Vizită importantă a șefului NATO la București. Klaus Iohannis ține un discurs în Parlament

Ultima actualizare: 09-10-2017 13:31
Klaus Iohannis si Jens Stoltenberg

Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi luni, 9 octombrie, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cei doi oficiali vor discuta despre stadiul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia din 2016 și la Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din mai 2017.

”Aspectele privind continuarea procesului de adaptare a Alianței la mediul internațional complex de securitate, cu accent pe postura NATO de apărare şi descurajare pe Flancul Estic, vor ocupa un loc important în cadrul discuțiilor.” - se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

De asemenea, Klaus Iohannis va participa împreună cu Stoltenberg la deschiderea sesiunii plenare a celei de-a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, care va avea loc la Palatul Parlamentului.

Cu acest prilej, președintele României va susține un discurs în faţa plenului.

Adunarea Parlamentară a NATO este un for care reunește membri ai parlamentelor din țările membre şi partenere ale Alianței, care se întâlnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitând astfel consensul public și parlamentar în sprijinul politicilor Alianței.

Forul asigură dialogul parlamentar din regiunea euro-atlantică cu privire la probleme de securitate, politice, sociale și economice, aducând un plus de transparență în viața politică a NATO.

AP NATO ajută mediile parlamentare să cunoască și să înțeleagă probleme actuale de importanță majoră și contribuie la promovarea unor poziții comune în rândul parlamentarilor membri.

Adunarea reunește 266 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 29 de țări membre NATO, delegați din cele 12 țări asociate, din țările cu statut de membri asociați mediteraneeni și observatori parlamentari.

Totodată, Klaus Iohannis și secretarul general Jens Stoltenberg vor vizita împreună, în după-amiaza zilei de luni, Brigada Multinațională NATO Sud-Est de la Craiova. Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul României reprezintă unul dintre rezultatele importante ale țării noastre decis de șefii de stat și de guvern la Summitul NATO de la Varșovia în anul 2016 pentru întărirea securității în regiune.

Cu prilejul vizitei la Craiova, cei doi înalți oficiali se vor întâlni şi cu militarii polonezi desfășurați în România în Brigada Multinațională. Ca urmare a deciziei Președinților României şi Poloniei din marja Summitului de la Varşovia de anul trecut, cei doi aliaţi şi parteneri strategici au luat decizia unei participări reciproce pe teritoriile lor, România desfășurând la rândul său o unitate militară în Polonia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO