Secretarul general al NATO laudă contribuția României în Alianță

×
Codul embed a fost copiat

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut, luni, un discurs, în plenul Adunării Parlamentare a Alianței Nord-Atlantice, în cadrul căreia a lăudat contribuția României.

 În discursul său din plenul AP-NATO, Stoltenberg a punctat, de asemenea, importanța găzduirii de către România a unor componente ale apărării antirachetă, potrivit Agerpres.

„Încep prin a mulțumi României pentru găzduirea acestei reuniuni și pentru contribuțiile numeroase și foarte solide la Alianță, la apărarea și siguranța noastră comune. România este importantă în foarte multe privințe — contribuția ei la misiunile din Afganistan și Kosovo, ca gazdă a sistemului nostru de apărare balistică prezent aici și pentru că dorește să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare. Așadar, România dorește să mențină în siguranță cei aproape un miliard de cetățeni ai (statelor, n.r.) NATO'', a spus oficialul NATO.

În intervenția sa, Jens Stoltenberg a subliniat importanța alocării de fonduri mai consistente domeniului apărării de către țările membre și în contextul apariției de noi amenințări la adresa securității. Astfel, el a menționat că în 2016 doar cinci țări aliate alocau cel puțin 2% din PIB (obiectiv stabilit la summitul NATO din Țara Galilor, din septembrie 2014) și a salutat decizia României de a aloca 2% din PIB în acest an, acest prag urmând să fie atins și de Letonia și Lituania în 2018.

Despre situația din Afganistan

Citește și
Klaus Iohannis si Jens Stoltenberg
Vizită importantă a șefului NATO la București. Klaus Iohannis ține un discurs în Parlament
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

Totodată, Stoltenberg a afirmat că Afganistanul s-ar putea întoarce la statutul de „stat al haosului”, dacă trupele NATO se retrag din zonă, ceea ce ar însemna un „paradis” pentru terorişti, informează News.ro.

„Tocmai m-am întors dintr-o călătorie în Afganistan şi am vorbit despre angajamentul reînnoit pentru lupta din zonă. Am văzut cât de bine lucrează trupele NATO cu trupele de securitate din Afganistan pentru a le antrena şi pentru a le ajuta să facă progrese pe câmpul de luptă şi pentru a-şi reduce victimele. Situaţia în Afganistan este una care ne provoacă, pentru că înţelegem cu toţii costul de a rămâne în Afganistan, costul omenesc, dar şi costul financiar. Dar costul de a pleca din Afganistan ar fi mult mai ridicat”, a declarat Jens Stoltenberg.

El atrage atenția că, în cazul în care trupele NATO se retrag din zonă, există riscul ca Afganistanul să se întoarcă la statutul de „paradis” pentru terorişti.

„Dacă NATO pleacă prea devreme din zonă, atunci riscăm ca Afganistanul să se întoarcă la statutul său de stat al haosului, iar acesta ar fi un paradis pentru terorismul internaţional. Situaţia s-ar repeta, vorbim de cazul 11 septembrie, când mii de oameni au fost omorăţi. Nu putem să permitem ca acest lucru să se repete, de aceea rămânem în Afganistan, dedicaţi acestei cauze”, a continuat Stotenberg.

Secretarul general al ANTO a adăugat că ISIS pierde teren.

„Vrem să ne sporim acţiunea în alte zone. Alianţa este acum un membru deplin al coaliţiei globale de luptă împotriva ISIS. Sistemele noastre de supraveghere ajută coaliţia NATO, antrenează forţe de securitate pentru a lupta împotriva ISIS în Irak, iar trupele din Irak antrenate de NATO sunt folosite pentru lupta de la Mosul şi în alte zone. Facem progrese, ISIS pierde teren şi ei sunt pe fugă”, a mai spus Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice.

Atacuri hibride

Potrivit lui Jens Stoltenberg, Alianţa lucrează pentru ca statele să devină mai puternice în faţa atacurilor hibride.

„Lucrăm în sensul îmbunătăţirii conştientizării situaţiei şi al partajării informaţiei privind ameninţările teroriste. De aceea am creat o divizie de informaţii pentru flancul sudic şi lucrăm în cadrul Alianţei pentru a face societăţile noastre mai puternice în faţa atacurilor. Rezistenţa este esenţiala pentru a face faţă atacurilor hibride, care au devenit mai intense şi mai rapide ca oricând, până acum, combinând multe elemente, printre care atacuri cibernetice, diseminarea informaţiilor false sau folosirea unor forţe militare puternice”, a declarat Stoltenberg.

El a atras atenţia că protejarea de aceste ameninţări este „o parte importantă şi vitală” a misiunii NATO, inclusiv prin întărirea cooperării cu Uniunea Europeană.

„Săptămâna trecută am participat la inaugurarea Centrului de excelenţă hibrid de la Helsinki împreună cu preşedintele acestei organizaţii pentru a discuta despre contracararea acestor atacuri. Prin urmare, trebuie să lucrăm mult mai bine împreună şi să avem o colaborare mult mai strânsă. Acum am început pregătirile pentru următorul summit NATO, de la Bruxelles, anul viitor, la sediul nostru şi vom continua să construim pe deciziile pe care le-am luat în Ţara Galilor şi la Varşovia prin creşterea apărării noastre colective şi prin stabilitatea şi securitatea aduse vecinilor noştri, atât în est, cât şi în sud”, a mai spus Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Șeful NATO, în Parlamentul României. Iohannis: România este un contributor relevant
Șeful NATO, în Parlamentul României. Iohannis: România este un contributor relevant

Preşedintele Klaus Iohannis, îl va primi luni, la Palatul Cotroceni, pe Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Vizită importantă a șefului NATO la București. Klaus Iohannis ține un discurs în Parlament
Vizită importantă a șefului NATO la București. Klaus Iohannis ține un discurs în Parlament

Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi luni, 9 octombrie, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.