Primit la Kremlin, unde încearca să găsescă o cale către pace, secretarul general al ONU a fost „servit” de Putin cu aceleași lozinci care lasă fără obiect orice negociere.

Președintele Rusiei susține în continuare că armata rusă n-are nimic de-a face cu masacrul de la Bucea. Și amenință cu represalii dacă Germania va trimite în țara vecină vehicule blindate. Berlinul a anunţat că va livra 50 de sisteme anti-aeriene „Ghepard” și renunţă astfel la politica de a nu trimite arme în zone de conflict.

Vladimir Putin îl primește pe Antonio Manuel de Oliveira Guterres:Bună ziua! Vă rog să luaţi loc!

Aşa l-a primit Vladimir Putin pe secretarul general al ONU. Cei doi au stat la aceeaşi masă, de 6 metri lungime, care i-a ţinut la distanţă pe Emmanuel Macron și pe cancelarul german. Liderul de la Kremlin i-a adus şefului ONU aceleași argumente care sfidează evidența și i-a spus că negocierile cu Ucraina au luat alta turnură după evenimentele din Bucea.

Vladimir Putin: Ne-am confruntat cu o provocare în oraşul Bucha, care nu are nimic de-a face cu armata rusă. Știm cine a făcut-o, cine a pregătit această provocare, prin ce mijloace, cine sunt persoanele care au lucrat la ea. Drept urmare, poziția negociatorilor noștri privind Ucraina s-a schimbat radical după aceste acţiuni, dar, discuţiile continuă. Negocierile se desfășoară în format online. Sper că vor duce la un rezultat pozitiv.

Liderul de la Kremlin a precizat că nu va semna un acord de garantare a securității cu Ucraina fără ca disputa privind Donbasul și Crimeea să fie rezolvată.

Antonio Guterres, Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite: Înțeleg aceste nemulțumiri, dar din perspectiva noastră, nemulțumirile trebuie rezolvate în conformitate cu diferitele instrumente pe care Carta ONU le are la dispoziție, iar singurul lucru pe care îl credem cu tărie este că încălcarea integrității teritoriale a unei țări contravine în totalitate Constituției Cartei ONU.

În aceeași zi, Secretarul general al ONU s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe. „Prioritatea este minimizarea suferinţei umane în Ucraina”, i-a spus Antonio Guterres lui Serghei Lavrov, dar cel din urmă a respins ideea ca negocierile de pace să fie mediate la nivel internațional.

Pe de altă parte, Lavrov susține că NATO este „în esență implicată într-un război cu Rusia”, având în vedere că țările occidentale trimit arme în Ucraina.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: Desigur, acele arme vor fi o țintă legitimă pentru forțele armate ruse care activează în cadrul operațiunii speciale din Ucraina. De asemenea, depozitele, inclusiv cele din partea de vest a Ucrainei, au devenit deja astfel de ținte. La ce v-aţi aștepta? De vreme ce NATO este angajată, de fapt, într-un război cu Rusia printr-un intermediar și înarmează acest intermediar. La război, ca la război.

James Heappey, ministrul britanic al forțelor armate: Serghei Lavrov ar putea reflecta la acest fapt: Există acum un război în Ucraina pentru că Rusia a trecut peste graniţele unei ţări suverane şi i-a invadat teritoriul. NATO este o alianţă pur defensivă. Şi tot acest zgomot care vine de la Moscova, despre cum atacul lor asupra Ucrainei ar fi un răspuns la agresiunea NATO, este un nonsens absolut.”

Serghei Lavrov a readus în discuție folosirea armelor nucleare. „Alții vor să crească în mod artificial acest risc, noi facem tot posibilul să-l reducem”, susține el.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: Pericolul este serios. Este real. Şi n-ar trebui subestimat.

În tot acest timp, miniștrii apărării din NATO și din țările Uniunii Europene s-au întâlnit marți la baza americană Ramstein din Germania pentru a discuta despre continuarea şi coordonarea asistenței militare pentru Ucraina.

Lloyd Austin, secretarul american al apărării:Nu avem timp de pierdut. Discuţiile de azi au arătat clar că următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru Ucraina, așa că trebuie să ne mișcăm cu viteza cu care se mişcă linia frontului.

Germania a promis sisteme anti-aeriene mobile Ghepard, aflate în serviciu de la începutul anilor 1970, cu două tunuri amplasate pe sașiu de tanc de tip Leopard, iar Regatul Unit urmează să furnizeze Ucrainei blindate cu lansatoare de rachete antiaeriene de tip Starstreak, a anunțat luni ministrul britanic al Apărării.

Lloyd Austin, secretarul american al apărării: Vrem să vedem Rusia slăbită până la punctul în care nu ar mai fi capabilă să lanseze o invazie de genul celei din Ucraina. Deja au pierdut mult din capacitățile militare și din efectivele de trupe. Domnul Putin trebuie să ia o decizie pentru a pune capăt acestui conflict. El este cel care l-a început. Nu a fost justificat, iar decizia este numai a lui pentru a detensiona situaţia şi a reveni la masa negocierilor.