Se schimbă regulile de spovedanie după scandalul sexual în care este implicat preotul Visarion Alexa
După scandalul de hărțuire sexuală în care este implicat preotul Visarion Alexa, Biserica Ortodoxă Română a venit cu noi recomandări privind Taina Sfintei Spovedanii.
Scandalul în care este implicat preotul Visarion Alexa, pe care șase femei îl acuz[ de abuz sexual, a determinat Biserica Ortodoxă Română să vină cu recomandări suplimentare pentru Taina Sfintei Spovedanii.
Cunoscută și sub numele de pocăință, spovedania trebuie să aibă loc în Biserică, în fața Icoanei Mântuitorului IIsus Hristos sau în mod excepțional într-un spațiu, deschis și vizibil. Preotul duhovnic are rolul de martor și datoria de a asculta suferința credincioșilor.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: “Preotului duhovnic i se recomandă maximă delicatețe, maximă dicreție și evident nobrețe în relația cu credinciosul din fața lui. Preotul duhnovnic nu trebuie să comită o incluziune, o intrare ofensivă, brutală în sufletul celui din fața lui, ci doar să îl ghideze.”
Fiecare preot duhovnic trebuie să aibă o conduită morală impecabilă și să se spovedească la un alt preot. În plus, nu poate lua nimic de la credincioși.
Nu există taxe pentru spovedanie
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: „Nu există în niciun fel, nu a fost stipulate vreodată obligația de a plăti atunci când te spovedești, nu există taxe pentru spovedanie.”
Discuție din biserică: "De regulă, noi spovedim în fața icoanei lui Iisus Hristos, de pe catapeteasmă, dar spovedania se efectuează la una dintre icoanele Maicii Domnului cu pruncul, fie aici aici unde este icoana Mântuitorului Iisus Hristos."
Taina Sfintei Spovedanii, spun preoții, este o mărturisire a credinciosului în fața lui Dumnezeu. Are loc în momentele în care enoriașii simt nevoia să vorbească cu duhovnicul.
Bogdan Teleanu, preot: “Spovedania, de regulă, nu durează mult. Dacă ei vin pregătiți deja cu toată noțiunea păcatului ceea ce ar trebui să adauge acel strop de pocăință. La noi la slujbă vin oameni care vin la parohia noastră, ei ne cunosc familiile noastre și noi cunoaștem familia lor – este o relația de încredere și vecinătate. Este o încredere pe care noi o deschidem în sufletul celorlați și avem datoria sfântă de a nu epuiza.”
Spovedania este una dintre cele șapte taine ale Bisericii ortodoxe romane. Spovedania este recomandată să fie făcută în cele patru posturi de peste an –de Crăciun, de Paște, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Adormirea Maicii Domnului. Însă credinciosul poate să vină oricând la preot. Sfânta Spovedanie cu Taina Sfântului Maslu fac parte dintre cele două sfinte taine de vindecare sufletească.