Se închid piețele acoperite, de luni. Producătorii sunt disperați că rămân cu marfa
De luni, pieţele agroalimentare care funcţionează în spaţiu închis nu vor mai funcţiona, timp de cel puţin o lună.
Autorităţile locale vin cu o soluţie pentru ca agricultorii să-şi vândă, totuşi, marfa: acolo unde este posibil, tarabele vor fi mutate în aer liber, lângă pieţele închise, sau vor monta corturi pe spaţiul de parcare al pieţei. Însă, micii fermieri şi vânzătorii sunt îngrijoraţi că rămân cu marfa nevândută.
„Uitaţi, mere, pere, ardei, usturoaie, avem morcovi, avem verdeaţă" își laudă marfa tanti Daniela.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Doamna Daniela îşi vinde produsele la piaţă de când avea 15 ani. E o afacere de familie şi singura care le asigură venitul lunar. Acum, la vestea că pieţele se închid, micii producători sunt disperaţi.
Reporter: O aruncaţi?
Tanti Daniela: „Păi ce să facem cu ea o lună de zile? E marfă perisabilă!".
„Ce fac cu toată marfa asta? Uitaţi toată verdeaţa asta, vedeţi mâinile astea? Toată noaptea am legat la ele, acum ce să fac cu ea?" spune o altă vânzătoare din piață.
„Am 300 de kg (de roşii). Nu vând, de azi pe mâine? Dăm marfa mai ieftin, ne chinuim aşa, să putem vinde. (...) N-am chinuit atât să fac solarul, n-am decât să le încarc, când s-or coace peste o săptămână, şi le duc la Cotroceni, la domnul preşedinte" zic alte femei.
Autorităţile vin însă cu precizări: restricţiile sunt valabile doar pentru pieţele închise, iar acolo unde există posibilitatea ca produsele să fie vândute în aer liber, la tarabe, acest lucru s-ar putea face. Sunt însă situaţii în care pieţele sunt complet închise, este şi cazul Pieţei Sudului, care ar trebui închisă integral.
Soluția de mijloc
Deşi unele pieţe acoperite sunt aerisite, iar producătorii respectă condiţiile de distanţare şi dezinfectare, noile restricţii nu îi iartă. Ca atare, unii administratori caută soluţii astfel încât toţi producătorii să se poată muta în aer liber.
Allen Coliban, primarul din Brașov a găsit o soluție: va muta tarabele, la distanță, în parcarea pieței, chiar de luni.
Nu toți producătorii sunt însă de acord: „Nu se poate sta în frigul ăla la tarabă, nu se poate, vine ploaia, poţi să stai aşa 12 ore în frig?"
„Cerem, poate domnul preşedinte, să lase pieţele deschise, că e singura noastră şansă să ne vindem produsele" spune un sibian care își vinde marfa la tarabă.
Pieţe pline de oameni au fost astăzi în toată ţara, căci multă lume vrea să-şi facă provizii pentru mai multe zile ori să prepare conserve de tot felul.
Cumpărătoare: „Ultimele cumpărături le facem, cât se poate, cât s-a luat pensia. Un pic de carne de vită, un pic de carne de porc…pentru două săptămâni ajunge"
Bărbat: „Au anunţat la televizor că de luni, să vedem, aşteptăm.”
Reporter: Şi acum cumpăraţi mai mult?
Bărbat: „Mai multe, da. O brânză, ce îmi trebuie"
Iar producătorii au lăsat mult din preţ, numai ca să îşi vadă marfa vândută.
Vânzătoare: „Am lăsat şi cu doi lei, şi cu trei lei şi cu patru lei. Uitaţi-vă ce pere am acolo? Cum să le las cu 2 lei? Nu se poate aşa ceva, nu se poate! Muncim o viaţă întreagă, o vară întreagă ca să aruncăm?"
„Noi ce facem cu produsele, avem vite, avem viței, avem lapte, brânză, ce facem cu ele? Cui i le dăm? Este vreun loc unde să ducem marfa? Nu, o să o dăm la porci, la câini" spune, cu năduf, un producător agricol.
De luni, toate pieţele acoperite, târgurile şi talciocurile, ar urma să se închidă, timp de cel puţin o lună.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: producatori, piete, restrictii coronavirus, piete inchise,
Dată publicare:
07-11-2020 19:44