri de reţea de termoficare a fost adoptat în şedinţă.

Proiectul, care include 25 de obiective, urmează să fie depus în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, având o valoare totală de 1,57 miliarde lei inclusiv TVA. Contribuţia Municipiului Bucureşti va reprezenta cofinanţarea în cuantum de 26,4 milioane lei din cheltuielile eligibile ale proiectului, cât şi cheltuielile neeligibile, reprezentând TVA, în valoare de 249 milioane lei.

Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe perioada derulării proiectului se vor asigura din bugetul local.

UPDATE ora 14.35. Liniile de tramvai 19, 23 şi 27 vor fi delimitate de carosabilul destinat traficului rutier prin garduri de protecţie.

UPDATE ora 14.30. Blocul Rosenthal urmează să beneficieze de lucrări de reparaţii majore, în vederea redării funcţionalităţii.

Proiectul prevede aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi documentaţiei de avizare a lucărilor de intervenţie, cheltuielile necesare fiind estimate la un total de aproape 84 de milioane lei cu TVA, din care lucrările de construcţie şi montaj reprezintă 61,5 milioane lei.

UPDATE ora 14.25. Proiectul prin care se solicita Guvernului administrarea Centurii Capitalei a fost respins de CGMB.

Întrunind 29 de voturi pentru, 7 abţineri şi 5 împotrivă, proiectul nu a beneficiat de susţinerea necesară de două treimi pentru a fi adoptat.

UPDATE ora 14.20. Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei pentru Maria Ciobanu, Ducu Bertzi şi Adrian Streinu-Cercel, dar și pentru alte 15 personalităţi din domeniul medical, cultural şi militar.

UPDATE ora 14.05. Proiectul autobuzelor şcolare urmează să fie extins la şcolile "Pia Brătianu" şi Herăstrău din Sectorul 1 şi Sfântul Andrei, Numărul 279 şi Colegiul Naţional "Elena Cuza" din Sectorul 6.

Potrivit studiului de oportunitate adoptat de CGMB, raţionamentul care a stat la baza alegerii acestor şcoli este reprezentat de numărul mare al elevilor înscrişi, un total de 6.756, precum şi de poziţionarea lor în zone foarte aglomerate ale oraşului.

Pentru şcolile din Sectorul 1 sunt propuse câte trei trasee, iar pentru cele din Sectorul 6 câte două trasee, fiecare unitate urmând să beneficieze de un număr de autobuze cuprins între două şi cinci.

Costul lunar estimat al acestui proiect este de 106.222 lei.

UPDATE ora 14.00. CGMB a aprobat, cu 28 de voturi ''pentru'' şi 17 abţineri, indicatorii tehnico-economici pentru realizarea, în Şoseaua Pipera nr. 55, 63 - 65, a Spitalului Metropolitan, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 4,7 miliarde de lei cu TVA.

În debutul şedinţei, reprezentanţii PNL şi ALDE au solicitat scoaterea proiectului de pe ordinea de zi, argumentând că nu le-a fost pus la dispoziţie studiul de fezabilitate.

Valoarea totală a investiţiei, care se va face din fonduri de la bugetul local al Primăriei Municipiului Bucureşti sau din alte surse legal constituite, este de 4.704.337.953,63 lei cu TVA, iar durata de realizare de 60 de luni.

Se propune următoarea eşalonare a investiţiei: anul I - 216.260.920,49 de lei cu TVA, anul al II-lea - 490.834.232,36 de lei cu TVA, anul al III-lea - 633.903.082,17 de lei cu TVA, anul al IV-lea - 1.007.977.491,88 de lei cu TVA, anul al V-lea - 2.355.362.226,73 de lei cu TVA.

Suprafaţa construită va fi de 27.188,57 mp, iar cea desfăşurată de 247.975,28 mp.

UPDATE: Consilierii municipali ALDE propun retragerea de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de miercuri a proiectului de hotărâre privind Spitalul Metropolitan.

Viceprimarul Tomniţa Florescu (ALDE) a precizat că proiectul este insuficient fundamentat.

Știre inițială:

1,5% din PIB pentru bugetul Capitalei

 

CGMB ar putea solicita Guvernului 1,5% din PIB pentru bugetul Capitalei, pe motiv că resursele ce i-au fost alocate sunt "insuficiente pentru a asigura o dezvoltare urbană conform angajamentelor luate". În documentele ataşate proiectului se menţionează că Bucureştiul a contribuit anul trecut cu cel puţin 25% din PIB la nivel naţional, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Parcul Unirii ar putea deveni Parcul Teoctist Patriarhul

 

Parcul Unirii şi-ar putea schimba denumirea în Parcul Teoctist Patriarhul, conform unui proiect de hotărâre care ar urma să figureze pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, a anunţat consilierul municipal USR Octavian Berceanu.

Realizarea Spitalului Metropolitan, pe ordinea de zi

 

 

CGMB ar putea aproba indicatorii tehnico-economici pentru realizarea Spitalului Metropolitan, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 4,7 miliarde de lei cu TVA.
Durata de realizare este estimată la 60 de luni. Spitalul ar avea 750 de paturi pentru spitalizare continuă, 107 paturi pentru spitalizare de zi, 93 posturi de tratament, 113 paturi ATI. De asemenea, se va construi un turn de cel mult 60 de metri înălţime, cu funcţiuni de spaţii administrative şi hotel, care va fi prevăzut şi cu un heliport.

