Bolnavii de Covid-19 fug din spitale după decizia CCR, deși medicii se roagă de ei să rămână. ”Călcăm pe un teren nesigur”

Ultima actualizare: 04-07-2020 19:32

În ciuda stăruinței medicilor, mai mulți pacienți de Covid-19 anunță că vor să plece din spitale în condițiile în care Curtea Constituțională a hotărât că internarea nu poate fi obligatorie.

Îngrijorător este că unii dintre cei externați pe propria răspundere au simptome și fac parte din categoria de risc.

Între timp, încă 416 români s-au îmbolnăvit în ultimele 24 de ore de Covid-19 iar alți 23 au murit.

În București, un tânăr cu Covid-19, dar și cu diabet, a decis să plece acasă, externat la cerere din Spitalul ”Marius Nasta”, chiar daca medicii l-au prevenit că își pune sănătatea în pericol.

Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta din București: ”Am vorbit cu el, cu familia, mai mulți colegi i-au explicat și au încercat să-l convingă că e mai bine pentru el să fie spitalizat și să fie protejat, toți știm că această afecțiune poate evolua rapid spre deces și dacă nu este într-o unitate sanitară timpul până când poți beneficia de asistență poate fi fatal”.

Aceeași cerere de a fi externați au făcut-o vineri și câțiva pacienți asimptomatici de la Spitalul Colentina.

Iar la Suceava, județul cu cele mai multe cazuri de la începutul pandemiei, medicii au fost informați de un pacient tânăr, internat vineri cu simptome ușoare de covid, că dorește să plece acasă.

Șase pacienți cu Covid-19 urmează să plece acasă și în Brașov.

 

Dosar penal pentru cei care nu respectă izolarea

 

Dr. Andreea Moldovan, medic primar infecțioase: ”În total astăzi, până la ora 14:00, erau 6 astfel de pacienți. În principiu sunt pacienți care nu au simptome pregnante și care nu au modificări la nivelul sângelui și al radiografiei pulmonare. Pacienții sunt foarte bine informați, ceea ce este un lucru absolut pozitiv, și au solicitat externarea. Au adus la cunoștință medicului noile reglementări”.

Ministrul Sănătății le-a atras atenția celor care vor să plece din spital cu simptome de covid că dacă nu respectă izolarea și îmbolnăvesc pe cineva riscă dosar penal.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Recomandarea de izolare trebuie să existe, iar în condițiile în care cel externat își asumă externarea știindu-se pozitiv, iar o anchetă epidemiologica îl implică, poate intra sub incidența articolului 352 din Codul Penal”.

La Iași, medicii au apelat la ajutorul psihologilor să îi ajute pe pacienții asimptomatici de Covid-19 să suporte mai ușor spitalizarea și să nu se externeze până când pericolul nu trece.

Dr. Carmen Dorobăț, managerul spitalului ”Sf Parascheva” din Iași: ”Odată externați, pacienții asimptomatici primesc sfaturi de la medicul curant, sunt preluați de medicii de familie sau de specialiștii DSP dacă nu au medic de familie, iar psihologii țin legătura cu ei și după externare”.

 

Asimptomaticii își pun familiile în pericol

 

Pacienții chiar și asimptomatici riscă să-și pună în pericol membrii familiei dacă se izolează alături de aceștia.

Dr. Carmen Dorobăț, managerul spitalului ”Sf Parascheva” din Iași: ”Încă călcăm pe un teren nesigur privind această infecție, nu știm dacă se imunizează, nu știm care e titlul protector al anticorpilor și dacă aceștia nu dispar cum se întâmplă în cazul gripei”.

Săptămână viitoare, Guvernul va depune în Parlament un proiect pentru o nouă lege, în care vor fi transpuse toate ordinele de ministru care reglementau spitalizarea și intrarea în carantină a pacienților cu Covid-19.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO