Ministrul Cepoi, acuzat de ANI de conflict de interese si infractiuni legate de fonduri europene

Ultima actualizare: 25-10-2012 07:52

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agentia Nationala de Integritate de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si infractiuni asimilate celor de coruptie. 

Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie de catre Vasile Cepoi, in perioada in care a fost director al Directiei de Sanatate Publica Iasi.

In 3 septembrie, Vasile Cepoi, insotit de aparatorul ales, s-a prezentat la sediul Agentiei Nationale de Integritate, ocazie cu care a luat cunostinta de informatiile si datele cuprinse in dosarul de evaluare. Totodata, acesta a depus la dosar un punct de vedere, a precizat ANI intr-un comunicat de presa de marti.

Potrivit ANI, Vasile Cepoi a detinut, in cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi, functiile de director executiv, in perioada 27 martie - 25 mai 2009 si director coordonator, din 26 mai 2009 pana in 16 august 2010. Incepand din 8 septembrie 2010, lui Vasile Cepoi i-au fost delegate atributiile si responsabilitatile specifice functiei publice de conducere vacante de director executiv. Ulterior, in 4 noiembrie 2010, acesta a fost numit in functia publica de conducere de director executiv al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in urma unui concurs, functie pe care a detinut-o pana la data numirii ca ministru al Sanatatii.

In urma evaluarilor incepute in 27 aprilie 2011, ANI a constatat ca "sunt indicii privind posibila savarsire de catre Vasile Cepoi, in calitate de fost director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in prezent ministru al Sanatatii, a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie".

Potrivit ANI, in calitate de director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajand institutia pe care o conducea la acea data ca partener in Proiectul "Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania", derulat in baza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, Vasile Cepoi, impreuna cu sotia sa, au fost angajati in cadrul proiectului si au obtinut venituri de natura salariala de la beneficiarul Fundatia Amfiteatru si de la partenerii Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi, respectiv S.C. Info Educatia S.R.L, a precizat ANI. Parteneri in cadrul proiectului au fost Fundatia Amfiteatru, ca beneficiar, alaturi de Directia de Sanatate Publica Iasi, Colegiul Medicilor din Romania, Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi si S.C. Info Educatia S.R.L.

ANI sustine ca beneficiul patrimonial obtinut de Vasile Cepoi, impreuna cu sotia sa, in cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro).

In cadrul Proiectului "Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania" - dezvoltat in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Vasile Cepoi a detinut urmatoarele calitati: manager de proiect (numit in functie la data de 01.09.2010 si inlocuit din functie la 26.10.2010); director de proiect pentru activitatile editoriale si de cercetare (in perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); trainer audit calitate (in perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 si 01.10.2011 – 31.03.2012).

Astfel, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarsire de catre ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie.

Potrivit dispozitiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv.

Cepoi: Atitudinea ANI este neetica, imi rezerv dreptul de a actiona institutia in instanta

Ministrul Vasile Cepoi a declarat ca inainte de a intra in proiect a consultat juristii, care i-au spus ca nu e conflict de interese.

"Eu, inainte de a intra in proiect, am consultat legea si juristii. Acestia mi-au spus ca nu este conflict de interese, fapt care s-a dovedit prin faptul ca organismele care se ocupa de implementarea proiectului nu mi-au sesizat nicio neregula. Am facut publice datele privind acest proiect inca din luna februarie, cu toate detaliile aferente", a spus ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

El considera "neetica" atitudinea ANI de a-l "sanctiona prin stirbirea imaginii publice" inainte de a se dovedi ca suspiciunile celor care l-au reclamat au fost confirmate de catre instanta.

"Imi rezerv dreptul de a actiona in instanta ANI pentru afectarea imaginii publice prin nerespectarea principiului neconfidentialitatii pe care chiar ANI il invoca in finalul comunicatului de presa. Este hilar. Nu inteleg pe cine serveste ANI dand acest comunicat inainte sa existe o sentinta", a adaugat Vasile Cepoi.

Guvern: Cepoi isi pierde pozitia de ministru daca acuzatiile ANI se confirma prin decizie definitiva

 Ministrul Sanatatii se va prezenta la Parchetul General pentru a-si prezenta punctul de vedere in cazul in care este acuzat de ANI si isi va pierde pozitia de ministru daca se va ajunge la o decizie definitiva care sa confirme acuzatiile, transmite Guvernul.

"Guvernul a luat act de existenta actiunii ANI in ceea ce il priveste pe ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, in legatura cu indiciile referitoare la savarsirea infractiunii de conflict de interese. Acuzatiile sunt grave si este absoluta nevoie de clarificarea acestora in cel mai scurt timp. Domnul ministru se va prezenta la Parchetul General pentru a-si prezenta punctul de vedere in acest caz. Daca se va ajunge la o decizie definitiva in acest caz, care sa confirme acuzatiile care au fost aduse in acest moment, domnul Vasile Cepoi isi va pierde pozitia de ministru in Guvernul Romaniei", transmite Executivul.

Guvernul mai asigura ca are tot interesul ca astfel de situatii sa fie lamurite si finalizate cu un verdict clar, pentru a nu exista nicio suspiciune cu privire la credibilitatea activitatii sale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO