Secretarul general NATO, la Bucuresti: Scutul antiracheta e un raspuns real la o problema reala
PROTV NEWS a transmis in direct de la Palatul Cotroceni declaratiile facute de Anders Fogh Rasmussen si Traian Basescu, dupa intalnirea oficiala.
SINTEZA DECLARATIILOR SECRETARULUI GENERAL NATO
- Vreau sa multumesc trupelor romane pentru profesionalismul lor si sacrificiul lor
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
- Romania este un membru puternic, care a participat zi de zi, atat in Afganistan, cat si in Kosovo.
- Dupa 2014, planificam o noua misiune pentru cresterea si instruirea trupelor afgane. Contez pe Romania. Nu va fi o misiune de lupta.
- Salut cu caldura decizia Romaniei de a creste cheltuielile din aparare, pentru a ajunge la 2% din PIB pana in 2016.
- Multumesc Romaniei pentru participarea la sistemul anti-racheta, care e un raspuns real la o problema reala, cu caracter pur defensiv.
SINTEZA DECLARATIILOR LUI TRAIAN BASESCU DUPA INTALNIREA CU SECRETARUL GENERAL NATO
- Incep prin a multumi domnului secretar pentru desemnarea domnului Ducaru pentru a fi unul dintre asistentii sai. E mai inalta functie pe care un roman a primit-o in NATO.
- Discutiile au fost despre perspectiva NATO si problematica Romaniei in interiorul NATO. Am spus ca este necesar in summit in 2014, avand in vedere evolutiile in perioada urmatoare si nevoia de decizii pentru perioadele urmatoare, avand in vedere schimbarile.
- Prioritatile sunt tranzitia din Afganistan, estimarea ca dupa 2014 sa existe o reducere a activitatilor operationale NATO si cum poate fi privita aceasta perioada. O alta prioritate este legata de implementarea tot mai puternica a conceptului smart-defence, care inseamna economii uriase de resurse, cu aceleasi rezultate in garantarea securitatii statelor membrelor NATO.
- Conceptul usi deschise a fost discutat si credem ca trebuie mentinut. Credibilitatea acestui proiect trebuie mentinuta continuu.
- Ni se pare important la ca un viitor summit sa vorbim despre securitatea energetica si cibernetica. Acestea sunt temele la care viitorul summit NATO trebuie sa dea raspunsul.
- Incepand cu vara acestui an, Romania isi va reduce efectivele din Afganistan, dar Romania va ramane si dupa 2014 un stat care va contribui in cresterea sistemului de securitate in statul afgan.
- L-am asigurat pe secretarul general ca vom avea o crestere anul acesta, iar din 2016 vom reintra in obligatiile NATO.
- Proiectul Deveselu a fost discutat si am dezavuat unele declaratii care amplifica riscurile pentru Romania si apar la diverse posturi din afara Romaniei declaratii belicoase. Intregul sistem anti-racheta este defensiv. Propaganda impotriva acestui proiect nu o putem accepta.
UPDATE, VINERI, 24 MAI
Ora 11:30 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, aflat in vizita la Bucuresti, a ajuns la Palatul Victoria, pentru discutia programata cu premierul Victor Ponta.
Ora 10:40
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, si-a inceput, vineri dimineata, vizita oficiala la Bucuresti, fiind primit la sediul MAE de catre seful diplomatiei romane, Titus Corlatean.
Anders Fogh Rasmussen a fost primit, vineri dimineata, la sediul MApN de catre ministrul Apararii, Mircea Dusa si de seful SMG, Stefan Danila.
Oficialul NATO a fost intampinat de ministrul Apararii, fiind prezent si seful SMG.
Ceremonia primirii oficiale de la MApN, desfasurata pe ploaie, a cuprins intonarea imnului si trecere in revista a garzii de onoare.
Insotitorii i-au protejat pe oficiali de ploaie cu umbrele. Rasmussen a salutat in limba romana, la microfon, fara insotitor cu umbrela, Regimentul 30 Garda.
Dupa ceremonie, a avut loc o scurta discutie tete-a-tete Rasmussen-Dusa, urmata de discutii intre cele doua delegatii, unde este prezent si secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu.
Cum si-a inceput secretarul general al NATO vizita in Romania
Inainte de-a merge la sediul MAE, Anders Fogh Rasmussen a facut putin sport in Parcul Carol, din Capitala.
"Excellent morning run in Carol Park in Bucharest" ( Dimineata excelenta pentru alergat in Parcul Carol, Bucuresti), a scris secretarul general al NATO pe contul de Facebook.
Acesta a atasat si cateva imagini la mesajul pus pe site-ul de socializare la primele ore ale diminetii.
La convorbirile celor doi oficiali mai sunt prezenti si purtatorul de cuvant Oana Lungescu si Sorin Ducaru, seful misiunii Romaniei la NATO, care a fost numit recent in functia de adjunct al secretarului general NATO.
De altfel, Rasmussen i-a adresat lui Corltean felicitari pentru numirea lui Ducaru. Oficialul NATO a mai spus la inceputul intrevederii cu Corltean ca programul vizitei sale de vineri la Bucuresti este foarte intens.
Rasmussen va mai avea convorbiri la MApN cu ministrul Mircea Dusa, va fi primit la Palatul Victoria de premierul Victor Ponta si la Palatul Cotroceni de presedintele Traian Basescu, alaturi de care va sustine o conferinta de presa in jurul pranzului.
In cursul dupa-amiezii, Rasmussen va fi prezent la Universitatea din Bucuresti, unde i se va acorda, in cadrul unei ceremonii, titlul de Doctor Honoris Causa.
Prima vizita oficiala la Bucuresti a secretarului general al NATO a avut loc in urma cu trei ani, in mai 2010. Danezul Anders Fogh Rasmussen este cel de-al doisprezecelea secretar general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), incepandu-si mandatul la 1 august 2009.
Mandatul lui Rasmussen expira in a doua parte a acestui an. Ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, a fost numit asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, potrivit unui anunt oficial facut miercuri.