Se înmulțesc focarele de gripă aviară, peste tot în lume. Aprovizionarea cu ouă și carne este pusă în pericol
Se înmulțesc focarele de gripă aviară, peste tot în lume, și pun în pericol, aprovizionarea cu ouă și carne. Păsările sălbatice sunt cele care răspândesc boala, în timp ce migrează.
Deocamdată, România s-a confruntat cu un singur focar în acest an, pe care autoritățile spun că l-au neutralizat.
În acest context, fermierii sunt obligăți să ia mai multe măsuri de protecție, iar inspectorii sanitari verifică foarte atent importurile din acest sector.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
America de Nord și de Sud, Asia, Noua Zeelandă, Africa, dar și țări din Europa se luptă cu focare de gripă aviară. Sute de milioane de găini au fost răpuse de boală, iar asta a dus la scumpiri în lanț. În Statele Unite, de pildă, 12 de ouă au ajuns să coste cât un kilogram de carne de vită: peste 7 dolari.
Corbul, rața sălbatică, lebedele ori pelicanii sunt printre speciile care poartă virusul în țara noastră. Autoritățile spun că inclusiv focarul descoperit luna trecută în județul Brașov, unde peste 220.000 de curcani au fost omorâți, a pornit de la păsări sălbatice infectate.
Potrivit inspectorilor sanitari, în continuare avem cazuri confirmate de gripă aviară la înaripatele sălbătice din județele Neamț, Suceava și Bacău. Alarmate de ce se întâmplă în străînătate, unde virusul face ravagii, autoritățile îi obligă pe toți cei care lucrează în ferme de găini să respecte măsuri stricte de protecție.
Dănuț Pale, vicepreședinte ANSVSA: ”Am recoltat o rață sălbatică moartă și a ieșit pozitivă. Chiar și un corb. Știți bine că am găsit și la lebădă. Toate păsările de baltă sunt receptive la acest virus. În acestă perioadă, măsurile de biosecuritate, respectiv dezinfecția, circulația oamenilor, aprovizionarea cu furaje - schimbul acesta intercomunitar se face sub supraveghere veterinară, păsările vin doar din țări libere de boală.”
Constantin Stafie, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Păsări: ”Avem experiență pe gripă aviară. Mai grav a fost în 2008 când nu știam ce se întâmplă, dar acum, după atâția ani, cam în fiecare an apare câte un val. Încercăm în zonele în care avem fermele să interzicem accesul păsărilor sălbatice, să nu administrăm furaje, să nu dăm apă pentru că aceste păsări să nu aterizeze pe perimetrul fermelor. ”
În ultimii ani, virusul gripei aviare s-a modificat.
Sebastian Bugariu, biolog, Societatea Ornitologică Română: ”S-a observat prezența unei tulpini foarte agresive a virusului gripei aviare care a cauzat mortalitatea în masă a păsărilor sălbatice peste tot pe glob. Și vorbim aici despre foarte multe specii de păsări, multe dintre ele, mai bine de 50 de specii de păsări, asupra cărora nu se știa că acest virus are impact.
Spre deosebire de pesta porcină, virusul gripei aviare se poate transmite la om. Sunt cazuri rare, ce-i drept.
Aurel Vasiu, medic veterinar: ”Riscul este mai ales ca și boală profesională, pentru medicii veterinari, pentru toți cei implicați în creșterea păsărilor, contactul în fermă poate să genereze infecții și la om. Sunt semnalări la nivel de zeci de cazuri. La om, simptomatologia este asemănătoare cu ce se întâmplă la gripă.”