Secretarul general-adjunct al Guvernului, doi ministri, plus Liviu Pop: acuzati de INCOMPATIBILITATE

×
Codul embed a fost copiat

Lovitura de imagine data Guvernului Ponta. Agentia Nationala de Integritate acuza trei ministri ai actualului cabinet si pe secretarul general-adjunct al Guvernului de conflicte de interese si incompatibilitate cu functiile detinute.

Este vorba despre ministrul Turismului Eduard Hellvig, ministrul transporturilor Ovidiu Silaghi, secretarul general-adjunct al Guvernului Sorin Mihalache si fostul ministru al Educatiei Liviu Pop (in prezent ministru delegat pentru Dialog Social). 

"O sa merg pana la capat, e o mizerie". Reactiile demnitarilor acuzati de ANI de incompatibilitate

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig

Citește și
Florin Paslaru
Declarat incompatibil de ANI, deputatul PSD Florin Paslaru nu vrea sa-si dea demisia din Parlament
Conform comunicatului ANI, Eduard Raul Hellvig s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 07.05.2012 - 31.10.2012, deoarece a exercitat, simultan, atat functia de Ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, cat si functia de Director in cadrul S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L.. El a incalcat, astfel, dispozitiile art. 84), alin.1), lit. c) si art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Din verificarile efectuate de inspectorii ANI a mai rezultat faptul ca, in perioada 20.12.2011 – 14.09.2012, EDUARD RAUL HELLVIG a fost angajat pe functia de cercetator in stiinte politice in cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., societate care nu se incadreaza in categoria societatilor care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare, conform Ordonantei nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, motiv pentru care Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea Inspectiei Muncii privind contractul individual de munca incheiat intre Eduard Hellvig  si S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., "avand in vedere faptul ca nu au fost respectate prevederile legale in materie".

"Au mai rezultat, conform extraselor bancare, tranzactii reprezentand incasari drepturi salariale de la S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L. (in perioada august – octombrie 2012), in cuantum de 26.703 Lei, in conditiile in care acesta nu figureaza, ca si angajat al societatii, in baza de date centrala a Inspectiei Muncii, motiv pentru care Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in vederea stabilirii obligatiilor fiscale referitoare la veniturile realizate in perioada august – octombrie 2012, de la angajatorul S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L." - se mai arata in comunicatul Agentiei Nationale de Integritate.

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.

Liviu Pop, fost ministru al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

Agentia Nationala de Integritate mai sustine ca Liviu Pop a comis infractiunile de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice. "Conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv”.

Conform dispozitiilor art. 248 din Codul Penal al Romaniei „abuzul in serviciu contra intereselor publice, este definit ca fiind ”fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei unitati din cele la care se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia”.

Fostul ministru este acuzat ca a emis, cu nerespectarea hotararilor judecatoresti executorii, Ordinul nr. 4271, care obliga statul sa retina cotizatia sindicala, respectiv, sa o vireze ulterior sindicatelor din invatamant, efectuand acte de administrare in numele acestora, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Ulterior numirii in functia de ministru al Educatiei, Liviu Pop, fost secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a emis un ordin privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din invatamantul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea retinerea cotizatiei sindicale de catre unitatea de invatamant, ordin contestat in instanta de federatiile sindicale din invatamant, inclusiv de Federatia Sindicatelor Libere din invatamant, instantele de judecata pronuntandu-se in sensul mentinerii ordinului comun ca fiind temeinic si legal.

"Astfel, Liviu Pop, in calitate de Ministru interimar al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din invatamant, organizatie cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani, incalcand astfel dispozitiile in vigoare referitoare la conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, in materia legislatiei penale. " - se arata in comunicatul ANI.

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi

 De asemenea, Agentia Nationala de Integritate a constatat e xistenta unei diferente semnificative, in cuantum de 206.798 lei (aprox. 45.955 euro), intre cheltuielile efectuate si veniturile realizate in perioada 07.05.2012-15.10.2012 de catre Ovidiu Silaghi.

In perioada 07.05.2012 - 15.10.2012, el a realizat, impreuna cu Ariana Silaghi, sotia acestuia, venituri salariale in cuantum de 24.872 lei iar modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 231.670 eei, rezultand o diferenta nejustificata de 206.798 Lei (aprox. 45.955 euro).

"Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a dispus:

- sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Oradea, potrivit dispozitiilor art. 17, alin. 4 din Legea nr. 176/2010, in vederea inceperii actiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate de catre Ovidiu Silaghi, in perioada exercitarii functiei de Ministru al Transporturilor si Infrastructurii;

- sesizarea Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la tranzactii financiare suspecte efectuate de Ovidiu Silaghi impreuna cu Ariana Silaghi, in temeiul prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terrorism." - se arata in comunicatul ANI.

Persoana a carei declaratie de avere a fost supusa evaluarii, fiind identificate diferente semnificative, este considerata incompatibila.

Secretarul general-adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache

 Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Sorin Mihalache, secretar general adjunct al Guvernului.

El a exercitat, simultan, atat functia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de Secretar de Stat, cat si functia de administrator in cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L.

Conform prevederilor legale, persoana care exercita una dintre functiile publice de autoritate, respectiv cea de Secretar General Adjunct al Guvernului, asimilata functiei de secretar de stat, este obligata, la data depunerii juramantului sau, dupa caz, la data numirii in functie, sa declare ca nu se afla in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de lege.

Premierul Victor Ponta cere demnitarilor acuzati de incompatiblitate sa se explice si, daca e cazul, sa conteste

Primul ministru Victor Ponta a luat act de anuntul facut de Agentia Nationala de Integritate, privind constatarea incompatibilitatii in cazul a patru demnitari. „Din primele date, am constatat ca sesizarile nu se refera la probleme de incompatibilitate legate de activitatea lor in cadrul echipei guvernamentale, ci la elemente din trecut”, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Ponta le-a cerut celor patru demnitari sa demareze toate procedurile legale permise pentru a-si prezenta punctul de vedere in fata institutiei si, daca este cazul, pentru a contesta acuzatiile care li se aduc. "Fiind prima zi a campaniei electorale, Primul-ministru considera ca astfel de situatii nu trebuie sa fie folosite politic, fiind necesar a fi lamurite rapid. Primul ministru a precizat ca, daca acuzatiile ANI se vor dovedi intemeiate, cei in cauza nu vor mai face parte din echipa guvernamentala."

 
Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Ministrul Cepoi, acuzat de ANI de conflict de interese si infractiuni legate de fonduri europene
Ministrul Cepoi, acuzat de ANI de conflict de interese si infractiuni legate de fonduri europene

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agentia Nationala de Integritate de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si infractiuni asimilate celor de coruptie. 

Declarat incompatibil de ANI, deputatul PSD Florin Paslaru nu vrea sa-si dea demisia din Parlament
Declarat incompatibil de ANI, deputatul PSD Florin Paslaru nu vrea sa-si dea demisia din Parlament

Deputatul PSD Florin Paslaru a declarat, luni, ca nu are de gand sa-si dea demisia din Parlament, dupa ce inspectorii de integritate au solicitat demiterea sa din functie.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, s-a prezentat la ANI
Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, s-a prezentat la ANI

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, s-a prezentat, luni, la Agentia Nationala de Integritate (ANI), in legatura cu verificarea pe care au demarat-o inspectorii de integritate la adresa sa pentru conflict de interese.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.