Sculptorul Ioan Bolborea, acuzat de înșelăciune. L-a dat de gol coada "Lupoaicei"
Sculptorul Ioan Bolborea este acuzat de înșelăciune, după ce 11 monumente făcute de el în Capitală, susțin anchetatorii, sunt din alamă, și nu din bronz, cum apare în contract.
Polițiștii estimează un prejudiciu de 18 milioane de lei, produs în perioada 2005-2016. Totul a ieșit la iveală după ce "Lupoaica" amplasată pe treptele Muzeului de Istorie din București a rămas fără coadă și a fost trimisă la reparat.
Timp de 11 ani, sculptorul Ioan Bolborea şi-a luat angajamentul de a realiza tot atâtea monumente din bronz. Anchetatorii susţin însă că artistul ar fi folosit un aliaj de trei ori mai ieftin, aducând statului un prejudiciu de 18 milioane de lei.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt Poliția Capitalei:
„În perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist a încheiat mai multe contracte cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat să realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară"
Tot anchetatorii susţin că printre faimoasele sale lucrări realizate astfel se numără şi Vioara Spartă amplasată lângă Spitalul Colțea, statuia lui Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3 sau Statuia Împăratului Traian care ţine în mână Lupoaica.
Primăria Capitalei îl acuză pe sculptorul Ioan Bolborea că ar fi falsificat inclusiv ansamblul statuar din faţa Teatrului Naţional Bucureşti. Statuile - care îl reprezintă pe scriitorul Caragiale fumând şi privindu-şi personajele - trebuiau construite din bronz, aşa cum au fost comandate şi plătite în 2009 de către municipalitate. Însă, şi în acest caz sculptorul ar fi folosit un aliaj mai ieftin, adică alamă. Pentru toată această lucrare, administraţia de atunci a plătit 2.400.000 lei.
Falsurile ar fi ieşit la iveală în 2017, când monumentul amplasat pe treptele Muzeului de Istorie din Capitală a fost vandalizat. Atunci, coada lupoaicei s-a desprins, iar statuia a intrat în reparaţii.
Oana Zaharia, fost director al Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic:
„Ei şi-au dat seama că este un alt material din modul în care se tăia acesta şi atunci am cerut expertizarea. S-a luat o pilitură şi s-a făcut o expertiză la Institutul de Metale Feroase şi Neferoase, conform căreia a reieşit că este alamă, nu bronz. A reieşit că există o facilitate la turnare pe care o conferă alama, adică se toarnă mult mai uşor şi cu pierderi mult mai mici. Şi diferenţa de preţ pe material este undeva de 1 la 3, însă în contractele pe artă ponderea principală o are dreptul de autor."
Poliţiştii au ridicat din casa sculptorului mai multe statuete, documente, dar şi sume de bani în lei şi în euro. Am mers şi noi acolo, însă nu l-am găsit pe Ioan Bolborea.
Artistul nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia. El a fost audiat, iar anchetatorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile: înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave.