Romania coordoneaza un proiect important al NATO. Cum pot fi tratati ranitii de la distanta de medici, in caz de dezastru
Romania coordoneaza un proiect NATO care urmareste ca in caz de dezastru ranitii sa fie asistati si ajutati de la distanta de medicii specialisti.
Este vorba despre extinderea la nivel international a sistemului de telemedicina folosit de tara noastra inca din 2008. Cu ajutorul acestui program audio-video, doctorii pot consulta pacientii in stare grava, pot pune diagnostice, ori lua decizii despre locul in care acestia vor fi internati.
Paramedicii SMURD care sunt in teren pot primi sfaturi medicale de la doctorii de specialitate aflati in centrele de telemedicina organizate in trei spitale din Romania. La randul lor, doctorii primesc informatii de la echipajele de interventie, dar si date inregistrate cu aparatele de pe ambulante.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medic primar Cristian Pandrea, Spitalul de Urgenta Floreasca: "Putem receptiona date de monitor de la defribilatorul din ambulantele de pe Bucuresti si Ilfov. Prin intermediul vizualizarii acestor imagini de monitor, inclusiv traseul electrocardiografic si a tutoror functiilor vitale, le putem furniza sfatul medical important si unitatea sanitara potrivita pentru rezolvarea cazului respectiv."
Cei care ajung in camerele de garda din 101 unitati sanitare, pot beneficia de ajutorul specialistilor aflati la zeci sau sute de kilometri distanta la Targu Mures, Iasi sau Bucuresti.
Medic primar Cristian Pandrea: "In momentul cand se stabileste legatura cu camera de garda respectiva, avem la indemana o camera video care poate vizualiza intreaga camera de garda, inclusiv pacientul si personalul medical, putem auzi prezentarea cazului de la personalul medical de la fata locului."
Acesta este sistemul de telemedicina pe care NATO vrea acum sa-l transforme intr-unul international, introducand sase tari care sa fie capabile sa gestioneze crize in timp real, atunci cand au loc dezastre naturale, razboaie sau alte urgente. Tara afectata lanseaza un apel de ajutor. Echipele de interventie NATO merg in zona cu propriile echipamente si pot contacta resurse medicale la distanta.
Raed Arafat, secretar de stat Ministerul de Interne: "De exemplu, sa luam Nepal. Daca ai trimis o echipa acolo si ai nevoie de consultul unui chirurg plastician si tu nu ai acolo un asemenea, prin telemedicina vei putea sa faci acest lucru, utilzand un grup de medici care sunt inscrisi in acest sistem, din tarile membre NATO."
NATO a alocat 900.000 de euro pentru acest program care va fi testat in septembrie, cand in Ucraina are loc un exercitiu international.