Reabilitarea a 105,9 kilometri de reţea de termoficare

 

 

CGMB va dezbate şi un proiect pentru reabilitarea a 105,9 kilometri de reţea de termoficare. Proiectul, care include 25 de obiective, urmează să fie depus în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, având o valoare totală de 1.572.631.844 lei inclusiv TVA. Municipalitatea va cofinanţa proiectul cu 26.468.783 lei din cheltuielile eligibile ale proiectului, cât şi cheltuielile neeligibile, reprezentând TVA, în valoare de 249.192.658 lei.

În corelaţie cu acest proiect, consilierii vor analiza şi un al doilea, referitor la planul anual de evoluţie a tarifelor energiei termice pentru perioada 2020-2044. Tarifele ar urma să înregistreze o creştere medie anuală de 7% pentru populaţie până în anul 2030, ulterior această creştere fiind de aproximativ 2% anual.

Pentru consumatorii non-casnici, tariful plătit depinde de tipul de sistem la care sunt racordaţi. Astfel, tariful plătit pentru utilizatorii conectaţi la sistemul de transport este în prezent de 70,04 Euro/Gcal, după care ar urma o creştere medie anuală de 2%. Tariful estimat pentru consumatorii non-casnici conectaţi la sistemul de distribuţie este de 77,79 Euro/Gcal în anul 2020, după care ar urma o creştere medie anuală de 2% pentru întreg intervalul de prognoză.

În proiect se menţionează că preţul care va fi plătit de populaţie este hotărât de Consiliul General, iar pentru asigurarea suportabilităţii preţului pentru gospodăriile cu venit minim pot fi acordate ajutoare de încălzire, atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetul local.

Centrua Capitalei, de la Transporturi la Municipiul București

 

 

Consilierii municipali urmează să dezbată un proiect de hotărâre care propune transmiterea Centurii Capitalei din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al Municipiului Bucureşti şi administrarea Consiliului General. Transmiterea se va realiza împreună cu fondurile aferente pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de dezvoltare, prevede proiectul.

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, ocordat unor personalități

 

 

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei urmează să fie conferit unor personalităţi din domeniul medical, cultural, militar, printre care Maria Ciobanu, Maria Dragomiroiu, Ştefania Rareş, Alexandru Ducu Bertzi, Vasile Şeicaru şi prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel. De asemenea, consilierii municipali ALDE propun acordarea acestei distincţii veteranului de război Emil Veţeleanu, în vârstă de 101 ani, după ce acesta a fost "aproape complet ignorat" de către participanţii la manifestările organizate pe 1 Decembrie la Statuia Libertăţii din Vâlcea.

Buget diminuat pentru Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic

 

 

Bugetul destinat Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic va fi diminuat cu 69,6 milioane lei, dintre care 49,7 milioane lei reprezintă bani pentru lăcaşuri de cult.

 

Se iau bani din unele proiecte, se dau la altele

 

Banii destinaţi finalizării staţiei de epurare Glina, reabilitării principalelor colectoare de canalizare şi canalului colector Dâmboviţa se reduc cu 64,7 milioane lei, ajungând la 103 milioane lei. La capitolul Energie termică, este prevăzut un plus de 22,7 milioane lei, reprezentând participarea la capitalul social al societăţilor comerciale (Termoenergetica). În ceea ce priveşte subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la transportul în comun sunt prevăzute suplimentări de 102 milioane lei (ajungând la un total de 1,102 miliarde lei).

Obligație pentru operatorii de taxi

 

Toţi operatorii de taxi vor avea obligaţia să asigure cel puţin o maşină adaptată transportului persoanelor cu handicap care utilizează fotoliul rulant, conform unui alt proiect de hotărâre. Pentru nerespectarea obligaţiei de prevăd sancţiuni cu amenzi cuprinse între 200 şi 1.000 de lei.

Taxa turistică pentru 2020

 

 

Taxa specială pentru promovarea turistică a Capitalei pentru anul 2020 se va calcula prin aplicarea cotei de 2% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA, conform altei propuneri de pe ordinea de zi.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Firea s-a filmat pe Facebook recitând ”balada caloriferului”: ”Cri cri, calorifer gri”
Firea s-a filmat pe Facebook recitând ”balada caloriferului”: ”Cri cri, calorifer gri”

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea s-a filmat, marți, într-o transmisie LIVE postată pe Facebook, în timp ce ”cânta” ”balada caloriferului” la biroul său de la sediul Primăriei Municipiului București.

Gabriela Firea: Primim lecții doar de la primarii Parisului sau Londrei
Gabriela Firea: Primim lecții doar de la primarii Parisului sau Londrei

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că ea şi edilii de la sectoare administrează un oraş de 4 milioane de oameni şi acceptă să primească „exemple şi lecţii” doar de la primarii marilor capitale europene precum Paris, Londra, Viena și Praga.

Firea vrea să ceară 1,5% din PIB-ul României. Ce cheltuieli are Primăria Capitalei
Firea vrea să ceară 1,5% din PIB-ul României. Ce cheltuieli are Primăria Capitalei

Primăria Capitalei susţine că nu are destule fonduri şi vrea să i se ceară 1,5% din PIB-ul României. 

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.