Se lansează ”Reges Online”, aplicația care va oferi tuturor angajaților români informații despre munca lor
Angajații vor avea în curând acces la o platformă online cu toate informațiile despre munca lor.
În următoarele șase luni, firmele trebuie să migreze de la actualul sistem de evidență a salariaților, depășit tehnologic, la unul nou, digitalizat, în care vor putea intra oricând și angajații.
Oamenii vor fi astfel scutiți să mai facă drumuri ca să obțină dovezi de vechime în muncă. În registru vor fi trecute și concediile medicale ori absențele.
În premieră, angajații vor avea acces la propriile date privind munca lor, în noul registru online de evidență a salariaților - numit Reges Online - care va intra în funcțiune săptămâna viitoare.
Dacă suntem angajați, vom putea să intrăm pe această platforma securizată, să ne facem un cont personal pe bază de CNP, cu autentificare la ghiseul Inspectoratului Teritorial de Muncă sau 100% online, dar pentru asta trebuie sa avem o identitate digitala RO-eID sau semnatură digitală.
Din acest cont, vom putea să generăm extrase, adică documente cu informații despre actualul loc de muncă, dar și despre fostele joburi. Asta înseamnă că vom putea obține singuri adeverințele de vechime, fără să mai facem drumuri pe la foștii angajatori.
Pe acest extras de salariat sunt informații despre actualul contract de muncă, salariul, numărul de ore, sporurile, detașările. Tot aici vor apărea concediile medicale și absențele nemotivate.
Și, foarte important, vor putea fi făcute și sesizări, de pildă, dacă un salariu e trecut greșit în platformă.
Scopul digitalizării evidenței salariaților este de a reduce birocrația, dar și de a preveni abuzurile, în care unii angajatori înregistrau un contract cu timp parțial de muncă, fără știrea respectivului angajat, pentru a plăti mai puține taxe la stat. Iar inspectorii în muncă, dar si alte autorități vor putea verifica mai ușor și mai repede cazurile de muncă la gri sau la negru.
Marcel Ciolacu, premier: ”Este simplu de folosit atât de Inspecţia Muncii, cât şi de angajatori şi salariaţi. Vor fi 6 luni de tranziţie la noul sistem fiindcă avem 6,7 milioane de contracte individuale de muncă şi 750.000 de angajatori.”
În paralel este în pregătire o aplicație online specială pentru pensii.
Bogdan Ivan, ministrul Economiei și Digitalizării: ”Oamenii să poată, la modul foarte simplu, direct pe laptop, tabletă sau telefon, să vadă cu cât au contribuit la sistemul de pensii, să vadă cât mai trebuie să contribuie, dacă nu au stagiul complet.”
Aplicația, la care vor avea acces și românii care au lucrat în diaspora, ar trebui să fie gata până în septembrie.